Blogit

Kehitysmaalääkärien pätevyyksistä

Kuva: 2014 02 04 Banaadir Hospital-2 (12316150893).jpg. Wikimedia Commons. CC0.

Siirtolaisinstituutin tutkimusjohtaja Marja Tiilikainen ja yhteiskuntatutkimuksen dosentti Abdirashid A. Ismail argumentoivat Helsingin Sanomissa, että somalialaisten nousu korkeakoulutuksen kautta on ollut vaikeaa, sillä ”suomalainen koulutuspolitiikka on painottanut yhdenvertaisten mahdollisuuksien sijaan samanlaisten resurssien tarjoamista kaikille”. Epäselväksi jää, tarkoitetaanko yhdenvertaisilla mahdollisuuksilla heikompien suoritusten kelpuuttamista samaan pistemäärään esimerkiksi lääketieteellisen pääsykokeissa – vai mitä tarkkaan ottaen?

Ainakin peruskouluissa tällainen järjestelmä jo on, että maahanmuuttajataustainen lapsi saa suomalaista paremman arvosanan samasta suorituksesta. Kuinka moni uskaltautuisi syrjimättömästi pätevöitetyn kirurgin leikkauspöydälle?

Kirjoittajat jatkavat: ”Vuonna 2021 suomalaisissa yliopistoissa oli 140 somalinkielistä opiskelijaa. Lisäksi perheet ovat rahoittaneet lastensa yliopisto-opintoja ulkomailla, erityisesti Itä-Euroopan maissa. Arviolta sata ulkomailla koulutettua suomensomalialaista lääkäriä työskentelee suomalaisissa sairaaloissa ja terveyskeskuksissa.”

Eräs suomensomalialainen julkkislääkäri, jolla on puoliksi suomalainen nimi, opiskeli lääketiedettä Siad Barren diktatuurin aikaan Somaliassa 1980-luvulla. Suomessa hän sai lääkärin pätevyyden muutamassa vuodessa täydentävien opintojen jälkeen; tämän ohessa hänelle myönnettiin Suomen kansalaisuus. Mogadishussa hankitut lääkärin paperit on siis katsottu paria kurssia vaille valmiiksi tutkinnoksi Suomessa. On perusteltua kysyä, kuinka ammattitaitoista mogadishulainen lääkärinkoulutus on. Kuinka varmoja voimme olla, että paperit ovat ylipäätään aidot? Tai että papereita ei ole ostettu?

Naapurimaassa on ehdotettu, että somalialaisten lääkäreiden annettaisiin koetyöskennellä vuosi sen sijaan, että opiskelisivat päteviksi ruotsalaisissa yliopistoissa. Siis lyhyempi aika kuin keskimääräisen valelääkärin kiinnijäämiseen vaaditaan.

Lääkäreiden pätevyyttä tulee aina arvioida potilaan etu edellä. Ei koskaan lääkärin etu edellä, vaikka lääkärillä olisi kuinka sorrettu ja marginalisoitu identiteetti. Uskon kehitysmaissa koulutettujen lääkäreiden pätevyyksien kaipaavan tarkistuksia – potilasturvallisuuden vuoksi. Ei liene kohtuutonta edellyttää kehitysmaalääkäriltä osaamista pistokokeissa, joissa testataan hallitaanko suomalaisen yliopiston teorian ja käytännön oppimäärä kaikilta osin.

Mogadishussa ja etenkin Somalian maaseudulla olisi muuten suuri humanitäärinen tarve työnsä edes välttävästi osaaville lääkäreille, jotka puhuvat sujuvaa somalia.

Tilaa
Ilmoita
guest

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Savonian

Rapakontakainen varoittava esimerkki positiivisesta diskriminaatiosta on afroamerikkalainen lääkäri Patrick Chavis. Hän pääsi opiskelemaan Kalifornian yliopistoon rotukiintiön kautta. Chavis valmistui 1981 ja vielä 90-luvun alussa media hehkutti häntä rodullisen suosimisen malliesimerkkinä. Chavisin ura päättyi 1997, kun Kalifornian osavaltio lakkautti hänen toimilupansa todeten, ettei hän kykene suorittamaan edes lääkäreiltä vaadittavia perusasioita. Uransa aikana häntä vastaan nostettiin 21 syytettä hoitovirheistä. Chavis oli myös kova rasismista ulisija.

John Quiman

Kaikenlaiset kiintiöpaikat heikentävät yhteiskuntaa. Vain osaaminen ja kyvykkyys vahvistavat. Kiintiöpaikoilla oli sitten kysymys sukupuolesta tai rodusta, on heikentävä vaikutus.

seant

Romania on yksi paikka opiskella lääkäriksi ja sairaanhoitajaksi, sisäänpääsy on taattu. Mutta on juttuja, että tenttiin saa kysymykset etukäteen rahalla jne
Siksi Ruotsissa se on iso ongelma, sillä se koskee useisiin ihmisiin kohdistuvia epäilyksiä siitä, että he ovat toimittaneet ostettuja tutkintotodistukset muun muassa Romaniassa suoritetuista koulutuksista.
Ruotsissa on sen takia otettu käyttöön lääketieteellisen lisenssin kokeet, jonka vain harvat ulkomaalaiset lääkärit läpäisevät.

Jupi

Alkaa niitä somaleja olla niin paljon jo että voisi antaa somaleilääkärit hoitaa ainoastaan somaleja. Saisivat äidinkielellään hoitoa joka vastaa heidän käsitystä hoidosta

Ihmettä odotellessa

Vihervasemmiston tekopyhille voisi perustaa terveysaseman jossa pelkästään ko lääkäreitä. Ja ei ensimmäistäkään tekopyhää nähtäisi odotustilassa, ikinä.