Blogit

Ennen työllisyystöistä maksettiin

Suomen hallituksen viisain ministeri, Jari ”Burnout” Lindström, etenee kovaa vauhtia kohti palkatonta työtä. Aiemmin Jaria vähän ujostutti, mutta nyt hän on antanut paukkua tuutin täydeltä.

Lindström siis kaavailee ns. ”työllisyyskokeilua”, jossa pitkäaikaistyötön pistetään vuodeksi töihin ilman palkkaa, korvauksenaan vain työmarkkinatuki ja yhdeksän euroa päivässä ruokaan ja kulkemiseen. Mallissa työaika ”rajataan” siten, että päivässä töitä voi tehdä neljästä kahdeksaan tuntia, ja korkeintaan viisi päivää viikossa. Eli firma saa täyttä päivää tekevän työntekijän, jolle ei tarvitse maksaa palkkaa.

Koko malli on täysin järjetön. Valtavalla työllisyyskokeilijoiden määrällä siirretään matalapalkka-alojen työ täysin näille orjatyömarkkinoille. Mutta tästähän hallitus ei välitä, sillä Lindströminkin ajatusmallin mukaan työttömyyden syynä on työhaluttomuus, eikä työllistymisen korkea kynnys. Nyt TE-toimisto määrää työttömiä ilman korvausta näihin hanttihommiin välittämättä, onko palkaton työntekijä mitenkään kiinnostunut työllistymään alalle.

Usein kuulee Shellin baarin viisikymppisten ukkojen puhuvan, kuinka nuoriso on täysin patalaiskaa, ja että kuinka Jormakin oli ensin lautapoikana raksalla, ja nyt on rakennusmestari. Sitä maailmaa ei enää ole. Sääntelyllä on tehty kouluttamattomalle lähes mahdottomaksi tehdä töitä ilman kaiken maailman kortteja ja passeja, ja mikäli tällaista hommaa on, on hommissa pian palkaton työmies, joka kiroaa joka aamu firmaa, jossa töitä tekee. Mol.fi-sivuja selaamalla taas on vaikea olla törmäämättä fraasiin ”edellytämme alan X työkokemusta”. Ennen oli ennen ja nyt on nyt.

Leppäsen malli oli parempi

En voi olla vertaamatta Jari ”Sakko” Lindströmin työllistämismallia Perussuomalaisten edeltäjän, SMP:n kokeilemaan Rinteen malliin. Rinteen mallissa pitkäaikaistyöttömille järjestettiin töitä, joista maksettiin TES:n mukainen palkka. Kuvitelkaa, työntekijälle palkka! Rinteen mallin kehitteli Heikki Rinne, joka oli tullut siihen tulokseen, että ihmisen työllistäminen vaikka sitten vain työllistämisen takia tulee yhteiskunnalle työttömyyttä halvemmaksi.

Rinteen mallin toteutti aikanaan Suomen Maaseudun Puolue, SMP. Puolue lupasi Pekka Vennamon johdolla poistaa työttömyyden puolessa vuodessa, ja tämän politiikan kärkenä oli tilastotieteilijä Urpo Leppänen, joka oli tullut siihen tulokseen, että Rinteen mallilla työllistämällä voidaan päästä täystyöllisyyteen. Sinänsä on hauskaa ajatella, että Suomessa on ollut sellainenkin aika, jolloin on täystyöllisyydestä edes puhuttu.

Toisin kuin Perussuomalaiset, SMP piti kiinni tavoitteestaan. Persujen toistama fraasi siitä, kuinka yksin ei asioita päätetä vaan pitää pystyä kompromisseihin, ei SMP:lle tarkoittanut kaikista tavoitteista luopumista. Leppänen sai työllisyyslakinsa, ainoastaan sen vaikutuksen piirissä ollutta väestöä rajattiin. Laki koski nuoria ja pitkäaikaistyöttömiä. Työttömät työllistettiin pääasiassa palkkatuella yksityisiin firmoihin, mutta osa työllistettiin myös kuntiin ja valtiolle. Yli puolet firmoihin työllistetyistä sai pitää työpaikkansa valtion tuen päätyttyä, ja pitkäaikaistyöttömyys käytännössä katosi. Mallista luovuttiin kotitekoisen laman myötä 1990-luvulla.

Miksi vanhasta ei oteta mallia?

Huomioiden Rinteen mallin menestys, kuinka ihmeessä Jari ”Fistbump” Lindström ei käytä työllistämisvaroja pelkkään palkkatukeen? Esimerkiksi vuoden jakso, jossa palkkatuki porrastetusti poistetaan, voisi hyvinkin auttaa työllisyyden lisäämisessä. Vaan ei. Malli ei saa perustua vapaaehtoisuuteen, eikä varsinkaan palkanmaksuun. Eikä se missään nimessä saa tuottaa oikeita työpaikkoja, jossa työntekijä myy työpanostaan.

Kaikki hallituksen ”työllistämistoimet” pohjaavat ajatukselle, jonka mukaan työttömät eivät edes halua töitä. Mutta tyhmiähän eivät ministerimme ole. Aivan hyvin he sen tietävät, että suuri osa työttömistä menisi kyllä töihin, jos töitä saisi. Mutta siitä huolimatta pyritään ”työttömien aktivointiin”. Suunnitellaan raportointipakkoja ja nyt palkattomia töitä. Työttömät halutaan liikkeelle, epätoivoisiksi. Mutta tietysti, eihän tämä ole vailla tarkoitusta. Lindström kun suunnittelee vielä TE-toimistojen yksityistämistä.

Kuinkahan käynee, kun TE-toimistolla, joka siis olisi yksityinen, olisi valtuudet pakottaa suomalainen ilmaisiin töihin yksityiseen firmaan? Kuinka hyvin tähän kuvioon sopii se, että osakkeenomistaja voi piilottaa omistuksensa hallintarekisterin kautta, kuka silloin tietää, saako yksityisen työvoimatoimiston omistaja ilmaista työvoimaa omaan firmaansa? Ei kukaan.

Muutoin olen sitä mieltä, että Suomen tulee erota eurosta ja EU:sta.

Akseli Erkkilä
21.5.2017

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement