Blogit

EU – unioni maailman laidalla

Kuvat Pxhere ja Pixabay.

Euroopan unioni on laajentunut perustamisestaan lähtien. Ehkäpä jopa kauemmas kuin tiesimmekään.

Mikä alue on viimeksi liittynyt Euroopan unioniin? Kroatia vuonna 2013?

No ei … vaan Mayotte. Vuonna 2014.

Mikä hitto on Mayotte ja missä se on?

Mayotte, Euroopan unionin laidalla
Euroopan unioniin kuuluva Mayotte. Kuva TUBS / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Mayotte eli Mahoré on Ranskan merentakainen departementti ja aluehallinto, joka sijaitsee Mosambikin kanaalin pohjoispäässä Intian valtameressä, Madagaskarin pohjoisosan ja Mosambikin pohjoisosan välissä, lähellä Komoreja.

Mayotte oli aiemmin osa Ranskan hallitsemia Komoreja, kunnes muut Komorit itsenäistyivät vuonna 1975 Mayotten saaren jäädessä osaksi Ranskaa. Sen pääkaupunki on Mamoudzou. Mayottella oli vuonna 2009 arviolta 223 765 asukasta. Saariryhmä muodostuu kahdesta saaresta, joilla asuu alkuperältään arabialaista, afrikkalaista ja madagaskarilaista väestöä.

97 prosenttia saaren asukkaista harjoittaa islamia ja kolme prosenttia kuuluu katolilaiseen kirkkoon. Saarella puhutaan mahoria, joka on swahilin kielen murre. Ranskan kieli on Mayotten ainoa virallinen kieli, mutta sitä puhuu vain noin 35 prosenttia väestöstä.

Alueen BKT on vähemmän kuin kolmasosa EU:n keskiarvosta. Työttömiä väestöstä on  35%, ja työttömät ovat suurelta osin nuoria. Väestöstä puolet on alle 18-vuotiaita, ja väestön koulutustaso on matala. Kaiken lisäksi alueeseen kohdistuu voimakas laittoman siirtolaisuuden paine.

EU tukee monin tavoin etäistä aluettaan

Euroopan unioniin alue liitettiin vuonna 2014, ja se on mainittu EU-dokumenteissa.

Maki-apinoita Mayottessa EU:ssa. Kuva Max Pixel.

EU tukee monin tavoin etäistä aluettaan: 100 000 asukasta hyötyy paremmasta lääketieteellisestä avusta ja sosiaalituista; 400 uutta perustettua yritystä; 30 000 viemäriverkostosta hyötyvää asukasta; juomaveden päivittäinen tuotanto 10 000 kuutiometriä enemmän kuin aiemmin; 60 prosenttia kotitalouksista kytketty laajakaistaverkkoon.

Lisäksi Mayotte-Madagascar-Komorit -yhteistyöhön käytetään 12 miljoonaa euroa. EU:n kalastusrahastosta alue saa 131 miljoonaa euroa, ja maanviljelyä tuetaan 131 miljoona eurolla. Mayotten kahden saaren välillä sukkuloivat kaksi laivaa saavat 12 miljoonaa euroa, ja sokerina pohjalla – vaniljan ja ylang-ylangin tuotantosektoreiden ammattimaistamiseen EU on myöntänyt 52 000 euroa.

On sanottu, että EU:n tarkoitus on mahdollistaa rahansiirrot lännestä itään ja pohjoisesta etelään. EU:n etäinen alue todistaa tämän oikeaksi.

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement