Blogit

Yle ja Trumpin 13 000 murhaajaa

Ylen toimittaja Meri Naski julkaisin uutisen otsikolla: Trump: Siirtolaiset tekevät rikoksia ”huonojen geenien” vuoksi. Koska Yle toimii tiukalla 600 000 000€ budjetilla oli uutiseen jälleen luiskahtanut sekulia. Siksi lähetin oikaisuvaatimuksen.

Olennainen virhe uutisessa Trump: Siirtolaiset tekevät rikoksia ”huonojen geenien” vuoksi

Hei
Uutisessanne on olennaisia virheitä. https://yle.fi/a/74-20116479
Väitätte valheellisesti uutisessanne seuraavaa:
Puhuessaan maanantaina The Hugh Hewitt Show-radiohaastattelussa Trump vääristeli jälleen Yhdysvaltain maahanmuutto- ja rikostilastoja, väittäen virheellisesti nykyisen varapresidentin ja demokraattien presidenttiehdokkaan Kamala Harrisin ”sallineen ihmisten tulla avoimen rajan läpi, mukaan lukien 13 000 murhaajan”
 
Mikä ei pidä paikkaansa? Sekö että Harris ei ole sallinut ihmisten tulla rajan läpi? Vai sekö että joukossa ei ole ollut 13 000 murhaajaa? Jos Trump vääristeli tilastoja, olisi syytä kertoa millä tavalla.
New York Post uutisoi seuraavasti:

Trump says Kamala Harris let Americans ‘be raped and murdered’ by migrant ‘monsters’

Former President Donald Trump slammed Vice President Kamala Harris during a Michigan rally Friday after federal immigration authorities admitted that close to 15,000 illegal immigrants convicted or accused of homicide are in the US and not in their custody.
 
ICE provided detailed numbers about migrants in their custody who have been convicted or accused of crimes to Rep. Tony Gonzales (R-Texas) on Wednesday, and the congressman published the data on Friday ahead of the veep’s arrival.
 
Kyseinen tilasto on nähtävissä viestipalvelu X:ssä. https://x.com/RepTonyGonzales/status/1839699359010533680
Toisessa jutussa tarkennetaan lukema yli viiteentoistatuhanteen:

Shocking data shows 15K illegal immigrants in US accused of murder — as Kamala Harris visits border

Ero johtuu siitä että osa tulijoista on tuomittu, osalla on syyte päällä.

ICE currently is detaining 277 migrants who have been convicted of homicide and 51 who face such charges, the agency said, indicating that those individuals likely are in the process of being deported.

Federal authorities are aware of but not currently detaining 13,099 illegal immigrants living in the US who have been convicted of homicide and 1,845 who are accused of it, according to the data set.

Katson että uutisessanne on olennaisia virheitä. Teidän olisi pitänyt tarkistaa luvut ja kertoa Trumpin sanonee virheellisesti luvun olleen 13 000 kun oikea murhaajaluku olisi ollut 13 099 ja että joukosta puuttui 1 845 murhasta epäiltyä. Lisäksi olisi ollut hyvä tuoda esiin että viranomaisten hoteissa on 277 murhasta/henkirikoksesta tuomittua ja 51 joilla syyte on niskassa. Näiden kokonaislukumäärä olisi tuotava esiin että saataisiin osoitettua kuinka väärässä Trump on ollut luvun kanssa, jos tarkoituksenne oli uutisoida luvun olleen väärin. Kyllä. Väärin oli kun oli huomattavasti alakanttiin.

Kun Biden nimitti Harrisin rajatsaariksi ja tilanne on tämä mikä se on niin kuka sitten on Ylen mielestä vastuussa tilanteesta rajalla? Kuka tulijoita päästää maahan? Trump? Hänen kaudellaan tulijamäärät olivat murto-osa nykyisestä.

Entä geeniperimä? Edustaako Ylen mielestä henkirikoksen tekijät geenipoolin korkeinta huippua?

Kirjoitatte myös:

Marraskuun presidentinvaalien lähestyessä Trump on myös levittänyt virheellisiä väitteitä, joiden mukaan haitilaiset maahanmuuttajat syövät lemmikkejä Ohion osavaltiossa sijaitsevassa Springfieldissä.

Kysymys kuuluu syökö haitilainen Ohion Springfieldissä elämiä jos Yle ei uutisoi. Ehkä Marja Sannikka osaisi kertoa että tässä videossa on kyse mukavasta kokkailuhetkestä. https://x.com/TaylerUSA/status/1843515880732537157

Mitäpä asukkaista kunhan tulijat eivät mahdollisesti ainakaan kissoja syö. https://youtu.be/XGFYzCzkbzw?si=mWO86Q7YIseVuWeF

Edelleen uutisestanne: 

Yhdysvaltain rajapolitiikan tiukentaminen on yksi Trumpin presidentinvaalikampanjan pääteemoista, ja hän on uhonnut toteuttavansa massakarkotuksia, mikäli tulee valituksi presidentiksi.

Olisitte voinut kertoa samassa yhteydessä että enemmistö, 54% kannattaa massakarkoituksia. Erityisesti rajaviranomaiset ja lainvalvojat ovat karkoitusten kannalla.

Mutta eihän se teidän noin 600 000 000€ budjettinne kaikkeen veny. Ei ainakaan siihen että uutistenne faktat saataisiin tarkistettua.

Katson että uutisenne rikkoo seuraavia JSN Journalistin ohjeen kohtia

1. Journalisti on vastuussa ennen kaikkea yleisölleen. Yleisöllä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

7. Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.

9. Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu.

11. Yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta.

12.  Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on, kun asia on kiistanalainen tai kun  tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus.

23. Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava.

Odotan että toimitte kuten kohdassa 35 edellytetään.

 

35. Olennainen asiavirhe on korjattava mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on tullut toimituksen tietoon, ja niin, että se tavoittaa yleisön mahdollisimman kattavasti. Korjaus on julkaistava kaikissa julkaisukanavissa, joissa virheellinen juttu on julkaistu tai tuotu yleisön saataville. Korjauksen yhteydessä yleisölle on kerrottava virheestä sekä miten ja milloin se on korjattu.

Korjauksen huomioarvo on suhteutettava virheen vakavuuteen. Tarvittaessa toimituksen on korjausten lisäksi julkaistava uusi juttu, jossa virheet yksilöidään.

Median on kerrottava yleisölle, miten virheistä voi ilmoittaa tai miten toimitukseen saa yhteyden.

/J

Katsotaanko tuleeko korjauksia, ja jos tulee millaisia.

Muistinko mainita että tutkitusti perussuomalaisilla on alhaisin luottamus mediaan.

Tilaa
Ilmoita
guest

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
pöh

Suomen media on jo kohta 10-vuotta harrastanut rumaa vaalivaikuttamista USA:n vaaleihin, eivät vain ole vielä ymmärtäneet että suomalaiset ei niissä vaaleissa äänestä.