Blogit

Fake news ”ilmastonmuutoksesta” levisi 2,5 miljardille ihmiselle

Reportaasi National Geographicsissa nälkää näkevästä jääkarhusta, on osoittautunut vääräksi. Lehti tunnustaa nyt, että he ”menivät liian pitkälle”, kun he väittivät, että laiha jääkarhu oli kuolemassa nälkään ”ilmastonmuutoksen” vaikutuksesta. Fake-reporttaasin on nähnyt uskomattomat 2,5 miljardia ihmistä.

Se oli viime vuoden joulukuussa, jolloin Nationa Geographic julakisi viraalin reporttaasin nälkiintyneestäjäälarhusta Kanadan arktisella alueella.

Filmaaja Paul Nicklensin videolla, joka näytti laihan jääkarhun, oli lehti laittanut tekstin ”se on tältä, miltä ilmastonmuutos näyttää”.

Probleema on vain siinä, että väittämä oli fake news.

National Geograhic tunnustaa nyt, että he menivät ”liian pitkälle” artikkelissaan.

”National Geograhic meni liian pitkälle siinä, että veti varmoja yhteyksiä ilmastonmuutoksen ja tietyn nälkiintyneen jääkarhun välillä avaustekstissään omalle videolleen vuodelta 2017. Me sanoimme: ”se on tältä, miltä ilmastonmuutos näyttää”. Vaikka tiede on kiinnittänyt sen, että on olemassa vahvoja yhteyksiä sulavan jään ja jääkarhujen kuoleman välillä, niin ei ole olemassa varmaa tapaa siitä, että saisimme tietää varmasti, miksi juuri tämä jääkarhu oli lähellä kuolemaa”, kirjoittaa lehti uudessa artikkelissaan.

Fake-reporttaasia pitäisi, National Geograhicn mukaan, olla nähnyt kaikkiaan 2,5 miljardia ihmistä – eniten katsottu filmi lehdessä koskaan. ”Me arvostamme sitä, että uskomattomat 2,5 miljardia ihmistä saavutimme meidän kuvillamme, kirjoittavat he.

Päivitetyssä versiossa lukee tänä päivänä nyt: ”Tältä näyttää nälkiintynyt jääkarhu”.

Paul Nicklen veti ”suoran yhteyden jääkarhun tilan ja ilmastonmuutoksen vaikutuksen välillä alueella, saatoimme lukea, kun SVT Nyheter kirjoitti reporttaassin tästä arvostetusta lehdestä.

National Geograhic muistuttaa toki nyt, että se ei ollut koskaan Nickleni, joka loi yhteyden karhun ja ilmastonmuutoksen välillä, vaan, että se oli lehden oma otsakkeenlaitto joka loi tämän Fake newsin.

Myöskin STV on osittain puuteroinut omaa kotisivuaan. Nyt heidän artikkelissaan lukee, että ”Sen jälkeen kun tämä artikkeli julkaistiin, on reportteri, joka kirjoitti sen, tarkistanut, kuinka jääkarhut voivat tänä päivänä. Suuressa mittakaavassa voivat ne hyvin, mutta, jos jää arktisilla alueilla jatkaa vähenemistään, ilmaston muutoksen seurauksena, voi jääkarhujen tilanne huonontua, tulevien kymmenien vuosien aikana.
Fria Tiden

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa