Blogit

HALLITUS HÄLYTTÄÄ SUKUPUOLIEROISTA TYÖMARKKINOILLA

Hallitus painaa hälytysnappulaa siitä valtaisasta sukupuolierosta vastatulleille ruotsin työmarkkinoilla. Miehet etenevät eteenpäin työhän taikka opiskeluihin. Naiset jättävät työmarkkinat – siksi, että jäädä kotirouviksi, lasten kasvattajiksi tai sitten aivan sairauteen vedoten.
-Tämä on täysin hyväksymätöntä, sanoo työvoimaministeri Ylva Johansson (S).

Ruotsin työttömyys laskee ja useammat saavat töitä. Tämä koskee myöskin niitä ulkomailla syntyneitä, siitäkin huolimatta, että tämä ryhmä on eniten kärsinyt työmarkkinoilla.
-Meillä on tänä päivänä korkein työllistymisaste ulkomailla syntyneiden joukosta kuin meillä on ollut mittausten aloittamisen jälkeen, sanoo Ylva Johansson
Mutta meillä edelleenkin on koko joukko murheita, oli viestin sanoma. ✗Siihen mukaan laskien alhaisesti koulutetut naiset.
-Monet tulevat maista missä he eivät ole käyneet koulua, koska he ovat tyttöjä.

Ylva Johansson kiinnitti myöskin sen, että on olemassa myöskin hyvin suuri sukupuoliero sille kysymykselle niille, jotka valitsevat kokonaan hylätä työmarkkinat.
Yksinkertaisesti sanottuna jää monet naiset kotiin, sen sijaan, että työskentelisivät tai opiskelisivat, 19% verrattuna 7:ään, jotka lähtevät opiskelemaan. Syitä voi olla monta, kuten että he haluavat olla kotirouvina ilman palkkaa, tai ovat vanhempainvapaalla taikka sairaita.
-Se on täysin hyväksymätöntä näin suurilla eroilla, sanoo Ylva Johansson.

VANHEMPAINVAKUUTUS

Erot ovat myöskin suuria koko maassa. 14:ta 20:stä läänistä on se tavallisinta, että naiset kokonaan jättävät työmarkkinat, sen sijaan että lähtisivät töihin tai kouluun vasta tulleiden kotiutuskouluttamisen jälkeen.
Tukholmassa, missä on onnistuttu parhaiten koko maassa, ollaan edelleenkin kaukana miesten tilanteesta.
-Naisten paras lääni on vain puoliksi niin hyvä kuin miesten huonoin, sanoo Ylva Johansson.
Kantona kaskessa voi olla ruotsin vanhempainvakuutus, päättelee ministeri
.
-Tämä on yksi syy sille, että hallitus antaa vahvistetun toimeksiannon työvoimatoimistolle siitä, että parantaa ylipääsyä työhön ja opiskeluun ulkomailla syntyneille naisille ja, että me nyt työskentelemme muutoksia vanhempainvakuutukseen niin, että siitä ei tule ansa naisille, jotka tulevat ruotsiin lapsen kanssa.

Ylva Johansson toivoo, että tämä uusi, ei takaisinmaksuvelvoitteinen opintoavustus, jota hallitus suunnittelee toteutettavaksi vuoden aikana, voisi saada enemmän naisia opiskelunhaluisiksi ja tekemään itsensä mahdolliseksi työelämälle. Mutta hän uskoo, että myöskin ekstrapalvelut julkisen sektorin sisällä, eräänlaisena vaiheena, jotka hänen mielestään nyt alkavat saada vauhtia ja tulevat saavuttamaan tarkoituksensa.

”EKSTRAPALVELUT TULEVAT TÄRKEIKSI”

-Minä uskon ekstrapalvelujen olevan hyvin tärkeitä, ne käsittää sitä, että tulee palkatuksi niin, että tekee sellaista, jota ei tule tänä päivänä tehdyksi, sanoo Ylva Johansson.
Muun muassa näkee hän edessään sen, että vastatullut voi avustaa opettajaa koulussa, missä on paljon lapsia muista maista.
-Minä toivon, että kunnat valitsevat palkata naisia, sillä me tiedämme, että jos kummatkin, isä ja äiti, menevät töihin niin sillä on suuri vaikutus perheisiin.

Vasta tulleet ruotsin työmarkkinoille kuuluvat hallituksen kotouttamistoimien piiriin, joka järjestetään yhteistyössä työvoimatoimiston kanssa. Se tarkoittaa sitä, että eri osapuolet tekevät yhteistyötä sille, että ihmiset nopeammin voisivat tulla töihin taikka opiskelemaan. Kaiken kaikkiaan tällä hetkellä on reilut 72 000 henkilöä kotoutuksessa, työvoimatoimiston mukaa.

Aftonbladet<

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement