Blogit

Brexit avaa oven itsenäisyydelle

Britannia pääsi viimein irti Euroopan unionista tammikuun lopussa. Väliin näytti siltäkin, että ero ei toteudu ollenkaan. Eroneuvotteluista tehtiin tarkoituksellisesti niin vaikeita, että prosessi näyttäisi liian vaikeilta muille seurata. Vielä on briteillä neuvoteltavaa, mutta EU:hun he eivät enää palaa ja tekevät päätöksensä tästä lähin itse.

Brexitin myötä EU joutuu myös lisävaikeuksiin. Kun Britannian kokoinen talous jää unionista pois, on budjetin teko vaikeaa. Luultavasti suuret EU-maat pyrkivät kasvattamaan nykyisten nettomaksajien maksuosuutta entisestään, sillä Itä-Euroopan maat ovat unionin kanssa vastahangassa monissa kysymyksissä jo ennestään, ja niitä pitää osaltaan mukana nettosaajan asema.

Toivon mukaan europarlamentin EU-vastaiset ryhmät ymmärtävät tämän ja ajavat budjettia, joka kohdentaisi Britannian jälkeensä jättämää rahoitusvajetta nykyisten nettosaajien maksettavaksi. Se kuitenkin voi olla vaikeaa, koska europarlamenttiryhmien edustajat koostuvat nettomaksaja- ja nettosaajavaltioiden parlamentaarikoista.

Suomalaiset huijattiin EU:hun ja euroon valtavan suurella ”KYLLÄ”-kampanjalla ja lupailemalla erillistä kansanäänestystä eurovaluuttaan liittymisestä. Yksi suurimmista tuon ajan valehtelijoista istuu tätä nykyä Suomen presidenttinä. Euro on aiheuttanut Suomelle Ruotsiin verraten yli kymmenen prosentin tappion bruttokansantuotteessa mitattuna, ja nyt lakkojen alkusyynä oleva kiky oli europolitiikkaa. Kun oma valuutta ei devalvoidu koska sitä ei ole, lasketaan palkkoja.

Kun EU:sta äänestettiin, ei myöskään suomalaisille luvattu unionin yhteistä budjettia, kriisimaiden velkojen saattamista Suomen maksettavaksi, EU:n yhteistä armeijaa, rikkidirektiivejä tai Suomen eristämistä yhdestä päävientimarkkinastaan pakotepolitiikalla. Lisäksi on noussut ilmiö, jossa eduskunnan kansanedustajat epäsuosittujen päätösten kohdalla menevät EU:n selän taakse, vaikka laki ei EU:sta olisikaan peräisin. Näin kävi Metsähallituksen yhtiöittämisen kanssa.

Toivottavasti itsenäisyys vielä Suomellekin koittaa.

Akseli Erkkilä

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement