Blogit

Hybridisotaa, komisario Palmu!

Kuntavaalien vuoksi blogistani pitämäni tauon jälkeen on virkistävää vaihtelua kirjoittaa todella korkean tason ulkopolitiikasta terveyskeskusten asiakasmaksujen, hoitajamitoitusten ja uimalippujen hintojen sijaan, vaikka ulkopolitiikkaanhan en voi vaikuttaa senkään vertaa kuin kunnanvaltuutettuna minulla on sananvaltaa edellä mainitun uimalipun hintaan.

Ensiksi täytyy sanoa, että olen pettynyt. En siis kuntavaaleihin, vaan Donald Trumpiin. Trump kävi vaalikampanjansa hyvin pitkälti ratsastaen amerikkalaisissa piilevällä isolationismilla, eli kyllästyneisyydellä amerikkalaisen veronmaksajan rahojen ja amerikkalaissotilaiden henkien uhraamiseen operaatioissa ympäri maailmaa. Toisin sanoen Trump nähtiin vaihtoehtona amerikkalaisten maailmanpoliisipolitiikalle, ja samalla mahdollisuutena palauttaa hyvät suhteet Venäjän suuntaan.

Mutta mitä vielä. Trump alkoi toistaa heti sitä samaa tekopyhyyden politiikkaa, jota Barack Obamakin harjoitti. Syyrian Idlibissä tapahtuneen taistelukaasuiskun (tai vahingon, mikäli annamme painoarvoa toisellekin osapuolelle, ja miksi emme antaisi?) jälkeen Trump pommitti Syyrian hallitusta kuudellakymmenellä risteilyohjuksella. USA siis iski hallitusta vastaan ennen kuin mitään tutkimuksia tapauksesta oli tehty. Venäjä tarjosi selitykseksi sitä, että Syyrian ilmavoimat kyllä tekivät iskun, mutta osuivat kapinallisten hallussa oleviin taistelukaasusäiliöihin. Tämä vaihtoehto sivuutettiin heti tuoreeltaan, mutta se ei ole ollenkaan epäuskottava.

Miksi Assad olisi käyttänyt kaasua?

Lännessä oletetaan automaattisesti, että Syyrian laillinen presidentti Bashat Al-Assad käytti taistelukaasuja kapinallisia vastaan. Mitään muita perusteita ei Assadin väitetylle sotarikokselle kuitenkaan keksitä kuin se, että Assad on superpahis joka vääntelee iltapäiviensä ratoksi kissanpentujen niskoja nurin. Tämä on tietenkin täyttä roskaa, sillä Assad on melko perinteinen arabimaailman diktaattori. Syyriassa on tietysti ollut olemassa Basharin isän perustama turvallisuuskoneisto ja salainen poliisi, mutta mitenkään erityisen julma ei Syyria ole ollut – ennemminkin valtio on käyttänyt väkivaltaa naapurimaihin verraten maltillisesti. Juutalaisvaltion päämies Netanyahukin riensi vuodattamaan krokotiilinkyyneliä Syyrian Idlibin tapauksen jälkeen. Pääministeri, jonka valtio pommittaa ihmisiä valkoisella fosforilla, joka palaa luuhun asti.

Toisekseen, Assadille ei olisi taistelukaasujen käytöstä muuta kuin haittaa. Kaasut eivät ole tehokas sodankäynnin tapa, tämäkin tapaus vaati vain 30 ihmisen hengen. Al-Assad on voittamassa Syyrian sisällissodan tavanomaisin asein liittolaisensa Venäjän tuella. Minkä ihmeen takia Assad nyt käyttäisi kaasua, ja hankkisi lisää vihollisia?

Kolmanneksi: Assadin taistelukaasut on tuhottu. Vuonna 2013, kun Syyriaa ensimmäisen kerran syytettiin taistelukaasujen käytöstä, oli Obama jo ryntäämässä pommittamaan maata julistaen presidentin sotarikolliseksi. Venäjän aloitteesta kuitenkin Syyrian kemialliset aseet tuhottiin. Tietysti voidaan väittää, että Assadpa oli niin ovela, että piilotti osan taistelukaasuistaan. Tämä on kuitenkin järjetön väite. Jos Assad olisi rikkonut lupauksensa paitsi lännelle ja liittolaiselleen Venäjälle ja säilyttänyt kaasuja, tuhoaisi kaasuaseen käyttö suhteet Venäjäänkin.

Neljänneksi: vuoden 2013 kaasuiskun tekivät puolueettoman selvityksen mukaan amerikkalaisten tukemat kapinalliset, aikeenaan usuttaa amerikkalaiset Syyrian laillisen hallituksen kimppuun. Tätä ei YLEkään muista uutisoinnissaan kertoa jokaisen artikkelinsa lopussa, kuten se toisteli vaikkapa Immosen poseerausta vastarintaliikkeen jäsenten kanssa vuoden ajan jokaisessa Suomen Sisuun liittyvässä uutisessa. Näin media käyttää valtaa – vaikenemalla tai toisessa ääripäässä toistamalla samaa viestiä kuin rikki mennyt äänilevy.

Tämäkin blogi on hybridisotaa, onneksi tutkimuskeskus tulee lähelle

Tällä viikolla on myös saatu tietoa Suomeen tulevasta EU:n ”hybridisodankäynnin keskuksesta”. Keskus maksaa noin 1,5 miljoonaa euroa, ja Suomi maksaa siitä 700 miljoonaa. Eikö kuulostakin hienolta? No ei se sitä ole. Selkosuomeksi tämä on projekti, jossa Suomea hivutetaan Natoon suoraan ja EU-yhteistyön kautta siitä huolimatta, että kansan mielipide on ehdottoman Nato-vastainen. Ja kansalaiset pannaan vielä maksamaan tästä, eikö olekin hienoa?

”Hybridiuhka” on tyypillistä nykymaailman uuskieltä. Se on samanlainen määrittelemätön uhka kuten vihapuhe tai äärinationalismi. Lainaan tähän Helsingin sanomien määritelmän hybridiuhkasta:

Hybridiuhka on yhdistelmä erilaisia uhkia, jotka eivät ole pelkästään sotilaallisia. Julkisuudesta tutuimpia esimerkkejä hybridiuhkista ovat Krimin valtauksessa käytetyt tunnuksettomat sotilaat eli ”vihreät miehet”, terroristijärjestö Isisin sissisota ja verkkopropaganda, verkkovakoilu ja tiedon sabotointi, kyberhyökkäykset kriittiseen infrastruktuuriin sekä informaatiovaikuttaminen.

Käsitteestä on tehty niin laaja, että mikä tahansa Nato-haukoille poikkipuolinen kirjoitelma voidaan leimata hybridisodankäynniksi ja informaatiosodaksi. Kaikki mikä ei ole EU-herroille ja natottajille mieluista, voi olla osa ilkeän Venäjän vaikutuskampanjaa Suomessa. Tällaista roskaa on hybridisota, jota Suomeen tullaan tutkimaan. Toisin sanoen kyse on Naton ja EU:n omasta trollitehtaasta, jossa keksitään liukuhihnalta käsitteitä, joilla voidaan nollata nykykehityksen arvostelu.

Verkkomedia Kansalainen on jo YLEn toimesta luokiteltu valemediaksi, ties vaikka tämä lukemasi Kansalaisen blogi saisi kunnian olla hybridiuhka ja infosotahyökkäys?

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement