Blogit

Laillisten aseiden paljous vähentää asemurhia

Jatkuvasti väännetään kättä siitä, pitäisikö laillisia ampuma-aseita pyrkiä kieltämään tai vähentämään vaiko ei. Osa uskoo, että niitä vähentämällä ampuma-asein tehdyt henkirikokset vähenisivät. Osa taas uskoo, että aseen omistajuus on pelote, joka vähentää ampumasurmia. Lisäksi laillisten aseiden kielto ei mitenkään suorasti voi vaikuttaa laittomien aseiden lukumäärään.

Tein siksi katsauksen Yhdysvaltain osavaltioiden tilanteeseen, kun Wikipediasta löytyy sopivasti tiedot sekä (1) asemurhien määrästä per 100 000 ihmistä että (2) aseen omistajien määrästä prosentteina.

Korrelaatio on selvästi käänteinen. Asemurhissa listan kahdentoista kärjessä olevista osavaltioista District of Columbia, Missouri, Maryland, Delaware ja Pennsylvania eivät mahdu edes 32:n ylimmän osavaltion listalle aseiden omistajuusasteessa. Ylimmäksi eli sijalle 11 pääsee Louisiana, joka on toisella sijalla asemurhissa.

Aseen omistajuusasteen kärkipaikoilla olevista osavaltioista taas korkeimmalla asemurhissa ovat New Mexico vasta sijalla 15, Arkansas sijalla 16, Alabama sijalla 22 ja Alaska sijalla 25. Asemurhissa kokonaan 31:n osavaltion listan ulkopuolelle jäävät runsasaseisista osavaltioista Idaho, West Virginia, Wyoming, Montana, North Dakota ja Hawaii.

Tilaston perusteella siis Yhdysvalloissa korkea aseiden omistajuusaste on yhteydessä pikemminkin ampuma-asesurmien vähäisyyteen. 

Vasta tällä viikolla Suomen eduskunta hyväksyi aselakien kiristyksen – sitä vastustivat vain Perussuomalaiset. Jälleen kerran eduskunta taisi tehdä päätöksen puhtaasti uskomusten ja fiilisten pohjalta.

Perussuomalaiset on laskutaitoisten puolue. Järkiargumentit ovat meille tärkeämpiä kuin fiilikset.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Tietoa julkaisijasta

Jaakko Häkkinen

[PASSIIVINEN BLOGI]
~ Vapaustaistelija (kieli-, sanan-)
~ Muuttokriittinen (maahan-, kaupunkiin-)
~ Uskokriittinen ja järkipuolteinen: uskonnollista ja ideologista aivopesua vastaan
~ Sensuurikriittinen ja totuuspuolteinen: paheksunnalla hallitsemista vastaan