Blogit

Jenkkien vaalit

5. marraskuuta käydään maailmankaikkeuden tärkeimmät ja odotetuimmat vaalit. Nimittäin Donald Trump kohtaa jälleenottelussa Joe Bidenin, joten vilkaistaanpa hiukan Yhdysvaltain vaaliasetelmaa ja taustoja.

Donald Trump tuli 2016 ikään kuin puskista ja yllätti koko maailman. Newyorkilainen kiinteistömoguli miljardööri onnistui vangitsemaan unohdetun Amerikan ruostevyöhykkeen duunarien mielet ja sielut, ja voitti myös poliittisesti epäkorrektilla puheellaan suvakismiin kyllästyneitä ihmisiä puolelleen ympäri maan. Vaaleissa Trump voitti Hilldawg Clintonin melko tiukasti mutta voitti kuitenkin. Jenkkien osavaltioiden paikallispolitiikkaan pohjautuvan vaalisysteemin takia Trump pärjäsi, vaikka Hillary saikin enemmän yhteenlaskettuja ääniä koko maassa. Tämä johtuu siitä, että jenkeissä ei käytetä suoraa vaalitapaa, vaan jokainen osavaltio valitsee tietyn määrän valitsijamiehiä. Osavaltioittain valitsijamiehistä joko kaikki tai prosentuaalinen osa menee äänien mukaan jollekin ehdokkaalle. Osavaltioiden valitsijamiesten määrä myös muodostuu kaavalla, joka ei välttämättä vastaa sen hetkistä väkilukua.

Pidän kaikkea paikallispolitiikkaa lisäävää lainsäädäntöä hyvänä, mutta tuollaisenaan USA:n järjestelmä ei istuisi suoraan Suomeen. Yhdysvalloissa osavaltioita on nimittäin 50, kun taas meillä on 13 vaalipiiriä ja 21 hyvinvointialueitta. Meillä väestö on myös paljon rankemmin keskittynyt pääkaupunkiseudulle, joten jos siellä päätettäisiin jakaa kaikki valitsijamiehet tietylle ehdokkaalle, päättäisivät he käytännössä pressavaalien lopputuloksen.

2016 Trump kuitenkin voitti ja veti kai ihan hyvän kauden verrattuna Jenkkilän siihen astiseen menoon. Trump paransi rajaturvallisuutta, lisäsi protektionismia ja näin panosti omavaraisuuteen, sekä ärsytti suvakkeja haastamalla nykyistä vallan keskittävää Jenkkien politbyroota. Minusta Trumpin suurin saavutus oli lähinnä haastaa järjestelmää ja kohentaa huomattavasti kansallismielisen liikehdinnän itseluottamusta ja kasvua niin Yhdysvalloissa kuin ulkomailla. Negatiivisiksi asioiksi sanottakoon veronalennukset superrikkaille, järkyttävän kuolaava Israel-myönteisyys sekä yleinen saamattomuus todellisten kansallisradikaalien etujen ajamisessa.

2020 alkupuolella Demokraattien esivaaleissa vallitsi melko sekamelskainen kaaos. Ei ollut ketään varteenotettavaa ehdokasta, ja Joe Bidenkin näytti tuolloin vain vanhalta mieheltä, joka voi oletuksena päästä jatkoon. Yhdysvalloissa vietettiin melkoista osakemarkkinoiden kulta-aikaa, joten Trumpin voitto näytti jo tuolloin varmalta. Sen jälkeen koronapandempia iski, ja koko pakka luhistui saman tien. Trumpin vastaus pandemiaan nähtiin heikkona, koska hän valitsi libertaarin linjan, missä yksilönvastuu itsensä suojaamisesta korostuu. Trump kuitenkin tuki ja puhui rokotteiden kehittämisestä ja hänen kaudellaan jenkeissä kehitettiin kaikki Pfizerin ja Modernan rokotteet, joita nykyinenkin rokotevastainen hörhähtävä siipi vastustaa. Kuitenkin he jostain syystä palvovat Trumpia, vaikka Trump on lähes joka otteessa kehunut omia rokotteitaan.

Trumpin tappio 2020 olikin ihan looginen, eikä vaadi mitään salaliittoteoriaa vaalien varastamisesta. Pandemian vuoksi Yhdysvalloissa järjestettiin demokraattien johdolla 2020 laajamittainen postiäänestyskampanja, joka hyödytti puoluetta. Republikaanit lähtökohtaisesti vastustivat postitse äänestämistä, koska korkea äänestysprosentti on perinteisesti auttanut demokraatteja. Biden siis voitti ihan yleisen Trump-vastaisuuden vuoksi, ja koska demokraatit osasivat hyödyntää paremmin koronapandemiasta johtunutta levottomuutta.

Joe-vaarin kausi on ollut varsin kumpuinen. Yhdysvaltojen lähihistorian ehkä noloin hetki oli, kun he vetäytyivät Afganistanista ja välittömästi Taleban otti vallan maassa. Vaikka tätä kritisoidaan, niin tavallaan tykkään, että Biden veti tuosta paskat niskaan, koska Afganistanin sota ei milloinkaan tuottanut tulosta, eikä Talebaneja saatu tuhottua. Bidenin hallinto myös kumosi Trumpin rajakontrollisäädökset, mikä onkin johtanut ennätykselliseen maahanmuuttotulvaan jenkkeihin. Kauppasotaa Kiinaa vastaan jatkettiin (tämäkin oli Trumpin keksintö), minkä lisäksi Yhdysvallat otti aggressiivisemman asenteen Venäjää vastaan Ukrainan sodan myötä.

Mistä päästäänkin nykyhetkeen. Trumppi on johtanut gallupeissa jo aika pitkään. Ei välttämättä maanlaajuisissa gallupeissa, mutta vaa’ankieliosavaltioissa. En ole ihan varma, onko Suomen media koskaan sisäistänyt tätä tai nytkin vaaliväittelyssä mukamasten selvinnyttä fatkaa, että Joe Biden on dementoitunut vanha mies. Minusta tuo on ollut itsestään selvää jo demokraattien 2020 vaaliväittelyjä seuranneena. On Donald Trumpkin paljon vanhentunut, eikä sitä 2016 vuoden loistoa enää juuri näe, mutta Bideniin verrattuna on tuo paljon selvempi mies. Biden tulee häviämään kaikkien mittarien mukaan, elleivät demokraatit nyt repäise jotain uutta ehdokasta povitaskustaan.

PS. Pistin Michelle Obaman voitolle 17 kertoimella vedonlyönnin. Jos voitan tuosta sen 340 euroa, niin lahjoitan ne Sinimustalle Liikkeelle ja operaatio Kotkanpesälle. En tule kirjoittamaan jenkkivaaleista sen enempää, paitsi sitten kun voitan tämän vedon ja lällättelen kaikille.

Tilaa
Ilmoita
guest

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Taavi

Tuota Michelle Obaman tuloa vaihtoehdoksi olen ”ennustellut” jo melkein vuoden päivät. Taitaa olla ensimmäinen kerta, kun joku toinenkin on tajunnut asian. Varmaan demokraatit ottaisivat Michelle Obaman ehdokkaakseen, jos hän itse suostuu ja Biden suostuu väistymään. Jos syyksi vaihtamiseen laitettaisiin Bidenin vanhuus, niin silloin olisi helppo nimittää Trumppiakin vanhaksi höperöksi ukoksi Bidenin tapaan.

Tietoa julkaisijasta

Eero Molkoselkä