Blogit

Aron Flam paljastaa sosiaalidemokratian pimitetyn salaisuuden: ”Ruotsi yritti mitätöidä liittoutuneiden voiton Saksasta”

Aron Flam on julkaissut huomiota herättävää historiallista faktaa ruotsin roolista toisen maailmansodan aikana viimeisimmässä osassa podium-sarjassaan ”Tämä on ruotsalainen tiikeri!”. Samhällsnytt on keskustellut hänen kanssaan sosiaalidemokraattien pimitetyistä salaisuuksista, yrityksistä salata ruotsin sodanaikainen historia, sekä valtiota tukeneen puolueen ongelmat antisemitismistä.

Aiemmissa osissa podium-sarjoissaan, kertoo Flam, että ruotsilla oli laaja kauppasopimus Saksan kanssa, mikä mahdollisti rautamalmin jatkuvan toimituksen saksalaiselle sotateollisuudelle. Toimitukset maksettiin kullalla – jonka hän uskoo voineen tulla suoraan natsien keskitysleireiltä. Ruotsalaiset ja saksalaiset pystyivät työskentelemään täysin esteettömästi toistensa maissa sodan aikana.

Viimeisimmässä osassaan Flam kertoo, miten ruotsin hallitus yritti mitätöidä liittoutuneiden voiton Saksasta siten, että ”heillä oli vakavia vastalauseita liittoutuneiden oikeudesta Saksan omaisuuteen”, sen dokumentin mukaan, jonka Flam on saanut käsiinsä. Taustana tälle oli se, että Saksan ehdottomasta antautumisesta piti sisällään klausuulin siitä, että kaikki Saksan varat, mukaan lukien ulkomailla olevat varat, näiden joukossa Ruotsi, tulisi voittajavaltioiden käyttöön. Tästä ei sosiaalidemokraattinen pääministeri Per Albin Hansson ja hänen hallituksensa pitäneet ja yrittivät näin olle vastustaa tätä prosessia.

Samhällsnytt on puhunut Aron Flamin kanssa siitä faktasta, mitä hän julkaisee omalla podillaan, josko sillä on olemassa yhteyksiä ruotsin käytökseen sotavuosien ja nykypäivän sosiaalidemokratian välillä, vielä tänä päivänä.

Miksi mielestäsi on tärkeää kiinnittää huomiota tähän historialliseen yksityiskohtaan tänä päivänä?
-Koska, jos et tiedä, missä olette olleet, niin ette tiedä minne olette matkalla ja ette tiedä, kuinka pääsette sinne.

Onko siis olemassa tietty yhteys ruotsin käyttäytymismallissa, joka voidaan jäljittää aina sota-aikaan saakka?
-Minä tarkoitan sitä, että on olemassa kulttuurillinen piirre, näin uskon…Valtio, joka voi käyttäytyä siten omia kansalaisiaan kohtaan, kuten ruotsin valtio käyttäytyi kansalaisiaan kohtaan silloin ja ei sitten selvitä tätä asiaa eikä pyytänyt anteeksi, vaan pakenee, se on valtio, joka voi tehdä niin mille kansalaiselle tahansa, mistä syystä tahansa ja koska tahansa. Minä en halua asua sellaisessa valtiossa.

Pitääkö tämä tulkita niin, että haluat lähteä pois ruotsista akanaan?
-Ei. Tämä tulee tulkita siten, että minä tulen tekemään kaikkeni, mihin pysytyn, siksi, että tämä ei tulisi olemaan sellainen valtio.

Onko se haittapuoli, että ruotsissa ei ole tehty samoja denazifiointi- ja Nürbeg-prosesseja kuin Saksassa?
-Luulen niin.

Yhdessä sarjasi aikaisemmista podcasteista, nostatte esille sen, että Ruotsi on saanut maksun rautamalmista kullassa. Tämä on yleisesti tiedossa, että kulta tuli muun muassa murhatuilta juutalaisilta ja heidän hampaistaan. Onko se mahdollista, että Ruotsi sai maksun siis tällä kullalla?
-Se on hyvinkin mahdollista. Samaan aikaan sen kaivaminen, mikä kulta meni minnekin, kun koko liiketoimintamalli oli, että murhataan ihmisiä heidän rahojensa vuoksi, ei ole mielenkiintoista. Se on hiusten halkomista. Liiketoimintamalli oli, että me murhaamme ihmisiä heidän maittensa ja rahojensa vuoksi – se on sitä mitä me teemme.

Ruotsin hallitus hyväksyi ja osallistui tähän epäsuorasti?
-Se oli suoraa osallistumista, koska heillä oli suuri kauppasopimus Saksan kanssa.

Etkö pelkää tulla syytetyksi vaalivaikuttamisesta? Nämä historialliset faktat, joita sinä esität ja, jolla on jonkin verran räjähdysvoimaa takanaan, tulee iskemään eniten sosiaalidemokraatteja vastaan?
-Ei, siitä minä en ole peloissani. Aloitin tämän hankkeen jo kauan sitten, enne kuin olin edes ennättänyt miettiä näitä vaaleja. Sinä voit vapaasti nähdä tämän poliittisena projektina, mutta minä näen tämän kulttuurihistoriallisena tutkimuksena. Minä uskon, että jos piilotellaan tälaista suurta kansallista traumaa, joka on ollut sillä sukupolvella ja, joka kävi läpi tämän, vaikka Ruotsi ei ollut se maa, joka kärsi pahiten ja niin poispäin, niin luo se siltikin hyvin suuren aukon kulttuuriin. Se luo hyvin tasaisen, tylsän ja lähes kuolleen kulttuurin. Haluamme elää maassa, jossa on elävä ja vahva ideakeskustelu.

Oletko sinä siinä käsityksessä, että se todella on piilotettu tai pimitetty – siis se, mikä tapahtui ruotsin kanssa sotavuosien aikana?
-Minä luulen, että ruotsalaiset eivät ole erityisen kiinnostuneita historiasta yli päänsä. Kun tämä tulee puheeksi, niin se pimitetään, paetaan ja jätetään huomiotta – ja se on vahingollista. Mutta minä en usko, että on olemassa salaliittoa jonkun kanssa, joka istuu kellarissa, vaan se riippuu muista syistä…Kuinka usein ihmiset haluavat kohdata kiusallisia asioita, jotka koskettavat niitä ryhmiä, mihin he itse kuuluvat?

Mikä on sinun vaikutelmasi sen jälkeen, kun olet käynyt läpi kattavan lähdemateriaali podcasteillesi – onko olemassa antisemiitistä perinnettä sosiaalidemokraateissa, joka elää ja, jota vaalitaan, jopa vielä tänä päivänä?
-Mielestäni olemme nähneet todisteet sille – esimerkiksi antisemiittisiä iskulauseista SSU:n Malmössä pitämässä mielenosoituksessa, hyökkäyksessä Göteborgin synagogaa vastaan, juutalaisten poismuutosta Malmöstä, Ilmar Reepalu, joka vuosi toisensa jälkeen on tehnyt antisemitistisiä ylilyöntejä ja antanut lausuntoja, tai anteeksipyyntöä vuosittain.

Voisaanko tämä nähdä jonain osana samanlaisesta ajattelutavasta ja perinteestä, joka menee aina sotavuosiin ja yhteistyöhön natsisaksan kanssa?
-Luulen niin, mutta se on sossuista itsestään kiinni päättää, mikä on heidän suhtautumisensa historiaan, sillä tosiasialla, että he pimittävät oman historiansa, mikä tarkoittaa sitä, että he eivät missään tapauksessa ole vielä käsitelleet sitä. Onko se siksi, että he haluavat pitää nämä perinteet hengissä, vaiko siksi, että he haluavat piilottaa ne – siihen en pysty vastaamaan. Mutta voin sanoa, että jos ei tiedetä, mistä heillä on tämä perinne, tulee siitä erittäin vaikeata päästä eroon.
Aron Flamin podcastsarja ei ole ensimmäinen yritys tutkia tämän sosiaalidemokraattisen puoleen roolia toisen maailmansodan aikana. Enne vuoden 2018 eduskuntavaaleja, julkaisi ruotsindemokraatit elokuvan, joka keskittyi sotavuosiin ja sosiaalidemokraattien kytköksiä rotubiologisiin ideoihin sekä yhteistyöhön natsisaksan kanssa.

Flam kertoo katsoneensa elokuvan, mutta ajatus hänen podsarjalle ei tule sieltä, koska hän aloitti työskentelyn sen kanssa enne sitä.

Se on kuitenkin mielenkiintoista, että on olemassa mielenkiintoa näille kysymyksille erilaisille osille poliittisessa ympäristössä, niin sanotusti. Onko tarvetta totuuskomisionille ruotsissa näiden kysymysten ympärille, jotka ovat tapahtuneet sotavuosien aikana yhteistyöstä nastisaksan kanssa ja kaikesta tästä?
-Mielestäni tarvetta sille on ehdottomasti. Ongelmana on vain se, että meillä ei ole ihmisiä, jotka olisivat riittävän päteviä istumaan sellaisessa komisionissa..

Samnytt

  • 33
    Shares

Tietoa julkaisijasta

Avatar

Markku Lindström

Olen ruotsissa asuva, realisesti ajatteleva, isänmaallisesti asioita tarkkaileva kirjoittaja. En ole rasisti enkä myöskään nazisti. Tarkkailen ja tutkailen mitä maailmalla tapahtuu, joista sitten etupäässä käännän kirjoitukset ja uutiset alkuperäisessä muodossaan. Linkit löytyvät jokaiseen käännettyyn uutisjuttuun.

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement