Blogit

EKERÖ JA TÄBY LAITTAVAT STOPIN VASTATULLEILLE

Tukholman kunnat Ekerö ja Täby laittavat stopin vastatulleiden vastaanotolle. Ainoastaan 50 maan 290 kunnasta elävät nykyhetkessä lain mukaan, ottamalla vastaan heille osoitettuja pakolaisia. Högsbyn kunta otti eniten vastatulleita asukaslukumääräänsä kohti viime vuonna.

-Se ei ole hyväksyttävää, että ne kunnat jotka ovat ottaneet ennenkuulumattoman suuren vastuun, tekevät edelleen niin, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Högbyssä, Stihna Johansson Evertsson ( C ).

Nyt keskiviikko iltana, kello 21.00, lähetti Expressen TV debatin Adam Reuterskiöldin (M), kunnanjohtaja Ekerön kunnasta ja Boel Godnerin (S), kunnanjohtaja Södertäljestä välillä siitä, kuinka kunnat selviytyvät pakolaisten vastaanotosta.

Erot ovat suuria, kun kysymys on vastatulleiden vastaanottamisesta ruotsin kunnissa. Ekerön kunta on yksi monista kunnista joka ei tule täyttämään omaa kiintiötään vastatulleista pakolaisista. Siitä taas, Boel Godner (S), kunnanjohtaja Södertäljestä, kiukustuu suuresti.
-Minun mielestäni se on todella mautonta, sanoo hän debatissa Expressenin TV:ssä.

Debattiohjelmassa otetaan esille se, kuinka kunnat voivat pystyä selviytymään kasvavasta vastaanotosta. Seuraavana vuonna kuntiin osoitettavien määrä on 40% korkeampi kuin tänä vuonna.
Adam Reuterskiöld, kunnanjohtaja Ekeröstä (M), haluaa saada lakimuutoksen siksi, että voidaan rakentaa lisää asuntoja.
-Se on tärkeää, että saamme muutoksen suunnittelu- ja rakennuslakiin. Se on tärkeää, että saamme oikeita asuntoja.
-Hallituksen on pakko saada aikaan muutoksia. Meidän on pakko löytää uusia tapoja, uusia keinoja käsitellä niitä.

taby3

Boel Godner (S), tuntee itsekin Adam Reuterskiöldin tarkoituksen. Hän sanookin debatissa.
-Meidän on pakko selviytyä siitä. Se on tärkeää. Ne asiat mitä Adam Reuterskiöld sanoo tänä päivänä, sanottiin sitä jo silloin ennen kuin suuri pakolaisvastaanotto alkoi ruotsissa. Montaa suunnitemaa- ja rakennussääntöä pitäisi muuttaa niin, että voisimme rakentaa asuntoja nopeammin.

Viime viikolla päätti Täbyn kunta, joka maahanmuuttoviraston statistiikan mukaan oli kielteinen, ottamaan vastaan 273 henkilöä, jotka olivat hiljattain saaneet oleskeluluvan ruotsissa vuoden 2016 aikana.
Kunta on sitä mieltä, että he eivät yksinkertaisesti voi ottaa vastaan enempää ja näin ollen vastustavat suuntauslakia, joka 1 maalikuuta 2016 velvoittaa kuntia ottamaan vastaan tietty määrä vastatulleita, jotka ovat saaneet oleskeluluvan.
-Se on stoppi, ei vain ole yksinkertaisesti mahdollista ottaa vastaan enempää, sanoo Täbyn kunnanhallituksen puheenjohtaja Leif Gripestam (M) Mitt i lehdelle.

taby2

Ylva Johansson on kiihdyksissä.

Täbyn kunta ei ole yksin – myöskin Ekerön kunta on tehnyt päätöksen siitä, että he eivät tule selviämään vastaanotosta ensi vuonna.
-Se, että lähetetään ihmisiä maahanmuuttoviraston asuntolaan, joka toimii patjoilla lattialla, on huono tapa kohdata todellisuus. Se on huonoa kotouttamista ja siinä me emme halua olla mukana, sanoo Ekerön kunnanhallituksen puheenjohtaja Adam Reuterskiöld DN:lle.

Se, että Tukholman kunnat peruvat on saanut kehitysministeri Ylva Johanssonin (S) kiukustumaan. DN:än haastattelussa viime viikolla ilmoitti hän, että kuntien eitä, ei tulla hyväksymään.
-Minä ymmärrän, että kunnallisella sektorilla on rankkaa. Mutta se ei ole hyväksyttävää, että jotkut niistä kunnista jotka ovat eniten hyvinvoivia ja joilla on hyvät mahdollisuudet, vain ilmoittavat, että he eivät ajattele seurata lakia, samaan aikaan kun kaikki muut kunnat tekevät niin, sanoo hän DN:lle.
Hän ei sulje pois, lehden mukaan, mahdollisia sanktioita niille, jotka eivät noudata lakia.

Vain 50 kuntaa elää lain mukaan.

Tilanne, mikä koskettaa vasta tulleiden vastaanottoa, eroaa huomattavasti toisistaan maan kunnissa.
TT:n mukaan, noudattaa 50 kuntaa maan 290 kunnasta tällä hetkellä lakia siitä, että ottaa vastaan pakolaisia. Huonoimmat kunnat ovat Tukholman läänissä ja Skånessa. Smålantilainen Högsbyn kunta Kalmarin läänissä on yksi sellainen kunta, joka asukaslukumääräänsä kohti otti eniten vastatulleita viime vuonna.
Högsbyn kunnassa on asukkaita 5857 henkeä ja he ottivat vuonna 2015 vastaan 242 henkilöä, mikä vastaa 4,13% asukaslukumäärästä.
2016 kun suuntaamislaki on astunut käytäntöön, on kunta saanut heille osoitetun lukumäärän 10 henkilöä, mutta he ovat myöskin tänä vuonna paljon yli osoitetun määrän. Maahanmuuttoviraston statistiikka näyttää, että he tähän mennessä ovat ottaneet vastaan 159 henkilöä.

”Tärkeintä on se, että siitä tulee oikeudenmukaista”.

2015 vuoden tasoa Höksnyssä voidaan verrata Täbyn, joka nyt on sitä mieltä, että heillä ei ole resursseja ottaa vastaan enempää.

Täbyssä on huomattavasti suurempi asukasmäärä, 68281 henkilöä ja he ottivat vastaan ainoastaan 89 vastatullutta koko viime vuoden aikana – joka vastaa 0.13% asukasmäärästä.
-Syy tälle korkealla määrälle vastaanotetuista viime vuonna on se, että oli olemassa vapaita asuntoja kunnassa, sanoo Hökbyn kunnasvaltuuston puheenjohtaja Sthina Johansson Evertsson, C.
Siitä tosiasiasta, että Täby ja Ekerö nyt laittavat stopin pakolaisten vastaanottamiselle sanoo hän:
-Jos tämä tarkoittaa sitä, että ne jotka ovat ottaneet uskomattoman suuren vastuun, joutuvat jatkossakin tekemään niin, sen sijaan, niin on se minun mielipiteeni, että se on täysin selvästi onnetonta, se ei ole hyväksyttävää.

Suuntaamislaki tuli siksi, että kunnat eivät voisi kieltäytyä ottamasta vastuuta pakolaisia. Huomaatko mitään eroa siinä määrässä, mikä tulee Högsbyhyn nyt?
-Jos nämä kunnat ottavat vastuunsa niin tulee se helpottamaan meitä, mutta muuten sitä ei tule tapahtumaan.

Haluaisitko sinä sanktioita tai jonkin tyyppistä rangaistusta niille kunnille, jotka eivät ota vastuutaan?
-Minulla ei ole näkemystä siitä, kuinka he saavat kunnat viemään läpi tämän. Tärkeintä on, että siitä tulee oikeudenmukaista, pääasia on, että kaikki ottavat vastuunsa, sanoo Stihna johansson Evertsson.

Expressen TV:n teema oli ”Missä pakolaiset saavat asua”.

Expressen

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa