Blogit

Fatim Diarran insestiläppä

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Helsingistä, Fatim Diarra, pääsi tänään julkisuuteen läpänheitollaan. Nykymaailmassahan uutiskynnys ylittyy sitä varmemmin, mitä useampi saadaan loukkaantumaan. Aloitan hyvistä puolista.

1. Omien näkemysten kertominen rehellisesti ja suorapuheisesti on hyvä asia: Diarran mielestä metsässä on ankeaa asua. Tämän moni varmasti allekirjoittaa; etenkin ennen nettiaikaa lapset olivat epäilemättä hyvin yksinäisiä harvaan asutuilla alueilla. Kaupungissa läheltä löytyy aina niin paljon ikätovereita, että osan kanssa ystävystyy. Muutenkin virikkeitä ja toimintamahdollisuuksia on paljon enemmän.

2. Humoristinen kärjistäminenkin on mielestäni positiivista: ”…Ainoa syy muuttaa sinne [metsään] on insesti ja se että kukaan ei kuule kun vaimo huutaa apua.” Tämän kärjistyksen jokainen tajuaa huumoriksi; jos sen olisi sanonut Sami Hedberg stand up -kiertueellaan, sille olisi naurettu ja taputettu!

3. Anteeksipyyntökin tuli nopeasti, sen sijaan että Diarra olisi ryhtynyt selittelemään lukijoiden tai toimittajien vääristelyistä tai vastaavista. Hän ei siis ole turhan ylpeä ja muista piittaamaton. Hän pahoitteli yhtä kommenttiaan, jota piti ilkeänä ja julmana (ks. alla).

 

Sitten huonot puolet

4. Mauttomuuden puolelle meni edellä lainatun humoristisen kommentin selittely-yritys: Insestiläppäni, jonka muut kommenttiosiossa tajusivatkin, liittyy siihen, että Sallassa, mikä on Pellon vieressä, on Sallan tautia, mikä johtuu siitä, että on ollut liian läheisiä yhteyksiä serkkujen kanssa.  Insestiläppä irrallisena olisi vain syrjäseutulaisten ikiaikaisilla stereotypioilla leikittelevää huumoria. Vakavan perinnöllisen sairauden geeninkantajien leimaaminen sukurutsaisiksi on sen sijaan erittäin halventavaa – sitä sietikin pyytää anteeksi.

5. Tietämättömyys. Kaikkialla maailmassa pariutumiskentät ovat olleet hyvin suppeita ennen kulkuvälineiden kehittymistä. Siksi myös perinnöllisiä sairauksia esiintyy aivan kaikissa väestöissä. Suomalaisille ominainen tautiperintö johtuu siitä, että nämä geenit eivät ole levinneet täältä muihin maihin. Sen sijaan tänne on kyllä tullut muualta geenejä, ja niiden mukana tietysti myös muiden väestöjen periytyviä sairauksia. Euroopan keskivyöhykkeen väestöt muodostavat lähisukuisten väestöjen ketjun, ja siksi niillä on myös pääosin yhteinen tautiperintö eikä omia väestökohtaisia perinnöllisiä sairauksia.                   

  Suomalaiset ovat tiettävästi aina karsastaneet sukulaisavioliittoja, kun taas esimerkiksi monissa muslimimaissa serkkujen väliset avioliitot ovat suosittuja, ja tämä näkyy myös geeneistä. Maailman mittakaavassa suomalaiset eivät todellakaan ole sisäsiittoisia. Pieni perustajaväestö on tyypillinen pohjoisilla, harvaanasutuilla alueilla kautta Maapallon. Tämä on kuitenkin ihan eri tason ilmiö kuin sisäsiittoisuus, joka on nimenomaan väestössä yleisenä esiintyvä tapa naida sukulaisia. Geeneistä pystytään helposti erottamaan nämä tasot. Tautigeenit ovat kyllä rikastuneet eristyksissä elävissä väestöissä kautta maailman, mutta se ei edellytä todellista sisäsiittoisuutta. (Ks. Myytti suomalaisten sisäsiittoisuudesta

 

Lopuksi

Fatim Diarra vaikuttaa rohkealta ja rehelliseltä henkilöltä; sellaisia ei valitettavasti paljonkaan näe politiikassa, kun ihanteena näyttää ainakin eduskunnan tasolla olevan poliitikkotovereiden mielistely, äänestäjien toiveista piittaamattomuus ja omien todellisten mielipiteiden salailu viimeiseen asti. Ylilyönneistä luultavasti oppii ainakin oman ilmaisutyylinsä rajat. Uskon, että hän voi tehdä vielä hyvän uran politiikassa.

 

P.S. Älkää nyt hyvät ihmiset sentään lähtekö vihapuhelujen linjalle, ei siitä ole mitään apua. Toisaalta luulisi kyllä jokaisen politiikassa ja netissä aktiivisen jo salanneen yhteystietonsa…

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Tietoa julkaisijasta

Jaakko Häkkinen

[PASSIIVINEN BLOGI]
~ Vapaustaistelija (kieli-, sanan-)
~ Muuttokriittinen (maahan-, kaupunkiin-)
~ Uskokriittinen ja järkipuolteinen: uskonnollista ja ideologista aivopesua vastaan
~ Sensuurikriittinen ja totuuspuolteinen: paheksunnalla hallitsemista vastaan