Blogit

Ison-Britannian ja Ecuadorin salainen suunnitelma: Luovuttaa Assange USA:han

Britanniassa neuvotellaan Julian Assangin luovuttamisesta Yhdysvaltoihin, missä hänet tullaan haastamaan siitä, että salaa on julkaissut negatiivista informaatiota suurvaltaa vastaan Wikileakissa.

Toimittaja Gareth Porterin lähteiden mukaan, ecuadorilaiset ja Brittiläiset viranomaiset ovat keskustelleet asiasta, että väärentävät syytteen siitä, että Julian Assange suunnittelee pakenevansa Venäjälle ja käyttää tätä syynä, luovuttaakseen hänet Yhdysvaltoihin.

Marraskuun puolivälissä paljastettiin, että Yhdysvaltojen liittovaltion syyttäjät ovat käynnistäneet salaiset haasteet Wikileaksin perustajaa vastaan, mikä Porterin mukaan osoittaa sen, että Trump-hallinto on kiinnostunut siitä, että laittavat pisteen Assangin turvapaikkaoleskelulle Lontoon suurlähetystössä, missä hän on ollut sitten vuodesta 2012.

Tiistaina, The Guardian, julkaisi artikkelin Assangesta, jonka kerrottiin pohjautuvan anonyymeihin ecuadorilaisiin lähteisiin. Tämä brittiläinen vasemmistolehti väitti, että Donald Trumpin aikaisempi neuvonantaja, Paul Manafort, piti ”salaista tapaamista” Assangen kanssa Lontoon suurlähetystössä, ennen kuin Wikileaks julkaisi suuren joukon hakkeroituja meilejä, Yhdysvaltain demokraattisesta puolueesta. Wikileaks syyttää Guardianin levittävän puhtaita valheita ja lupaa antaa lehdelle miljoona dollaria, jos lehti voi todistaa, että Assange on koskaan tavannut Manafortia. Julian Assange tulee myöskin haastamaan vasemmistolehden oikeuteen kunnianloukkauksesta.

Jos USA onnistuu tuomitsemaan Julian Assangen vakoilusta, tulee seuraamuksena uskottavasti elin ikäinen vankeusrangaistus tai kuolemantuomio, mikä voi vaikeuttaa luovuttamista, koska Iso-Britannia on allekirjoittanut Euroopan yleissopimuksen ja laskenut maahansa huomattavia ihmismassoja kolmansista maailmoista, juuri sillä selityksellä, että he riskeeraavat tulla kidutetuksi ta tuomituksi kuolemaan, jos heidät pakotetaan palaamaan.

Toistaiseksi se on kaukana siitä varmuudesta, että Assangea uhkaisi mikään muu kuin vankeustuomio. Se vakooja, jota USA:ssa on rangaistu kaikkein vähiten, katsotaan olevan CIA-agentti Jonathan Pollard. Hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen vuonna 1987, sen jälkeen, kun oli paljastanut tietoja Neuvostoliitolle puolesta USA:n ydinaseiden sijoituspaikoista, mutta hänet vapautettiin ehdonalaiseen Barack Obaman toimesta jo vuonna 2015. Yhdysvaltojen hallituksen useista väitteistä huolimatta, Pollard ei toki edelleenkään ole muuttanut kotiinsa Israelissa.

Fria Tiden