Blogit

Bryssel haluaa keskittää EU-maiden sosiaali- ja syrjintäpolitiikan

EU-kansalaisilla pitäisi olla vähemmän sanottavaa sille, kun on kysymys niiden maiden sosiaalisen suojeluverkoston ja syrjivän lainsäädännön suunnittelusta. Tämän katsoo EU-komissioni, joka nyt ehdottaa, että jäsenmailta otetaan pois veto-oikeus useilta muiltakin aloilta. Tästä raportoi EU-portaali.

Aiemmin on EU-komissionin puheenjohtaja Jean Claude Juncker julistanut, että päätöksentekoa unionissa tulisi muuttaa siten, että olisi helpompi ajaa yli maiden, kuten esimerkiksi Unkarin ja Puolan, sellaisia päätöksiä tehtäessä, missä ilmenee vastakkainasettelua vallassa olevien vasemmistoliberaalisten federalistien ja pienemmän, mutta aina vain kasvavamman konservatiivisen ja kansallismielisten ryhmien välillä.

Veto-oikeuden poisto lukuisilla aloilla

Niistä mainituista alueista, jotka nimetään, missä EU-komissio haluaa poistaa yksittäisiltä mailta veto-oikeuden siksi, että keskitetty ja yksimielinen politiikka voidaan hyväksy kaikille jäsenmaille, on, maahanmuuttopolitiikka, ulkopolitiikka, veropolitiikka ja ilmastopolitiikka. Nyt ehdotetaan, että luetteloon lisätään kaksi uutta aluetta – sosiaalipolitiikka ja syrjintäpolitiikka.

Komissioni haluaa rajoittaa yksittäisten jäsenvaltioiden itsemääräämisoikeutta sen suhteen, ketä tulee kuulumaan sen kansallisen verovaroin rahoitetun tyrvallisuusjärjestelmän piiriin. Tämä ei tosin käy selville, mitä ryhmiä he haluavat vahvistaa näillä sosiaalisilla oikeuksilla, koko unionin alalla. Ruotsissa on keskustelua pidetty ennen kaikkea siitä, pitäisikö oikeus, koskien oikeutta sosiaaliapuun, ilmaiseen hoitoon ja koulutukseen, koskea myöskin kaikkia niitä tuhansia Romanian romaaneja ja Bulgariasta tänne matkustaneita kerjäläisiä.

Haluamme nähdä laajemman syrjintälain kaikissa jäsenvaltioissa

Toinen alue, jossa EU-komissioni haluaa nähdä enemmän keskittämistä ja yksimielisyyttä, on syrjintälainsäädäntö. Tavoitteena on laajentaa lainsäädäntöä niille alueille, niissä jäsenvaltioissa, jotka vielä itse eivät ole tehneet sitä.

Viimeisten vuosikymmenien aikana, on uusia ryhmiä ja kriteereitä syrjinnälle jatkuvasti lisätty luetteloon, muun muassa ruotsin lainsäädännössä, kun taas muut maat ovat valinneet enemmän varovaisen linjan sellaisille lisäyksille. EU-komissio haluaa nyt nähdä sen, että nämä maat tulevat saavuttamaan saman tason sillä, että veto-oikeus poistetaan. Yksinkertaisen enemmistön EU-parlamentissa tulisi riittää sille, että pakotetaan kaikki maat laajentamaan omia syrjintälainsäädäntöjään.

”Paljon on vielä tehtävä”

Sosiaaliasioista vastaava komissaari Marianne Thyssen on liikkeelle paneva voima ja on sitä mieltä, että ”on vielä paljon tehtävää jäljellä”, kun on kyse syrjinnän perusteiden laajentamisesta ja syventämisestä jäsenvaltioiden lainsäädännöissä.

Thyssen ei halua kutsua ehdotusta lisääntyvänä veto-oikeuksien poisottamisilla, millä loukataan kansallisvaltioiden itsemääräämisoikeutta. Sen sijaan, pitäisi tämä käsittää siten, että EU-komissio haluaa tehdä päätöksenteon yksinkertaisemmaksi, sanoo hän. Ensimmäisessä vaiheessa ei tämä sen lisäksi, Thyssenin mukaan, käsitä lainkaan pakkoa, vaan ”suosituksia”.

Samnytt

  • 62
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement