Blogit

Halla-ahon kuningasgambiitti

Tähän asti tietoon tulleiden seikkojen valossa Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho on rohkea mutta huolellinen ja taktisesti erittäin älykäs pelaaja – siksi esitän viime aikojen tapahtumat shakkipelin muodossa. Kuningasgambiitti on shakin vanhimpia tunnettuja avauksia; aggressiivinen avopeli, jossa valkea on valmis suuriin uhrauksiin saavuttaakseen voiton. Tapahtumista saisi myös käsikirjoitettua oivallisen poliittisen draamatrillerin.

 

1. siirto: e4 – Jussi Halla-aho haastaa Timo Soinin puoli vuotta ennen puheenjohtajavaalia.

– Vastustaja epätietoinen: e5. Soini ei lähde edes ehdolle puheenjohtajaksi, koska kyselyt povaavat puheenjohtajakamppailusta pelottavan tasaista. Soini ei halua lähteä häviön kautta vaan mieluummin vetäytyy ”huipulla.”

 

2. siirto: f4 – Halla-aho nousee puolueen puheenjohtajaksi ja vetää voittoon samanmieliset varapuheenjohtajaehdokkaat.

– Vastustaja tarttuu syöttiin: exf4. Hallituskumppanien piirissä alkaa itku ja parku: ”Emme halua tehdä yhteistyötä Reichsüberteufelin (valtakunnanyliperkeleen) kanssa! Muuten Angela Merkel rypistää paheksuvasti kulmakarvojaan ja meillä lurahtaa vetelät housuun!”

 

3. siirto: Lc4 – Halla-aho esittää suostuvansa kaikkeen mahdolliseen hallituskumppaneiden neuvotteluissa.

– Vastustajalta on viety kaikki verukkeet, ja hän joutuu paljastamaan oikeat korttinsa: Dh4, shakki! Pääministeri Juha Sipilä sanoo, ettei voi luottaa Halla-ahon tukeen tilanteissa, joista hallitusohjelmassa ei ole kirjausta, joten Perussuomalaiset erotetaan hallituksesta. Kokoomuksen Petteri Orpo sepittää naurettavan tarinan, ettei kyse ole hallitusohjelmasta vaan sen takana olevista abstrakteista ja mystisistä arvoista.

Tällä siirrolla Halla-aho sai Sipilän ja Orpon näyttämään hallitusohjelmahuijareilta, tekopyhiltä, pelkureilta, Suomen itsenäisyydestä luopujilta, aivopestyiltä EU-kulttilaisilta ja veronmaksajien rahoja ulkomaalaisille syytäviltä haittamaahanmuuton kannattajilta. Ainakin näiden puheenjohtajien henkilökohtainen suosio lähtee todennäköisesti alamäkeen, eikä ainakaan Kokoomuksen Orpo saa puolueeltaan ymmärrystä (eikä luultavasti jatkokautta). Omat kannattajatkin kiljuvat, että Sipilä ja Orpo pilaavat hyvin aloitetut hallituksen toimenpiteet kukkahattutätien nuoleskelun vuoksi. Shakki eli hallituksesta erottaminen on Halla-aholle pieni hinta kaikesta saavutetusta poliittisesta pääomasta.

4. siirto: Kf1 – kuningas vie puolueensa oppositioon kasvamaan.

– Vastustaja vahvistaa hallituspohjaa: d6. Entiset perussuomalaiset ministerit ja joukko kansanedustajia loikkaa omaksi eduskuntaryhmäkseen jääden hallitukseen. Globalistivasemmistossa huudetaan, että hallituksen arvohöpinät olivatkin pelkkää bluffia: loikkariryhmäläiset edustavat ihan samoja persuja, vaikka tekopyhästi yrittävätkin irtisanoutua ”rasismista”. Simon Elo ja Sampo Terho ovat tunnettuja ”halla-aholaisia”, joten he yrittävät tehdä eroa sisällön sijasta ilmaisutyylin kautta: kumpikin korostaa, ettei heikäläisillä ole eikä tule tuomioita ”vihapuheesta”.

Halla-aho pelaa taktisen uhrikortin ja kertoo tulleensa täydellisesti yllätetyksi ja selkään puukotetuksi, vaikka jo viikkoja aikaisemmin Lännen mediassa kerrottiin suunnitelmista irrottaa 20 kansanedustajaa Perussuomalaisista hallituksen tueksi. Hallituskumppaneiden tekopyhyyden ja vallanhimon kansassa herättämä närkästys alkaa nostaa Perussuomalaisten suosiota aallonpohjasta: YLEn kesäkuun mittaus antaa Perussuomalaisten kannatukseksi jo 9,7 % ja Uudelle vaihtoehdolle 2,3 %, kun huhtikuun kuntavaaleissa silloin vielä yhtenäinen puolue sai vain 8,8 % äänistä.

 

5. siirto: d4 – uusi hyökkäys. Halla-aho lähestyy kirjeitse loikkareita ja kertoo ymmärtävänsä, että heitä on johdettu harhaan ja peloteltu sekä vaadittu tekemään nopea päätös. Kike Elomaa palaa takaisin Perussuomalaisiin, ja Halla-aho uskoo muitakin palaajia vielä ilmaantuvan.

– Vastustaja hakee tukea: g5. Paniikki valtaa alaa hallituksessa: enemmistöhallitus on enää neljän kansanedustajan varassa, kun puhemiehiä ei lasketa. Kohta pääministeri Sipilän on alettava miettiä Kristillisdemokraattien kutsumista hallitukseen.

 

6. siirto: g3 – Valkea tukkii hyökkäyslinjan. Miehittämällä koko varapuheenjohtajiston kansallismielisillä Halla-aho onnistuu varmistamaan puoluehallituksen taakseen. Puoluehallitus olisi voinut valita soinilaiset loikkarit puolueen viralliseksi eduskuntaryhmäksi, mutta nyt puoluehallitus päätyykin erottamaan loikkarit.

– Vastustaja jatkaa taistelua: Lh3, shakki. Perussuomalaisten tukisäätiö on edelleen Soinin ja hänen kätyriensä hallussa. Raimo Vistbackan mukaan he selvittävät, miten säätiö voisi rahoittaa uutta loikkaripuoluetta.

Peli jatkuu tiukkana kymmeniä siirtoja, mutta valkean vyörytys päättyy kahden vuoden kuluttua eduskuntavaaleissa Perussuomalaisten paluuseen suurten puolueiden joukkoon. Kansallismielistä EU-kriittistä puoluetta voisi EVAn tuoreen selvityksen mukaan äänestää jopa 25 % suomalaisista. On pitkälti Halla-ahosta kiinni, miten hyvin ja miten nopeasti tämä kannatuspotentiaali saadaan realisoitua.

Myös Uusi vaihtoehto / Sininen tulevaisuus pelaa tajuamattaan Halla-ahon puolella: YLEn tuoreen gallupin mukaan sekä SDP:n että Keskustan kannatus on laskussa – tämä selittynee juurikin kristillissosiaalisten soinilaisten vetovoimalla näiden puolustajien äänestäjiin. Jos vielä vasemmistolaisen nyky-Kokoomuksen isänmaallisimmat äänestäjät siirtyvät Halla-ahon Perussuomalaisten taakse, saattaa Perussuomalaisista tulla jopa suurin puolue seuraavissa eduskuntavaaleissa. Tällöin Jussi Halla-ahosta tulisi pääministeri, koska hallitukseen halukkaita puolueita löytyy aina.

 Halla-ahon kuningasgambiitti näyttäisi tuovan suurella todennäköisyydellä hyvän vaalimenestyksen vuonna 2019. Se taas, että lähimmät kaksi vuotta puolueella on kansanedustajia aiempaa vähemmän, on aika merkityksetöntä. Oppositiopolitiikassa olennaisia ovat käytetyt puheenvuorot ja niistä tehdyt uutiset – kansanedustajien lukumäärä on toissijainen niin kauan kuin enemmistöhallitus säilyy. Ja puoluejohtajana Halla-ahon jokainen puheenvuoro ylittänee uutiskynnyksen.

 

P.S. Halla-ahon kuningasgambiittiin valitut siirrot perustuvat peliin Heikki Westerinen vs. Danko Bokan (Moskova, 1989).

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Tietoa julkaisijasta

Jaakko Häkkinen

[PASSIIVINEN BLOGI]
~ Vapaustaistelija (kieli-, sanan-)
~ Muuttokriittinen (maahan-, kaupunkiin-)
~ Uskokriittinen ja järkipuolteinen: uskonnollista ja ideologista aivopesua vastaan
~ Sensuurikriittinen ja totuuspuolteinen: paheksunnalla hallitsemista vastaan