Blogit

Kokoomuksen ehdokas ilmoittautui

Sauli Niinistö päätti asettua ehdolle, mutta valitsijayhdistyksen kautta. YLEssä tämä on tulkittu presidentin asettumisena puoluepolitiikan ulkopuolelle. Mutta eihän tässä muusta ole kyse, kuin puoluepolitikoinnista.

Ensiksi olisi hyvä kerrata historiaa, jotta voidaan todeta, kuinka uskottavasti Niinistö voi erottautua Kokoomuksesta. Niinistö toimi puolueen puheenjohtajana ja valtiovarainministerinä Lipposen toisessa hallituksessa. Tuolloin SDP:n ja Kokoomuksen tandemi myi valtavat määrät valtion omaisuutta ja näin käytännössä rampautti valtion omistajapoltiiikan. Niin katosivat valtion päätösvalta paperiteollisuudessa kuin Outokummussakin, samoin yhtiöitettiin tielaitos ja myytiin Sonera. Missään näistä valtio ei enää ole enemmistöosakas, ja sehän on näkynyt. Tuottavia tehtaita on lakkautettu ja siirretty ulkomaille.

Samaan aikaan ja hieman ennen tätä valtion omaisuuden tuhoamista Niinistö oli tuhoamassa Suomen oman rahapolitiikan, eli junaili kansaa harhauttaen Suomeen valuutan, jonka arvosta me emme saa päättää: euron. Niinistö toimi EU-jäsenyydestä päättämisen aikaan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana. Hän väitti kirkkain silmin kansalle, että Maastrichtin sopimus, eli sopimusjoukko, joka allekirjoitettiin EU:hun liittyessä, ei merkitse jäsenyyttä eurossa. Toimiessaan muutama vuosi myöhemmin valtiovarainministerinä hän kuitenkin selitti, että eurosta on jo päätetty osana tuota kyseistä sopimusta. Euroon liityttiin tiedonantomenettelyllä säätämättä asiasta edes lakia – tuolloin Suomen perustuslaissa luki Suomen rahayksikön olevan markka. Että sellainen perustuslakitietäjä ja todenpuhuja tämä kansansuosikki on.

Valtion omaisuuden myynti ajoittui ikävästi juuri ajalle ennen kuin liityimme euroon. Markka-aikana vahvemmalla valuutalla suomalaisia yhtiöitä ostelevat saivat ostoksensa halvalla. Ja toisaalta valtion strategisten omistusten myynti olisi ollut poliittisesti vaikeampaa euroaikana – tuolloin kansalaiset tajusivat jo, että valtion valta Suomen taloudessa kapenee yksityistämisen myötä, kun meitä ei suojaa enää edes oma valuutta.

Mitä Niinistö ja Kokoomus tästä teatterista hyötyvät?

Niinistö on siis perikokoomuslainen, eikä hän tempullaan muuksi muutu. Kaikki haitalliset lieveilmiöt mihin hän isällisesti on ottanut kantaa, kuten syrjäytyminen, ovat seurausta hänen omasta pelistään, ja harmillisesti tätä ei media koskaan muista. Kokoomuslaisenahan Niinistö meni jo kerran läpi, ja menisi uudestaankin – miksi siis tällainen show?

Kokoomus jatkaa samaa peliään nykyhallituksessa Keskustan ja Perussuomalaisten avustuksella. Nyt on uhrattavana julkinen terveydenhuolto SOTE-uudistuksen valinnanvapauden nimissä. Olen usein maininnut, kuinka tämä uudistus avaa terveydenhuollon ulkomaisille firmoille, jotka siirtävät voittonsa ulkomaille. Tätä ei kansansuosikki tietenkään halua julkisesti puolustella, vaikka kyllä se Niinistölle varmasti käy, kävihän hänelle hyvin aikanaan perustuslain vastainen itsenäisyyden luovuttaminenkin.

Presidentinvaalit käydään yhtä aikaa maakuntavaalien kanssa. SOTE-uudistus siis tulee aivan varmasti tapetille myös presidenttitenteissä, sillä useinhan presidenttiehdokkaat ovat joko puolueidensa puheenjohtajia tai muutoin johtohahmoja. Kokoomukselle edullista on, että puolue ei joudu vastaamaan noihin kysymyksiin kaikissa vaalitenteissä ja tilaisuuksissa. Asettumalla vain tukemaan Niinistön valitsijayhdistystä ilman puolueen omaa ehdokasta Kokoomus vain hyötyy Niinistön kansansuosiosta, ja heidän maakuntavaaliehdokkaansa saavat taapertaa presidentin vaalikahviloiden ympärillä. Kumpikin hyötyy.

Kyllä en äänestä Niinistöä, koska en äänestä Kokoomustakaan. Muutenhan olen vieläkin sitä mieltä, että Suomen tulee erota eurosta ja EU:sta.

Akseli Erkkilä
31.5.2017

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement