Blogit

163 MURHAA VIIME VUONNA – KRIITTINEN VIRALLISELLE STATISTIIKALLE

163 ihmistä joutui kuolemaan johtaneeseen väkivaltaan ruotsissa viime vuonna. Tätä väittää aikaisempi SVT-journalisti Elisabeth Höglund blogissaan ja kyseenalaistaa rikoksia ehkäisevän neuvoston (Brå) virallista statistiikkaa.
-Ne luvut, jotka hänellä on, eivät ole korrektit, vastaa Brå:n yhteyspäällikkö Susanne Lekengård.

Elisabet Hölund on yksi tunnettu nimi monelle ruotsalaiselle TV-katsojalle, silloin kun hän työskenteli SVT:ssä reilut 25 vuoden ajan. Nykyisin pitää hän huomiota herättänyttä blogia, missä hän kartoittaa törkeää väkivaltaa ruotsissa.

Jos nyt uskomme tätä tunnettua SVT-profilia niin tehtiin 163 murhaa ja 435 murhayritystä ruotsissa viime vuonna. Se on huomattavasti enemmän kuin ne pyöreät sata murhaa, mikä normaalisti raportoidaan vuosittain virallisissa raporteissa. Hän kirjoittaa myöskin, että hän on tarkistanut jokaisen epäillyn murhatapauksen siksi, että haluaa selvittää, jos kysymys todella on murhatapauksesta vaiko jostakin muusta, mikä on kuoleman takana.

”Minulla on jokainen murhatapaus tarkistettu jälkikäteen, josko kysymyksessä on murhasta/taposta tai, jos on ollut olemassa muita syitä sille, että henkilö on kuollut. Sen jälkeen olen ottanut pois ne tapaukset statistiikastani, jossa kysymys ei ole rikoksesta, vaan jostakin muusta”, hänen blogistaan.

Höglundin mukaan väittä Brå, vahvistamattoman statistiikan mukaan, että 105 murhaa tehtiin ruotsissa viime vuonna. Mutta se on sellainen luku jota statistiikkavirasto ei halua tunnustaa.
-Ne luvut jotka Elisabet Höglundilla on, eivät ole korrekteja, sanoo Brå:n yhteyspäällikkö Susanne Lekengård Fria Tidenille.
-Luku 105, jonka hän on sanonut, sitä lukua en tiedä mistä hän on sen lukenut, sillä se ei pidä paikkaansa.

Lekengårdin mukaan ei Brå ole vielä julkaissut minkäänlaisia tarkistamattomia lukuja viime vuodelta. Luku 105 murhaa tuntuu sen sijaan tulevan eräästä artikkelista Aftonbladetista, missä Mikael Rying, kriminologi poliisin kansalliselta operatiiviselta osastolta (Noa) on haastateltu. Brå on aivan eri virasto kuin poliisi.

Brå:lla on kuitenkin ennakoiva luku vuodelle 2017 sellaisille tapauksille, jotka luokitellaan ”Loppuun asti viety murha ja tappo samoin kuin kuolemaan johtanut pahoinpitely”. Se listan mukaan joutui 340 ihmistä sellaisen väkivallan kohteeksi viime vuonna.
-Se ennakoiva ei ole korrekti luku, siksi kun se antaa monta tapausta enemmän kuolemaan johtaneesta väkivallasta, kuin se todellinen sen jälkeen tulee olemaan, selittää Lekengård.
-Me emme ole julkaisseet mitään ennakoivia lukuja koska ne eivät pidä paikkaansa.

Syy tälle on se, että suuri lukumäärä kuolemantapauksista kirjataan esimerkiksi itsemurhaksi, sairastapaukseksi tai onnettomuudeksi. Sama ennakoiva luku vuodelle 2015 oli 305, vuodelle jolloin todettuja kuolemaan johtaneita väkivaltatapauksia myöhemmin kirjattiin 112.
-Lukumäärä tapaa asettua reiluun kolmasosaan siitä, mitä on ilmoitettu, kertoo Lekengård.

Kun Fria Tiden soitti Höglundille, ei hän halunnut vastata kysymyksiimme.
-Minulla ei ole aikaa Fria Tidenille, sanoi hän.

30 maaliskuuta tulee rikoksia ehkäisevä neuvosto julkaisemaan raportin ”Todettuja tapauksia kuolemaan johtaneesta väkivallasta” vuodelle 2017. Se on vasta silloin kun raportti julkaistaan, kun me tiedämme kuinka monta murhattiin ruotsissa viime vuonna.

Fria Tiden

  • 28
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement