Blogit

Islam ja tiede

smart
1,4 miljardia ihmistä edustavat islamilaisen konferenssin maat tuottavat vain 1,2 prosenttia maailman luonnontieteellisestä kirjallisuudesta. Lukua sopii verrata vaikkapa Suomen vastaavaan lukuun, joka on henkeä kohden laskettuna lähes 500 kertaa parempi kuin islamilaisen maailman. Todettakoon lisäksi, että vain kaksi muslimia on maailmassa yltänyt tiedenobelistiksi.

Kari Enqvist ja uskonnot

Teoreettisen fysiikan professori Kari Enqvist on usein kirjoittanut uskonnoista tiedemiehen ja ateistin näkökulmasta. Juuri lukemani kirja on ‘Uskomaton matka uskovien maailmaan’, WSOY 2012. Kirjaa voi suositella kaikille aihepiiristä kiinnostuneille ja uskoakseni jo aiheeseen perehtyneillekin löytyy sieltä lisätietoa ja -näkökohtaa.

Näkisin, että kirjoitukset ovat hyvin pohdittuja ja perusteltuja. Tosin itse en näe kovin tarpeelliseksi käydä läpi uskontojen tunnustuksellisia asioita ainakaan rationaalisten perusteiden kannalta, joihin Enqvist panostaa tässäkin kirjassa. Noitakin voi kyllä aina hetken pohtia.

Sen sijaan aihepiiristä löytyy kiinnostavia näkökulmia vaikkapa historiakatsauksena kristinuskon aikaisista suhtautumisista filosofien ulostuloista aiheista, joista kirkko on milloinkin ollut kiinnostunut. Näitä Enqvist avaa hyvin, jolloin aiheesta tulee jonkinlaista yleisnäkemystä. Enqvist käy jopa läpi jopa Hitlerin Saksan suhtautumista uskontoihin.

Perinteellisestä historiankatsauksessa esimerkiksi Galileo Galilein kokemukset ovat useimmille tuttuja ‘se pyöriin sittenkin’ huudahduksineen. Galileon noita maailmankatsomuksia pohtiva ja virallista näkemystä kritisoiva kirja Dialogi vapautettiin pannasta vasta vuonna 1822. Tätäkin, siis katolisen kirkon ja uuden ajattelun välistä vuorovaikutusta ja konfliktia käydään rationaalisesti kirjassa läpi.

Vähemmän tunnetun suunnilleen samaan aikaan eläneen Napolilaisen dominikaanimunkin Giordano Brunon kohtaloa Enqvist kuvasi myöskin. Brunon poikkeavat mielipiteet pakottivat hänet jättämään luostarin vuonna 1576. Bruno kuljeskeli ja päätyi Oxfordiin esitelmöimään kopernikaanisesta järjestelmästä, jota Bruno piti kokonaan uutena maailmankatsomuksena.

Bruno mm. piti maailmankaikkeutta äärettömänä, jolla ei ole mitään keskipistettä tai reunaa. Nämä ajatukset eivät sopineet kirkolle ja lopulta eri vaiheiden jälkeen Bruno vangittiin Italiassa vuonna 1592 ja syytettiin harhaopista.

Lopulta Bruno antoi periksi inkvisitiolle ja perui sanomisensa. Seitsemän vankilavuoden jälkeen Bruno kuitenkin perui tunnustuksensa eikä myöntänyt sanoneensa mitään harhaoppista. Tällöin Bruno tuomittiin katumattomana kerettiläisenä ja vuonna 1600 poltettiin elävänä Pyhän Johannes Kastajan munkkien messutessa rukouksia ja kehottaen loppuun asti Brunoa luopumaan jääräpäisyydestään.

Ainakaan toistaiseksi katolinen kirkko ei ole pyytänyt Brunon kohtaloa anteeksi.

Entä sitten Islam

Päinvastoin kuin kristityssä kulttuuripiirissä ja ylipäätään kristityissä maissa, niin islamissa ja islamilaisessa teokratiassa pysähtyneisyys ja liberaalien ajatusten vastustaminen on jatkunut 1200 –luvulta lähtien ja jatkuu laajamittaisesti edelleen. Tässä Enqvistin kaivamia havaintoja, joita harvoin on esillä julkisuudessa.

Tällä hetkellä (siis 2000 luvulla) Nature-lehden mukaan islamin (islamisen maailman, teokratian tms.) luonnontiede tuottaa merkittäviä tuloksia vain kolmella osa-alueella: suolanpoistossa, haukkametsästyksessä ja kamelinkasvatuksessa. Ptolemaioksen maakeskeistä oppia puolestaan opetettiin Kairon islamilaisessa yliopistossa vuoteen 1961 asti.

Pakistanilainen ydinfyysikko Pervez Hoodbhoy kirjoitti vuonna 2007 arvovaltaisessa Physics Today -lehdessä muslimitieteen 1200-luvun jälkeisestä romahduksesta, jossa yhtäkään merkittävää löytöä tai keksintöä ei islamilaisesta maailmasta ole tullut yli seitsemään vuosisataan.

Hoodbhoyn mukaan yksikään muslimijohtaja ei ole julkisesti vaatinut tieteen ja uskonnon erottamista toisistaan: ”Muslimien karvat nousevat pystyyn pienestäkin vihjauksesta, että islam ja tiede saattavat olla vastakkain tai että jokin perustava ristiriita islamin ja tieteen välillä selittää kehityksen hitauden. Vika ei voi olla Koraanissa, joka on Jumalan muuttamatonta sanaa: muslimit uskovat, että jos jossakin on ongelma, sen täytyy johtua heidän kykenemättömyydestään ymmärtää ja soveltaa Koraanin jumalallisia käskyjä.”

1,4 miljardia ihmistä edustavat islamilaisen konferenssin maat tuottavat vain 1,2 prosenttia maailman luonnontieteellisestä kirjallisuudesta. Lukua sopii verrata vaikkapa hieman alle 50 miljoonan asukkaan Espanjan 1,5 prosenttiin ja Suomen vastaavaan lukuun, joka on henkeä kohden laskettuna lähes 500 kertaa parempi kuin islamilaisen maailman.

Islamilaisesta maailmasta ei mahdu yhtään maailman yliopistojen top 500 -listalle. Suomesta näyttäisi mahtuvan seitsemän yliopistoa.

Syynä tähän alhoon ei voi olla länsimaiden kolonisaatio, sillä vajoaminen alkoi, kun Eurooppa oli hyvin heikko ja hajanainen. Kultturelliset tekijät eivät myöskään voi olla syynä, sillä islamilaisessa maailmassa on hyvin laaja kirjo erilaisia kulttuureja. Rahaakin löytyy monista Suomea isommista muslimimaista. Myös Intia on tuotoksissaan aivan eri sfääreissä muslimimaailmaan verrattuna.

YK:n raportin mukaan arabimaailma on kääntänyt 800-luvulta lähtien (siis yli tuhannessa vuodessa) yhtä monta vieraskielistä kirjaa, kuin Espanjassa käännetään joka vuosi. Olisi mieletöntä väittää, ettei uskonto näyttelisi mitään roolia muslimimaiden tieteellisessä takapajuisuudessa. Vaikuttaa siltä, että historian kello pysähtyi heillä 1300-luvulla ja nyt enää antiikilla on merkitystä.

Hoodbhoy mainitsee myös vuoden 2005 maanjäristyksen, joka Pakistanissa tappoi 90 000 henkeä ja jota yleisesti pidettiin jumalan rangaistuksena. Yksikään (pakistanilainen) tiedemies ei noussut julkisesti vastustamaan mullaheja, jotka pilkkasivat jo pelkkää ajatusta tieteen antamasta selityksestä tapahtumalle. Nämä kiihottivat seuraajiaan rikkomaan televisioita, jotka kuulemma olivat nostattaneet Allahin vihan ja näin maanjäristyksen.

Todettakoon lisäksi, että vain kaksi muslimia on maailmassa yltänyt tiedenobelistiksi.

Pakistanin rikoslain jumalanpilkkapykälät ovat epäinhimillisen ankaria. Koraanin häpäisystä voidaan tuomita elinikäiseen vankeuteen; profeetta Muhammadin parjaamisesta voi seurata kuolemantuomio. Rikoslain pykälä 298 kieltää erään lahkon jäseniä käyttäytymästä muslimien tavoin tai kutsumasta itseään muslimiksi tai millään tavalla loukkaamasta muslimien tunteita.

Tässä vaiheessa on pakko todeta, että länsimaissakaan ei nykyään saa loukata oikeamielisiksi itseään laskevien ihmisten tunteita. Uskontojakaan ei saa pilkata tai arvostella tavalla, joka voidaan tulkita pilkkaamiseksi. Tämän suuntauksen jatkuessa voi ajatella, että tieteen alamäki saattaa tulla meillekin.

Yhtään katua eikä mitään muutakaan ole nimetty Pakistanin ainoan tiedenobelistin mukaan, koska tämä kuuluu juuri tuohon aikaisemmin mainittuun lahkoon.

Huomionarvoista on myös se, että Euroopassa tiede kehittyi nimenomaan protestanttisissa maissa tai sellaisissa, joissa muusta syystä uskonto oli rajattu yksityiseksi asiaksi julkisen sijaan. Tiede ei ole erityisesti kukoistanut myöskään Italian tai Espanjan tapaisissa voimakkaan katolisissa maissa, vaikka nämäkin ovat islamiin verrattuna kuin eri maailmasta.

Tässä valossa muslimikulttuurilla ei ole oikein toivoa paremmasta.

***     ***     ***     ***     ***

Juha Vuorio, oululainen diplomi-insinööri ja aluevaaliehdokas (kok.).

Lue lisää Juha Vuorion verkkosivuilta osoitteessa https://vuorio.net/

tai Facebookissa ja Twitterissä.
https://www.facebook.com/juha.vuorio.oulu/
https://twitter.com/jjvuorio/

Tilaa
Ilmoita
guest

9 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Pelle Hemppainen

Katolilaiset eivät tykkää siitä, kun sanotaan ensimmäisen paavin olleen Simon the sorcerer eli Simon magus. Kyseessä on sama henkilö kuin Raamatussa mainittu (Ap. t. 8:9-24). Katolilaiset väittävät ensimmäisen paavin olleen Simon Pietari eli Pyhä Pietari, joka on tietenkin eri henkilö. Katolisen kirkon julkikuvalle ei näet tee hyvää sanoa, että putiikkinsa on noidan perustama ja meininki perustuu harhaoppiin. Se katolisesta kirkosta.
Jos sanaa kirkko ei käytetä ilmaisemaan valtainstituutiota tai kyhättyä pytinkiä, sana kirkko itsessään tulee sanasta Raamatun sanasta ecclesia… The Greek word ”ecclesia” is correctly defined as: ”The called-out (ones)” [ECC = out; KALEO = call]… joten sillä tarkoitetaan Kristuksen kirkkoa, siis seurakuntaa, siis Kristuksen ruumista, siis (maailmasta) uloskutsuja. Toisin sanoen Inkvisitio Oy:n noitamenoilla ei ole kristillisyyden kanssa mitään tekemistä.
Muslimit puolestaan joutuvat kovasti selittämään uskontonsa tieteellistä antia samalla kun selittävät miten pyhässä kirjassaan esitetty auringon laskeminen mutalätäkköön tarkoittaa jotakin aivan muuta kuin auringon laskemista mutalätäkköön.

Anna-Maria Korhonen

Luulen, että tämä on päättäjillä kyllä tiedossa. Ne markkinoitiin meille korkeasti koulutettuina moniosaajina on pelkästään siksi, että ihmiset ottavat ne paremmin vastaan. Korkeaan koulutusasteeseen liitetään paljon positiivisia mielikuvia: innovaatiot, verotulot, sivistys, rationalismi, kyky ratkaista konflikteja rauhanomaisesti sekä sopeutumiskyky. Mikäli esimerkiksi syksyllä 2015 suomalaisille olisi kerrottu koko totuus tulijoiden taustoista ja avainministerit olisivat siteeranneet Kari Enqvistiä, olisi Tornio-Haaparannan rajalla seissyt refugees not welcome – kylttien kanssa varmasti yli 90% kansasta. Johonkin gallupiin kyllä ilman tosiasioiden tunnustamistakin ilmaisi tuon verran kielteisen kantansa kehitysmaainvaasiota kohtaan.

Totuudenmukaisempi syy muslimitunkuun lienee sekä ”nato käski pelastaa sille hyödylliset toimijat” sekä islamin pyrkimys alistaa muut uskonnot.

Toisaalta tuorein ”pommi” rasistien niskaan taisi olla kuitenkin taannoinen Etlan tilasto, jonka mukaan alhaisen koulutusasteen maahanmuuttaja on useammin työssä kuin vastaava kantaväestön edustaja. Etlalta unohtui muutama seikka. Ensinnäkin työhönotosta päättää työnantaja, ei työntekijä. Alhaisen koulutusvaatimuksen silpputyö kelpaa maahanmuuttajille, koska sitä kompensoidaan yhteiskunnan tuilla. Kolmanneksi maahanmuuttajan kohdalla alhainen koulutustaso merkitsee usein jopa luku- ja kirjoitustaidottomuutta, kun kantaväestön edustaja on käynyt ainakin peruskoulun.

Minervan Pöllö

Islam on alkeellinen sekava plagiaattikokoelma, jonka se on ominut kristityiltä ja juutalaisilta. Koraaniin perehtyessä huomaa hyvin nopeasti sen yhteydet esim. Vanhaan testamenttiin. Blogissa mainittiin islamin tieteellinen kehitys, joka ei ole kovin kaksista, onko siinä ihmettelemistä kun uskontokaan ei ole kotitekoista. Mitä islamin suuriin saavutuksiin menneisyydessä tulee, niin se on paljolti keskittynyt helleenien jo keksimiin ja kehittämiin tieteisiin ja filosofioihin. Aristoteleen muslimit käänsivät, silloin kun Eurooppassa keskityttiin sotimaan ja tappelemaan keskenään, mitä vaihetta islamilainen maailma näyttää jälkijättöisesti elävän nykyään. Kulttuurista puhuttaessa on vähemmän painotettu, ettei islamissa hyväksytä taiteita missään muodossa [Talebanit olivat ensimmäisenä huolissaan musiikin esittämisestä, kieltäen sen], se on siis vajaakultuurinen kulttuuri, jos asian haluaa niin ilmaista.

Islam on meille antagonistinen ideologia. Islamin opetuksissa ei ole mitään, mikä voisi oikeuttaa sitä vaatimaan kunnioitusta ja arvonantoa ei-uskovilta.

 Kaiken inhimillisyyteen perustuvan auttamisen keskelläkin olisi hyvä pitää mielessä, ettei tulevaisuutemme nimissä ole mielekästä tämän uskonnollisen ideologian leviämisen edistämisen ja tukeminen, olkoon levittämisen keino mikä tahansa. Jos demokratia, hyvinvointi ja toimiva ihmisarvoja kunnioittava yhteiskunta on käsityksemme ihmisarvoisen elämän mahdollistajana, niin on hyvä ymmärtää, ettei näitä ehtoja täyttävää valtiota ole niiden joukossa, joita islam hallitsee, eikä sellaisen tai sellaisten valtioiden syntyä näy horisontissa.

 

Puolueeton

Vika ei ole arabeissa vaan näiden uskonnossa, islamissa. Käytämme arabien keksimää lukujärjestelmää. Tähtien nimet ovat arabian kielisiä. Arabit ovat joskus olleet maapallon kulttuurin ykkösmaa, jonka saavutuksia on edelleen meidän käytössä.
Vasta 1600 luvulla tiede alkoi kehittyä länsimaissa, kun uskonto menetti valtaansa, vanhan testamentin uskonto, joka ei paljoa eronnut islamista. Nyt länsimainen kulttuuri on romahtamassa ja syynä lienee taas uuden uskonnon syntyminen, jossa empiirisessä tieteessä todetut luonnolliset ilmiöt kumotaan. Länsimaitten liberalismi, tasa-arvoisuus, luonnottomuuksien suvaitseminen on uusi uskonto, jolla ei ole tieteellistä eikä käytännöllistä perustetta.

Vikaa myös korvien välissä

On niillä myös alhaisempi äo. Siellä 80:n hujakoilla, mutta afrikkalaiset eivät yllä edes siihen (:D

John Quiman

Niiden kulttuurissa ei älykkyys pääse kehittymään.

John Quiman

Itse asiassa käytämme lukujärjestelmää, jonka arabit kopioivat intialaisilta, jotka sen kehittivät.

Risto Hyvönen

Moni ei edes tiedä taikka halua uskoa mitä islam sanoo tästä nyky sateenkaari vouhotuksesta. Mutta täällä kaikki alkaa olla päin vastoin Kristin uskon vastaista, naispappeuden ilmaantuminen homo/lesbo pareja vihitään kirkossa islam uskon todellisen luonteen kieltäminen. Koraanissa sanotaan jos vääräuskoista ei saa käännytettyä islamiin tapa vääräuskoiset.

John Quiman

Muslimit elävät omassa suljetussa kuplassaan ihmetellen, että miksi muu maailma ei tajua islamin erinomaisuutta ilman pakkoa.

Tietoa julkaisijasta

Juha Vuorio

Juha Vuorio, oululainen diplomi-insinööri ja varavaltuutettu kokoomuksen valtuustoryhmässä.

Lue lisää Juha Vuorion verkkosivuilta osoitteessa https://vuorio.net/

tai Facebookissa ja Twitterissä:
https://www.facebook.com/juha.vuorio.oulu/
https://twitter.com/jjvuorio

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement