Blogit

Kuka Lappia kehittää, jos ei Lapin liitto?

Lapin liiton valtuusto teki järkyttävän päätöksen 17.5. äänestäessään käytännössä Jäämeren radan ulos maakuntakaavasta. Jäämeren radan rakentamatta jättäminen on yksi räikeimmistä aluepoliittisista epäkohdista, ja sillä on pitkät juuret. Ensimmäiset suunnitelmat ovat itsensä Venäjän Tsaarin allekirjoittamia, myöhemmin hanke on kaatunut mm. talvisodan alkamiseen.

Lappilaisten ei kannata alkuunkaan kuunnella etelän median väitteitä, joiden mukaan rata olisi kannattamaton. Rautatieinfran perusluonteeseen kuuluu, että sen käyttö kasvaa ajan myötä ja investointi lisää taloudellista toimeliaisuutta ajan kuluessa. Juuri siksi pääosa rautateistä on julkisomisteisia. Jos nykyinen tulosjohtaminen olisi ollut muotia 1800-luvulta alkaen, ei Suomessa olisi rautateitä ehkä Linnanmäen vuoristorataa lukuun ottamatta.

Saamelaisten vastustukseenkaan ei työllistävän ja alueiden elinvoimaa kasvattavan hankkeen pitäisi tyssätä. Eihän voi olla niin, että pienellä joukolla on valtaa kieltää suuren joukon ja koko maakunnan hyöty. Lisäksi rautateitähän risteilee myös Pohjois-Ruotsissa, ja saamelaisia siellä on edelleenkin.

Lapin liiton jos jonkun tehtävä on kannattaa Lappiin mahdollisimman paljon investointeja ja valmistella niitä muun muassa kaavoituksella. Kuka meidän puoltamme pitää jos emme me itse? Näyttää siltä, että Lapin liitossa sekoittaa puoluepolitiikka. Puolueiden valtakunnalliset kannat kävelevät Lapin aluepoliittisen edun yli, kun aivan jokaisen Lapissa edustettuna olevan eduskuntapuolueen jäsenistä valtaosa äänesti rataa vastaan.

Surukseni huomasin, että myös Kittilän edustajat liiton valtuustossa, Kittilän kunnanvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajat, äänestivät enemmistön mukana ja näin olivat hautaamassa hanketta, joka on Lapille tärkeä. Puolueina ovat Keskusta ja Vasemmistoliitto. Eikö molempien puolueiden perusajatuksena ole kannattaa syrjäistenkin maakuntien investointeja, vai juhlapuheiksiko jäävät?

Akseli Erkkilä, Kittilä
Kunnanvaltuutettu (Kuntalaislista)