Blogit

Kittilän kaivoksesta huudetaan karttaa katsomatta

Eilen kunnanhallitus istui muutaman tunnin, minä puhe- ja läsnäolo-oikeudella. Käsittelyssä oli mm. Agnico Eaglen kaivoksen rikastushiekan määrien kasvattamisesta. Osana selvitystä oli myös suunnitelma, jonka mukaan kaivosyhtiö rakentaisi Loukisen alajuoksulle purkuputken, jota pitkin vesiä laskisi jokeen. Tästä sitten nousikin meteli.

Kunnanhallitus päätti, että lausunnossaan se haluaisi myös selvitettävän mahdollisuutta, jossa kaivosyhtiö rakentaisi purkuputken suoraan Ounasjokeen Loukisen sijaan. Tästä alkoivat mellastaa varsinkin kunnanhallituksen vasemmistolaiset jäsenet, jotka perustelivat vastustustaan Ounasjoen suojelulailla, mielikuvapolitiikalla ja matkailulla. Missään näistä perusteluista ei ole minkäänlaista järkeä.

Mikäli purkuputki rakennettaisiin Loukiseen, laskisi kaivoksen vesi joka tapauksessa Ounasjokeen, Loukinen kun on sen sivujoki. Täysin sama määrä sulfaatteja sun muita virtaa Ounasjoessa, rakennettiin putki sitten Loukiseen tai suoraan isoon veteen. Vasemmistolaisten mekastus luontoarvoista ei siis nyt oikein päde: he kun käytännössä vaativat, että tehdään mieluummin lyhyempi putki Loukiseen, jolloin kaivoksen sivuvaikutukset koskevat yhden joen sijaan kahta. Ihmettelen, mitä pahaa me Loukisen varren asukkaat olemme vasemmistolaisille tehneet?

Lapin puolustaja lyö huti

Asiaan tietysti tarttui myös Keskustan varakansanedustaja Mikko Kärnä seuraavalla facebook-päivityksellä: Tähän täytyy perehtyä tarkemmin, mutta ei hyvältä kuulosta. Vaelluskalat ovat hallituksen luontopolitiikan kärjessä ja pyrkimyksenä on palauttaa lohi Kemi-Ounasjoen vesistöalueelle. Suurikuusikon kultakaivoksen on tietysti kyettävä purkamaan vetensä jonnekin, mutta yhtiön alkuperäinen suunnitelma kuulostaa kyllä paremmalta kuin jätevesien laskeminen suoraan Ounasjokeen.

Keiltämättä ”Lapin puolustajaksi” itseään tituleeraavan Kärnän olisi kannattanut tutustua tarkemmin esimerkiksi karttaan. Loukiseen laskettu tavara kun laskee Ounasjokeen, joka ikinen milligramma. Mikäli Kärnä on kaloista huolissaan, niin hänen tulisi ilman muuta vaatia, että rakennetaan putki suoraan Ounasjokeen – Loukisessa kun vettä virtaa viidesosa Ounasjoesta. En usko että putki vaikuttaa kalan nousuun millään tavalla, mutta todennäköisempää vahinko olisi vähempivetisessä Loukisessa kuin Ounasjoessa. Mainittakoon, että olen oman kantani muodostanut kuunnteltuani Kittilän tunnollista ympäristösihteeriä.

Ei Kittilässä ole mitään putkea vaadittu

Koko asiasta on nostettu aivan vääränlainen häly. Kyseessä oli ympäristövaikutusarviointimenettelyyn annettava lausunto. Kittilän kunnanhallitus ei ole kannattanut mitään putkea, vaan ainoastaan halunnut, että asia selvitetään. Talvivaaran jälkeen on haluttu aivan kaikesta kaivoksen jätevesiin liittyvästä nostaa hirvittävä meteli, koska ihmiset eivät hahmota monimutkaisen päätöksentekoprosessin kokonaiskuvaa. Vaikka Kittilän kunnanhallitus olisi täynnä linkolalaisia äärivihreitä, ei kunta voisi estää mitään kaivostoimintaa alueella. Siksi on parasta toivoa, että kaikki vaihtoehdot selvitetään, jotta voidaan suositella mielestämme parasta.

Mututuntumalta voisin heittää, että silloin, kun joen ympäristössä on harjoitettu voimakkaasti maataloutta ja peltoja on lannoitettu 1970-luvun aineilla, on joessa virrannut enemmän siihen virranneita aineita. Siinäkin mielessä pelottelu ”joen pilaamisesta” on turhaa. Mutta kunnanhallitus päätöksellään aivan oikein haluaa, että kaikki vaihtoehdot selvitetään.

Muuten olen sitä mieltä, että Suomen tulee erota eurosta ja EU:sta.

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement