Blogit

Ei loikkari Torvinen voi nousta eduskuntaan – paikka kuuluu Perussuomalaisille

Iltalehti kertoi eilen (21.6.2017):

 ”Perussuomalaisten Lapin piirin puheenjohtaja Matti Torvinen aikoo hakea Uusi vaihtoehto -ryhmän jäsenyyttä, kun hän nousee kansanedustajaksi Hanna Mäntylän tilalle.”

Siis Perussuomalaisten listalta ja Perussuomalaisten äänillä eduskuntaan nousseen mutta sitten puolueesta loikanneen Hanna Mäntylän tilalle nousee kansanedustajaksi Matti Torvinen, joka niin ikään loikkaa puolueesta. Eihän tämä voi mennä näin! 

Kyseessä on Perussuomalaisten varakansanedustaja, ei loikkareiden. Niinpä kansanedustajaksi pitäisi nousta vaalipiirin vertailuluvun mukaisessa järjestyksessä ensimmäisen sellaisen henkilön, joka edustaa Perussuomalaisia eikä loikkareita.

Katsotaanpa, mitä sanoo Vaalilain 92 §:

”Kansanedustajan varaedustaja määrätään siten, että varaedustajaksi tulee ensimmäinen valitsematta jäänyt ehdokas siitä puolueesta tai yhteislistasta taikka, jos on muodostettu vaaliliitto, ensimmäinen valitsematta jäänyt ehdokas siitä vaaliliitosta, johon valittu kuului.”

Matti Torvinen on kertonut aikeestaan loikata Perussuomalaisista. Tämä tarkoittaa puolueesta eroamista. Hän ei siis ole enää siitä puolueesta, johon valittu kansanedustaja alkuaan kuului.

Oikeudenmukaisuuden nimissä Mäntylän tilalle kansanedustajaksi tulee ottaa Perussuomalaisten edustaja, ei uutta loikkaria. Laki mahdollistaa sen, että kansanedustaja loikkaa ja voi silti jatkaa kansanedustajana, mutta lakia ei varmastikaan tule tulkita niin, että jo tunnustautunut loikkari valittaisiin alkuperäisen puolueen edustajan sijasta kansanedustajaksi.

 

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Tietoa julkaisijasta

Jaakko Häkkinen

[PASSIIVINEN BLOGI]
~ Vapaustaistelija (kieli-, sanan-)
~ Muuttokriittinen (maahan-, kaupunkiin-)
~ Uskokriittinen ja järkipuolteinen: uskonnollista ja ideologista aivopesua vastaan
~ Sensuurikriittinen ja totuuspuolteinen: paheksunnalla hallitsemista vastaan