Blogit

Hesari pihalla etnonationalismista

Kuva ninara / Flickr / CC BY-SA 2.0

Helsingin Sanomat (12.1.2019) on pöyristynyt siitä, että perussuomalaisten nuorisojärjestössä valtaa pitävät etnonationalistit:

  “Etnonationalismi on radikaalia nationalismia, joka korostaa geenejä ja kaukaisia sukujuuria. Moni ‘etnoista’’käyttää suomalaisuudesta samaa määritelmää kuin nationalistijärjestö Suomen sisu, joka on määritellyt suomalaiset näin: ‘Suomalainen kansa koostuu pääosin niiden ihmisryhmien jälkeläisistä, jotka muuttivat Suomeen esihistoriallisena aikana.’ “

Hui kauhistus, onpa hirveää. Ei kun hetkinen! Eihän tässä oikeasti ole mitään radikaalia: etninen suomalaisuus on täysin eri asia kuin kansalaisuutena suomalaisuus. Kansalaisuutta ei kukaan ole poistamassa niiltä, joita ei katsota etnisiksi suomalaisiksi.

Hesari jatkaa kysymällä nuorisojärjestöstä määräajaksi erotetulta Johannes Sipolalta, ovatko tataarit tai suomenruotsalaiset suomalaisia. Sipola vastaa tietenkin, etteivät ole. Näin vastaisivat myös tataarit itse, samoin suuri osa suomenruotsalaisista. Myös saamelaiset ja romanit tiedostavat olevansa omia etnisiä ryhmiään eivätkä osa suomalaista etnosta. Mistä ihmeestä Hesari siis tässä pöyristyy?

Miettikääpä, jos nuorisojärjestö olisikin vastannut toisin: jos heidän mielestään kaikki etniset vähemmistöt olisivatkin etnisiä suomalaisia. Sehän olisi vähemmistöjen pakkosulauttamista enemmistöön!

Olen pöyristynyt siitä, että Helsingin Sanomat haluaa pakkosulauttaa etniset vähemmistöt suomalaiseen enemmistöön. (Tähän voidaan lisätä niitä kuuluisia kaikuja natsi-Saksasta.) Helsingin Sanomien mielestä saamelaisilla, romaneilla, tataareilla ja suomenruotsalaisilla ei siis ole oikeutta omaan, suomalaisista erilliseen etnisyyteen! Aivan järkyttävää, että joku voi vielä nykypäivänä ajatella noin.

Toinen mahdollisuus on, että Hesarin toimittaja Tommi Nieminen on niin tyhmä, ettei hän ole vielä tajunnut, että kansalaisuus ja etnisyys ovat aivan erillisiä asioita: hän siis luulee etnonationalistien puhuvan kansalaisuudesta silloinkin kun nämä puhuvat kansallisuudesta eli etnoksesta. Tämä ei vaikuta todennäköiseltä, koska hän itse kirjoittaa: “[Puheenjohtaja Asseri] Kinnunen tekee eron Suomen kansalaisen ja suomalaisen välille. Hän sanoo, että edellinen perustuu lakiin, jälkimmäinen sukujuuriin.”

Kolmas mahdollisuus on, että Nieminen mätkii itse kyhäämäänsä olkinukkea eli ymmärtää tahallaan väärin, että etnonationalismissa olisi kyse kansalaisuuden rajaamisesta, vaikka siinä on kyse etnisyyden rajaamisesta.

  Kaikki kolme vaihtoehtoa ovat huonoja: (1) enemmistöfasistinen pakkosulauttaminen, (2) synnynnäinen tyhmyys ja (3) valheellisen poliittisen propagandan levittäminen. Mitä näistä Helsingin Sanomat ja Tommi Nieminen edustavat?

 

Hesari jatkaa:

“Etnonationalistien mielestä Suomen on pysyttävä etnisesti valkoisena ja ‘puhtaana’ geeneiltään ja kieleltään sekä kulttuuritaustaltaan ‘suomalaisena’.”

Tämä on ilmeisesti sitä “rotuoppia”, joka on pitänyt mainita ihan jutun otsikossa. Onko tässäkään mitään pahaa? Maailmassa ei tasan varmasti ole yhtään kansaa, joka haluaisi tulla maahanmuuttajien syrjäyttämäksi omassa maassaan! (Ruotsalaisista en kyllä ole ihan varma.)

Ei ole mitään pahaa siinä, että haluaa säilyttää oman kansansa, sen geeniperimän, kielen ja kulttuurin. Toistan: Ei ole mitään pahaa siinä, että haluaa säilyttää oman kansansa, sen geeniperimän, kielen ja kulttuurin. Kaikki terveellä itsetunnolla ja normaalilla älykkyydellä varustetut kansat haluavat tehdä juuri niin – myös suomalaiset.

Tässäkin kohdassa on vaikea ymmärtää, mitä liikkuu toimittaja Tommi Niemisen päässä, kun hän pyrkii demonisoimaan kansallisen itsesuojeluvaiston.

 

P.S. En tietenkään hyväksy niitä todellisia natsimielisyyksiä, joita perusnuorten piirissä mahdollisesti on esiintynyt. En kuitenkaan hyväksy Hesarin toimittajan tapaa syyllistää ihmisiä assosiaation kautta. Jos natsit olivat kansallismielisiä etnonationalisteja, se ei tietenkään tee kaikista kansallismielisistä etnonationalisteista natseja. Hitler oli kasvissyöjä, mutta se ei luonnollisestikaan tee kaikista kasvissyöjistä natseja.

Etnonationalismista on erittäin pitkä matka natsismiin – muutenhan saamelaiset, baskit, katalonialaiset ja kaikki omaa erillistä etnisyyttään korostavat kansat olisivat natseja. On joko tyhmyydestä johtuvaa mustavalkoista kärjistämistä tai ideologisen aivopesun tuottamaa valheellista propagandaa, että Helsingin Sanomien toimittaja Tommi Nieminen on näin taipuvainen demonisoimaan etnonationalismin, jossa irrallisesti tarkasteltuna ei ole yhtään mitään pahaa.

Etnonationalismi on tasa-arvoinen näkemys kansoista: omaan etnisyyteen on oikeus Suomen enemmistökansallisuuden (suomalaisten) lisäksi myös ruotsinkielisillä, saamelaisilla, romaneilla, tataareilla, karjalaisilla ja kaikilla muillakin Suomeen aikojen kuluessa saapuneilla ja identiteettinsä säilyttäneillä kansoilla. Tämä ajattelutapa on paljon parempi kuin vähemmistöjen sulauttamiseen pyrkivä “yksi maa, yksi kansa” -ajattelu, jota Helsingin Sanomat näyttää edustavan.

 

Lisäys 13.1.2019:

On ilmeisesti myös sellaisia etnonationalisteja, jotka oikeasti ajattelevat, että jokaisella etnisellä ryhmällä pitäisi olla oma valtionsa, jossa ei olisi muita etnisiä ryhmiä. Sellaisesta ei kuitenkaan Hesarin jutun perusteella ole kyse perusnuorten johtajistossa.

Shares

Tietoa julkaisijasta

Jaakko Häkkinen

Myöhäisnuori fennougristi (kielitieteilijä, FM -07 HY), Tuusula. (Perussuomalaiset)
~ Vapaustaistelija (kieli-, sanan-)
~ Muuttokriittinen (maahan-, kaupunkiin-)
~ Uskokriittinen ja järkipuolteinen: uskonnollista ja ideologista aivopesua vastaan
~ Sensuurikriittinen ja totuuspuolteinen: paheksunnalla hallitsemista vastaan
https://www.facebook.com/Jaakko-H%C3%A4kkisen-kuiva-politiikkasivusto-1520201714897542/

Lisää kommentti

Lisää kommentti