Blogit

Älkää syyttäkö Postia tai Metsähallitusta, syyttäkää poliitikkoja

Pitääpä kirjoittaa nyt varsin maanläheisistä asioista. Nimittäin postin kulkemisesta, tai oikeammin sen jäämisestä kulkematta, sekä Saanan rappusista.

Töissä kuunnellessani radiota ja seuratessani keskustelua hallitsi pari päivää ensin postin jakelun supistaminen, eli kirjepostin tiistaijakelun lopettaminen. Lapissa puhutti useamman päivän se, kuinka Metsähallitus purki Saanan portaat. Tästä nousi someraivo, ja tietysti joka asiaan kommentoiva kansanedustaja, keskustalainen Mikko Kärnäkin Metsähallitusta moitti. Hauskaa sinänsä, että Keskusta harjoittaa politiikkaa, joka aiheuttaa näitä harmillisia tilanteita, joihin kansanedustajat pääsevät sitten terävästi kommentoimaan.

Sekä Postin että Metsähallituksen toimissa, tai oikeammin toimimattomuudessa, on taustalla sama perussyy. Ne ovat molemmat yhtiöitä (Metsähallitus tosin vain metsätalouden osalta, mutta liikelaitokseen jäänytkin puoli on pakotettu toimimaan kuin yhtiö), jotka hoitavat sellaisia palveluja, joihin nykyinen markkinayhtiöittäminen ei sovi.

Jos 30 vuotta sitten joku olisi sanonut, että vielä ne yhtiöittävät postin, olisi ennustajaa pidetty hulluna tai tulipalokommunistina. Yhtiö se nyt kuitenkin on. Näin ollen postinkin tulee tehdä voittoa. Vieläpä postin monopoli purettiin aikanaan EU:n myötä. Nyt Posti kilpailee muiden saman palvelun tuottajien kanssa, mutta sillä on velvoite ylläpitää palvelua koko maassa.

Tämä on johtanut siihen, että Posti supistaa palveluja ja nostaa hintoja, sekä yrittää tehdä rahaa esimerkiksi leikkaamalla ruohoa, mille naureskeltiin taannoin. Vika ei kuitenkaan ole postin, vaan poliitikkojen. Postia on totuttu pitkien välimatkojen Suomessa pitämään valtion palveluna, joka pelaa, ja sen toimiminen saa maksaa. Nykyään taas poliitikkomme pitävät kaikkia valtionyhtiöitä muinaisjäänteinä, jotka pilaavat ulkomaisten sijoittajien mahdollisuudet tehdä Suomessa voittoja, joita kotiuttaa maastamme pois. Siksipä on Posti yhtiöitetty ja kilpailu vapautettu, ja sen maksavat ne, joille ainoa postipalveluja tarjoava firma on Posti.

Puuta pelkäävä Metsähallitus

Metsähallitus on käynyt läpi samanlaisen nylkemisen. Metsähallituksen tehtävä, eli Suomen metsien hoito ja myynti sekä luontopalvelut, ei kerta kaikkiaan mahdu nykyiseen yhtiöajatteluun, eikä se mahdu valtaviin tulostavoitteisiinkaan. Saanan rappusten purku, josta Keskustassakin nähtävästi ollaan niin käärmeissään, on seurausta suuremmasta liikelaitoksen alasajosta. Koko laitosta ollaan ilmeisesti ajamassa Kemijoki oy:n tapaan konttoriksi, jolla ei ole omaa väkeä, ja joka teettää kaiken urakoitsijoilla. Siksi huoltoa vaativia rakenteita, kuten niitä rappusia, puretaan ja korvataan joskus aikanaan rakenteilla, joita ei vain tarvitsisi huoltaa. Oma väki on nykyään kirosana. Saanan portaat aiotaan tehdä kivestä ja sorasta, muualla on tehty pitkoksia raudastakin. Poliitikot ovat saaneet aikaan Metsähallituksen, joka karttaa puurakentamista.

Ihmiset osoittivat näissä tapauksissa syyttävän sormensa heti kohti Postia ja Metsähallitusta, mutta se asian yksinkertaistamista. Syynä on nykyinen malli, jossa aiemmin itseisarvona pidettyjä palveluita tuottavat rakenteet on ajettu alas tulosjohtamisella ja yhtiöittämisillä.

Muuten olen sitä mieltä, että Suomen on erottava eurosta ja EU:sta.

Akseli Erkkilä
Kansalaispuolueen asiantuntijajäsen

Shares