Blogit

Esipuhe

Yhdysvalloissa on enemmän seksuaalisuutta rajoittavia lakeja ja säädöksiä kuin kaikissa Euroopan maissa yhteensä. Tervetuloa kurkistamaan Miss Libertyn kaavun alle.

Vapaudenpatsas on tervehtinyt New Yorkiin meritse saapuvia siirtolaisia ja matkailijoita vuodesta 1886. Patsas on nimensä mukaisesti edustanut Uuden mantereen markkinoimaa ajatusta vapaudesta. Vapaudenpatsas on kauttaaltaan verhottu. Peittääkö kaapu jotakin muutakin kuin vain Vapauden hengettären vartalon? Ottakaamme siitä selvää. Tervetuloa kurkistamaan Miss Libertyn kaavun alle.

Yhdysvalloissa on enemmän seksuaalisuutta rajoittavia lakeja ja säädöksiä kuin kaikissa Euroopan maissa yhteensä. Yksilön vapaudella pöyhkeilevässä valtiossa seitsemän osavaltiota katsoo oikeudekseen puuttua yksilöiden vapauteen valita suhteensa laatu kriminalisoimalla avoliitto. Tai puhuttaessa perustuslain takaamasta onnen tavoittelusta neljä osavaltiota (ja Washington DC) rajoittaa sen lähetyssaarnaaja-asentoon. Impotenssi riittää syyksi avioeroon kahdessakymmenessäneljässä osavaltiossa, kymmenessä osavaltiossa voit lukea huoletta rietasta julkaisua, tosin kolmessa niistäkin täytyy ensin käydä tarkistamassa paikallisen järjestyssäännön kanta asiaan.

Yhdysvaltalainen käsite vapaudesta tuntuu rajoittuvan vapauteen kantaa asetta. Tämän fallisen symbolin kantaminen on saanutkin tuoda tyydytyksen, sillä vielä 1990 oli seuraavissa osavaltioissa voimassa dildon käytön kieltävä laki: Idaho, Utah, Arizona, Oklahoma, Minnesota, Louisiana, Mississippi, Alabama, Georgia, Etelä-Carolina, Pohjois-Carolina, Virginia, Maryland, Massachusetts, Rhode Island ja Washington D.C. Ja on edelleen muutamassa ja voi hyvin.

Miten matkailijan tulisi suhtautua seksuaalisuutta ja sen ilmaisua sääteleviin säädöksiin? Samalla vakavuudella kuin muslimit suhtautuvat profeetasta tehtyihin pilakuviin? Useat viime aikoinakin oikeuteen päätyneet erilaiset seksiin ja sukupuolisuuteen liittyvät oikeudenkäynnit osoittavat ettei kyse ole lainsäädäntöön jääneistä reliikeistä, vaan kyseisiä pykäliä sovelletaan edelleen.

Ulkopolitiikkaa seuraava ei voi toisaalta kuin ihmetellä islamilaisten maitten, niistä eritoten Iranin ja Yhdysvaltojen vihanpitoa. Kuitenkin aatteellisesti kummankin maan johdolla on paljon yhteistä: vihamielinen, melkeinpä paranoidi suhtautumien seksuaalisuuteen, kiihkouskovaiset maitten johdossa, puhumattakaan miesten ympärileikkauksen yleisyydestä.

Ja mitä tulee kirjan nimessä olevaan kysymykseen, niin vastaus tulee tässä: ei ole oikeaa tapaa. Jos lainlaatijoita ja ”moraalista enemmistöä” on uskominen, vastaus on edelleen ei ole oikeaa tapaa. Sanomistavassa on kuitenkin tietty painotusero.

Seksi on Amerikassa pakkomielle mutta muualla maailmassa tosiasia.
–Marlene Dietrich

Seuraavassa osassa tarkastelemme ilmiötä nimeltä Aikuisviihde.

Jakoa

Kommentit

Tietoa julkaisijasta

Ossi M. Hurja