Blogit

EU-parlamentti äänesti KYLLÄ EU:n uudelle internetlaille

Tänään pidettiin keskustelu ja äänestys EU-parlamentissa tästä puhuttaneesta ”tekijänoikeusdirektiivistä. Direktiivi käsittää sääntöjä tekijänoikeuksista netissä, missä ennen kaikkea sääntöpykälät linkkiveroille ja lataussuodattamille kuohuttaa monia ihmisiä.

*Päivitys* Euroopan parlamentti hyväksyi äskettäin EU:n ”tekijänoikeusdirektiivin” äänin 348 puolesta ja 274 vastaan ja 36 poissa olevaa/tyhjää äänestäneitä.

Linkkilisenssi ( ehdotuksen 11 artikla), jota kutsutaan myöskin linkkiveroksi, koskee sivustoja, kuten Google-uutiset ja Facebook, joiden katsotaan hyödyntävän mediayrityksiä, kun he esinäyttävät kuvia, sisältöä ja otsikoita linkeissä. Esimerkiksi Google-uutiset näyttävät pieniä kuvia sekä sitä, mitä artikkelit käsittelevät. EU-direktiivillä, joka sisälletään jäsenvaltioiden kansalliseen lainsäädäntöön, on pakko aina tästä eteenpäin maksaa lisenssistä.

Mutta vapaan toimittajan Emanuel Karstenin mukaan, koskee sama asia käytännössä kaikkia kaupallisia sivustoja ja foorumeja, joihin linkitetään samalla lailla. Riittä se, että sinulla on vain URL-linkki, jossa otsikko on jo olemassa sille, että se tulee olemaan tekijänoikeusrikkomus ja vaatii lisenssin. Se on sivu, joka on vastuussa rikoksesta, ei käyttäjä joka julkaisee.

Lataussuodatin lisenssittömälle sisällölle

Sisällölle, joka ei ole lisensoitu, on pakko, artikla 13:sta mukaan ehdotuksessa, käyttää lataussuodatinta, joka automaattisesti havaitsee ja estää tekijänoikeudella suojattua sisältöä.

Karsten kirjoittaa ehdotuksesta seuraavaa:
”Jos sivusto on epävarma tai sillä ei ole lisenssiä, tulee sisältö pysäyttää enne julkaisua. Siihen riittää musiikki tai kuva videon taustalla tai, että sinä olet jakanut tai kuvakaapannut jotain internetistä, jotta se tulee pysäyttämään sen julkaisun. Kaikilla kaupallisilla sivustoilla ja palveluilla, jotka ovat olleet olemassa enemmän kuin kolme vuotta, on niillä oltava suodatin. On olemassa poikkeus satiirille, kritiikille ja parodioille”.

Karstenin mukaa, nämä kaksi sääntöä sisältävät useita haittoja. Selkeys häviää, kun esikatselu on kiellettyä, koska ne juuri auttavat lukijaa ymmärtämään sen, mitä he napauttavat. Kaikkien tarvitsee allekirjoittaa lisenssi ja pienemmille uutissivustoille siitä tulee vaikeampaa, kun sitaattioikeutta loukataan.

Internet-suodatin, jonka täytyy ennemmin hylätä kuin vapauttaa, vahingoittaa sananvapautta, kun käsitys siitä, mikä on yhteiskuntakritiikkiä, parodiaa ja satiiria tai tekijänoikeusrikkomusta, jää epäselväksi. Samaan aikaan, tulee pienillä toimittajilla tuskin olemaan varaa suodattimeen. Tämän lisäksi, hän arvostelee sitä tosiasiaa, että tuomitseminen mahdollisesta rikoksesta, on yksityisten yritysten takana, ei viranomaisien.

”Näyttää synkältä meemeille”

On myöskin esiintynyt keskustelua siitä, että tullaanko meemit kieltämään. Meemi on kuva, jossa on parodine/satiirinen teksti ja saa usein nopeaa levikkiä netissä.

Ehdotuksessa on kirjoitus, missä satiiri, kritiikki ja parodia on vapautettu, mutta se on edelleen vaikea määrittää, mikä on rikos ja mikä on parodiaa. Tämän lisäksi, EU:n on pakko myöskin määritellä, mitä parodia ja satiiri ovat, siis, mikä on oikeutettua kritiikkiä vaiko ei. Karstenin mukaan, tulee se vaatimaan tuomioistuimen päätöksen enne kuin voit olla varma ja hän tarkoittaa tällä sitä, että pitkällä tähtäimelle ”se näyttää melko synkältä meemeille”.

Massiiviset protestit

EU:n ehdotus on törmännyt massiiviseen kritiikkiin. Muun muassa on Wikipedia, Twitch ja Reddit kehottaneet lukijoitaan ottamaan yhteyttä poliitikoihin, pysäyttämään ehdotuksen.

Samaan aikaan raportoi DW siitä, että mielenosoituksia on pidetty ympäri Eurooppaa. Pelkästään Saksassa olisi 40 mielenosoitusta pidetty tähän mennessä, mutta myöskin ruotsissa, Puolassa, Sveitsissä, Itävallassa ja Portugalissa.

Münchenin poliisi sanoi, että noin 40 000 mielenosoittajaa ilmestyi mottonaan ”Pelastakaa internet”, kun taas protestit Berliinissä kokosi 10 00 – 30 000 välillä, riippuen siitä, josko kysytään poliisilta tai organisoijalta. Ja nimenkeräyslistan change.org mukaan, olisi yli 5 miljoonaa allekirjoitusta kerätty ”sensuuria vastaan” ja sille, että ”pelastetaan internet”.

Lähteenä; Samnytt

  • 21
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement