Blogit

Kahdenlaisia hallituksia

Juha Vuorio, Oulu
Hallituksilla voi sanoa olleen aina kaksi päähallituspuoluetta. Noin sanon myös viimeisestä Sipilän hallituksesta. En laske Timo Soinin ministeriryhmää tuohon asemaan. Mutta jaottelen siis hallitukset tuolla sinipuna/keskusta -periaatteella siksi, että Keskusta näyttäisi olevan hallituksessa vain jos se on päässyt suurimman puolueen asemaan ja siis pääministeripuolueeksi. Näin on käynyt neljä kertaa (Aho, Jäätteenmäki-Vanhanen, Vanhanen-Kiviniemi ja Sipilä). SDP ja Kokoomus ovat kaksi muuta pääministeri- ja päähallituspuoluetta tuona aikavälinä. Heidän kahdestaan johtamia hallituksia on myös yhteensä neljä kappaletta. Pääministeriyksiä SDP:llä oli siis kaksi Lipposen hallitusta ja Kokoomuksella myös kaksi eli Holkerin ja Kataisen-Stubbin hallitukset.

Vuodesta 1987 lähtien (ainakin tähän vuoteen 2019 asti) meillä on ollut kahdenlaisia hallituksia. Toisaalta sinipuna-, toisaalta keskustajohtoisia. Sinipunalla tarkoitan sdp-kokoomus -vetoisia hallituksia.

Hallituksilla voi sanoa olleen aina kaksi päähallituspuoluetta. Noin sanon myös viimeisestä Sipilän hallituksesta. En laske Timo Soinin ministeriryhmää tuohon asemaan.

Mutta jaottelen siis hallitukset tuolla sinipuna/keskusta -periaatteella siksi, että Keskusta näyttäisi olevan hallituksessa vain jos se on päässyt suurimman puolueen asemaan ja siis pääministeripuolueeksi. Näin on käynyt neljä kertaa (Aho, Jäätteenmäki-Vanhanen, Vanhanen-Kiviniemi ja Sipilä).

SDP ja Kokoomus ovat kaksi muuta pääministeri- ja päähallituspuoluetta tuona aikavälinä. Heidän kahdestaan johtamia hallituksia on myös yhteensä neljä kappaletta. Pääministeriyksiä SDP:llä oli siis kaksi Lipposen hallitusta ja Kokoomuksella myös kaksi eli Holkerin ja Kataisen-Stubbin hallitukset.

Nyt on tietenkin kovasti pohdintaa eri hallituskuvioista ja itse pidän selvänä, että nytkin mennään vanhan kaavan mukaan. Tämä tarkoittaa sinipunahallitusta sopivilla pienpuolueilla täydennettynä. Tosin voihan se maailma muuttuakin, ..

Aikataulusta ajattelen, että hallitus muodostuu vasta toukokuun lopun eurovaalien jälkeen, koska meikäläisessä monipuoluejärjestelmässä kaikkien hallituspuolueiden täytyy tinkiä joistain tavoitteistaan ja siis vaalilupauksistaan. Ennen eurovaaleja kukaan puolue ei halua tuoda noita luopumisia julkisuuteen. Uskon siis, että kesäkuun alussa uusi hallitus ohjelmineen julkaistaan.

Nyt on aika muistella nykyistä edeltävää  Kataisen – Urpilaisen hallitusta ja vaikkapa Kreikan tukipaketteja ja sosiaalipuolen rakennepaketteja.

***     ***     ***     ***     ***

Juha Vuorio, DI,  on Oulun kaupunginvaltuutettu, oman valtuustoryhmänsä puheenjohtaja, alueen pelustuslaitoksen johtokunnan puheenjohtaja sekä mm. Perussuomalaisten puoluevaltuuston jäsen ja Pohjois-Pohjanmaan piirin 1. varapuheenjohtaja.

Lue lisää Juha Vuorion verkkosivuilta osoitteessa https://vuorio.net/ tai Facebookissaja Twitterissä.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Tietoa julkaisijasta

Juha Vuorio

Juha Vuorio, oululainen diplomi-insinööri ja varavaltuutettu kokoomuksen valtuustoryhmässä.

Lue lisää Juha Vuorion verkkosivuilta osoitteessa https://vuorio.net/

tai Facebookissa ja Twitterissä:
https://www.facebook.com/juha.vuorio.oulu/
https://twitter.com/jjvuorio