Blogit

KUKAAN EI TIEDÄ MIHIN RIKOKSEEN PETER SPRINGARE ON SYYLLISTYNYT

Örebrolainen poliisi Peter Springare aiotaan ilmoittaa erikoissyyttäjälle. Sen on poliisijohto Örebrossa päättänyt. Mutta kukaan ei tiedä mikä on se rikos, mihin hän on syyllistynyt.
-Se voi olla kiihotus kansanryhmää vastaan, arvelee poliisin kommunikointiopäällikkö Anders Sjöberg.

Peter Springare teki väärin kun hän perjantaina kirjoitti Facebookiin ja tiedotti kansalaisille siitä, että melkein kaikki törkeät väkivaltarikokset Örebrossa tapahtuu Lähi-idästä tulleiden maahanmuuttajien toimesta. Tätä väittää korkein poliisipäällikkö Örebrossa, Bo Andersson, joka eilen kertoi, että hän on tehnyt ilmoituksen Springaresta erikoissyyttäjän virastolle.
-Se on niin, että voidaan sanoa paljon, mutta ei kaikkea ja tässä tapauksessa olemme jättäneet tämän tutkintaan, sanoi hän valtiolliselle Ruotsin Radiolle.

Moni miettii, mikä on se rikos, mihin Springaren katsotaan syyllistyneen. Tämän takia soitti Fria Tiden maanantaina erikoissyyttäjän virastoon, jolla on velvollisuus siihen, että mm. tutkia rikosepäilyjä poliisia kohtaan. Mutta siellä ei kukaan tiennyt mistään ilmoituksesta Sprigarea kohtaan. Eräs käsittelijä uskoi, että tapaus voi olla erikoistutkinnan (SU) yksikössä poliisin sisällä ja, että sitä ei vielä ole jätetty syyttäjälle.
-Se on mahdollista, että se makaa siellä ja sitä ei lähetetty meille sähköisesti vielä, selitti hän.

Mutta ei myöskään SU pysty löytämään mitään ilmoitusta Springarea vastaan omalta tietokannaltaan.
-Ei, ei mitään ilmoitusta. Mitään ei ole hänestä, ei ainakaan vielä joka tapauksessa, kertoi käsittelijä kun oli tarkistanut tietokonesysteemin.

Hän selitti myöskin, että ilmoituksen voi tehdä koska tahansa ja, että jos ilmoitus olisi tullut sunnuntaina, niin se olisi nähtävillä heidän systeemissään.
-Se on voitu valmistella pyhän aikana myöskin, se on mahdollista koko ajan, sanoi hän.

Kun Fria Tiden yritti tavoittaa Bo Anderssonia, joka sanoi ilmoittaneensa Peter Springaren, niin on hän epäonneksi virkatehtävissä ja ei siis näin ollen tavattavissa ennen keskiviikkoa. Sen sijaan hän on jättänyt kaikki kysymykset ja ilmoituksen Springarea vastaan kommunikointipäällikkö Aders Sjöbergille.

-Se, mitä minä olen saanut johdolta, on, että siitä tullaan tekemään ilmoitus ja josko se on lähetetty tai ei lähetetty niin siitä minulla ei ole tietoa, sanoi Sjöberg Fria Tidenille.

Mikä on rikosnimike.

-Se ei ole tavallaan mikään rikosnimike. Niin pian kun esiin ilmaantuu epäilys rikoksesta jotain meidän henkilökuntaamme kohtaan, niin on meillä velvollisuus tehdä siitä ilmoitus SU:lle ja se tulee jättää välittömästi ja me emme saa itse tehdä minkään laisia omia tutkimuksia. Tämän takia juuri ilmoitus tulee lähettää. Mutta me emme saa käsitellä asiaa joka viivästyy jollain lailla.
-Peterin tapauksessa, mikä on rikosnimikkeenä, se voi olla vaikka mitä. Se voi olla kaikkea aina kiihotuksesta kansanryhmää vastaan tai aivan jotain muuta. Poliiseina meillä on suuri velvollisuus olla objektiivisia. Meidän tulee pitää tietonamme ne, jotka ovat epäiltynä ja samoin ne, jotka ovat asian omistajia, tämä takia emme saa vetää kaikkia yhden ja saman kamman lävitse.

Viime vuoden raportin mukaan tuli 5590 ilmoitusta SU:lle vuonna 2015. Se tarkoittaa, että yksikkö saa reilut 15 ilmoitusta joka päivä ja Sjöberg tähdentää, että se ei ole epätavallista, että poliisista tehdään ilmoituksia ja heitä tutkitaan SU:n puolelta. Näistä kaikkein suurin määrä, enemmän kuin 97%, eivät edes koskaan etene syyttäjälle.
-Jos ei ole tapahtunut mitään rikosta, niin ei myöskään syytteitä nosteta, mutta on olemassa velvollisuus virastoille jättää ilmoitus, jos voidaan päätellä, että sille voisi olla olemassa perusteluja rikosepäilylle, sanoi Sjöberg.

Hän on myöskin kriittinen Peter Springarelle siitä, että tämä käyttää hyväkseen sitä tosiasiaa, että hän on hyvin perillä siitä, kuinka se todellinen näkymä törkeässä rikollisuudessa on Örebrossa ja, että hän tiedottaa siitä suurelle yleisölle.
-Se on niin, että Peter työskentelee esitutkintajohtajana, hänellä on saatavilla nämä tiedot ja silloin on kysymys siitä, tuleeko niitä tietoja käyttää omissa yksityisissä kirjoituksissaan. Minä ajattelen vain ääneen. Sanomme ettei Peter ole väärässä, vaan haluaa kokeilla tätä, sanoo Anders Sjöberg.
-Me haluamme antaa objektiivisen kuvan, me kohtelemme kaikkia saman lailla, katsomatta ovatko he keltaisia tai mustia tai mitä tahansa. Sitä osaa asiasta ei saa kyseenalaistaa millään lailla.

Fria Tiden

  • 425
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement