Blogit

ASEVELVOLLISUUS VELVOITETAAN KAIKILLE

Tänä päivän hallitus tekee päätöksen siitä, että asevelvollisuus aiotaan palauttaa, sillä mallilla, jonka puolustusdebatoija ja julkaisija Peter Wolodarski on ehdottanut.

Malli tarkoittaa, että kutsuntavelvollisuus tulee voimaan kesästä lähtien niin miehille kuin naisille, katsomatta etnistä taustaa.

Se ikäryhmä, joka nyt tulee kutsutuksi kutsuntoihin, on syntynyt joko 1999 tai 2000 ja kokonaisuudessaan se käsittää reilua 13.000 henkilöä.

Näistä vajaat kolmasosa – 4000 henkilöä – tullaan ottamaan armeijaan suorittamaan sotilaallista peruskoulutusta vuosina 2018 ja 2019.

Puolustusvoimien uudelleen aloittamisesta on debatissa, eikä vain ensisijaisesti nostettu esille puolustuskysymyksenä, vaan integraatiokysymyksenä. Puolustusdebatoija Peter Wolodarski, toimijana DN:ssä ja Juridisessa Kronikassa, on viimeisen vuoden aikana ajanut intensiivistä kampanjaa siitä, että laatia asevelvollisuus, missä kaikki nuoret, sukupuoleen ja etnisyyteen katsomatta voivat integroitua toistensa kanssa puolustusvoimien budjetin raameissa.

”Tänä päivänä tarvitaan enemmän kuin pitkään aikaan kohtaamispaikka, missä nuoret ruotsalaiset, taustaan katsomatta, tekevät yhteistyötä”, kirjoitti Wolodarski 2015.

Hallitus väittää toki, että asevelvollisuuden palauttaminen, jolla jo on lakituki ja tulee päätettäväksi hallitustasolla, käsittää ruotsin puolustuskykyä.
-Me priorisoimme sitä, että rakennamme vahvan kansallisen puolustuksen ja teemme yhteistyötä syvemmällä tarkoituksella toisten maiden kanssa, sanoo puolustusministeri Peter Hultqvist (S).

Hän sanoi edelleen, että tämä tämänhetkinen vapaaehtoinen puolustussysteemi ei kykene lainkaan paineessa puolustamaan ruotsia.

Ennen kaikkea tulee ne, jotka haluavat ja joilla on mielenkiintoa suorittaa asevelvollisuus, ottaa armeijaan. Hultqvistin mukaan on olemassa suuria mahdollisuuksia löytää nämä henkilöt.

Velvollisuus kutsunnoille alkaa 1 heinäkuuta tänä vuonna ja velvollisuus suorittaa puolustuksen peruskoulutus alkaa toimimaan jo 1 tammikuuta 2018.

Myöskin DN:än puolustusasiantuntija Mikael Holmström uskoo, että se väitetty huononimen maailmantilanteessa on muutoksen taustalla.
-Hallituksen päätös vuodelta 2015 on, että meidän joukkomme pitää olla harjaantuneita ja valmiita 2020, sanoo Holmström DN:lle.

Se oli 2010 kun asevelvollisuus, joka silloin oli ollut aktiivi vuodesta 1901, lopetettiin ja korvattiin vapaaehtoisella perusteellisella sotilaskoulutuksella. Mutta vapaaehtoissysteemi ei siis riitä puolustamaan ruotsia.

Fria Tiden

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa