Blogit

Ei EU:lle, sanoo englantilainen

Tätä kijoittaessani noin kello 7 aamulla 24.6.2016 on Britannian yleisradioyhtiö BBC julistanut EU-eron kannattajat brittien kansanäänestyksen voittajiksi. Mikäli lukiessasi tätä tekstiä tulos on vielä jotenkin kääntynyt, niin tiedä, että olen kaatanut pöydän.

Brittien Brexit siis toteutunee kaikesta huolimatta. Kaikella tarkoitan tietysti sitä pelottelu- ja uhkailukampanjaa, joka käytiin eroleiriä vastaan, ja joka väritti uutisointia äänestyksestä myös meillä. Kuinka monta Ylen uutisartikkelia olenkaan lukenut, joka kertoo kuinka itsenäisyysleirin kampanjointi on pelkkää pelottelua maahanmuuttajilla, kun EU-mieliset taas puhuvat järjen äänellä taloudesta? Nämä ovat nimittäin olleet hävettävän laiskaa toimittajantyötä vailla mitään syventymistä Brexit-kannattajien kampanjointiin ja persooniin maailmassa, jossa kaikki tieto ja kampanjat ovat netissä.

Tietysti maahanmuutto korostui Brexit-kampanjan viestissä, sitä en edes kiellä. Mutta tämänkään syitä ei suomalaisille juuri avattu. Britteinsaarilla väestöstä maahanmuuttajataustaisia on nopeankin googlettelun perusteella noin 10%. (Olletikin suurin osa maahanmuuttajataustaisista on äänestänyt EU-jäsenyyden puolesta, joten kantabrittien euroskeptisyys on vielä suurempaa kuin nyt toteutunut tulos!) Muslimiväestöä Britanniassa on noin 5%. Onko ihmekään, että pienellä saarella asuvista on alkanut tuntua, että voisihan maahanmuutollekin alkaa antaa hieman jarrua?

Jos britit, niin kyllä mekin

Iso-Britannia olisi kaiken järjen mukaan kuitenkin viimeinen länsimaiden EU-eroaja, ehkä Saksan jälkeen. Olkoonkin, että Saksaa lukuun ottamatta jokaisen jäsenmaan olisi tästä kaleerista järkevintä erota. Britannian jäsenehdot ovat kuitenkin viimeisen päälle neuvoteltu, ja Suomikin maksaa tällä hetkelläkin brittien EU-jäsenmaksuhelpotuksia. EU-jäsenyyden kannattajilla on näin ollen ollut Britanniassa paljon enemmän perusteluja kantansa kauppaamiseksi ihmisille, vaan silti lähtö voitti.

Tämä sama voisi siis tapahtua Suomessakin. Brittien päätös voi hyvinkin antaa uutta puhtia euroskeptisyydelle, joka on ollut lamassa sen jälkeen, kun Keskusta ja viimeisimpänä Perussuomalaiset on siirtynyt EU-puolueiden leiriin. Vastustajia löytyy enää eduskunnan ulkopuolisista puolueista, joita on parhaimman mukaan estetty haastamasta eduskuntapuolueita. Esimerkiksi samaan TV-vaalitenttiin eduskunnan ulkopuolisisa puolueita ei päästetä eduskuntapuolueiden kanssa.

Kiitos Nigel Faragelle

Britanniassakin on paikallista Itsenäisyyspuoluetta UKIPia sorsittu sen alkutaipaleella parhaimman mukaan. Suuri kiitos tästä tuloksesta kuuluu kuitenkin Nigel Faragelle. Farage on pauhannut taukoamatta EU:n hajoamisen puolesta varmaankin minun elinikäni ajan, ja mikä tärkeintä, UKIP ei ole myynyt periaatteitaan. Tässäpä mallia euroskeptikoille Ranskassa, Italiassa, Hollannissa, Saksassa ja miksei Suomessakin. Vaikka suusi siivoamalla voisit saada huomenna audin alle, niin pitämällä pääsi voi ylihuomenna koittaa itsenäisyys. Hauskana yksityiskohtana muuten, kotimaan Perussomalaiset vaihtoivat Fragen eurovastaisesta EFD-europarlamenttiryhmästä brittikonservatiivien laimeampaan ECR:ään, eli EU:n konservatiivien uudistusryhmään.

Mikäli samaan äänestykseen päädytään Suomessakin, on euromaan kansalaisilla edessään vielä paljon selvempi päätös. Itsenäisyytemme on viety myös rahapolitiikan osalta ilman kansanäänestystä, eikä meillä käytännössä ole keinoja työllisyyden tai talouden hoitoon ilman uudelleenitsenäistymistä. Suomella ei ole jäsenmaksuhelpotuksia, ja Suomi kärsii EU-jäsenyydestä idänsuhteissaan joka päivä. Tarvitsemme enää vain oman Nigel Faragen – lieköhän hän tulisi tänne, jos kauniisti pyytäisimme?

Olen sitä mieltä, että EU:sta ja eurosta pitää erota Suomenkin.

Akseli Erkkilä
24.6.2016
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommentit
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement