Blogit

Kuntavaalit ja luottamuspaikkojen jakaminen

Juha Vuorio, Oulu
Eräs ongelma toimielinten jäsenten paikkoja täytettäessä ovat sukupuolikiintiöt. Ongelma syntyy, kun on vaikea saada lain vaatimaa 40 prosentin kiintiötä molemmille sukupuolille (tässä voisi keventää että miten sitten otetaan huomioon ne 26 muuta sukupuolta? No leikki leikkinä).

Kuntavaalien jälkeen (kesäkuusta alkaen) kunnanvaltuustot alkavat valitsemaan eri toimielimiin henkilöitä.  Näistä usein tärkeimpinä kunnanhallituksen ja eri lautakuntien nimeämiset.

Lisäksi usein kunnan/kaupunginhallitus nimeää itsensä alaisten jaosten ja toimikuntien jäsenet. Lisäksi KH nimeää (ainakin Oulussa) myös liikelaitosten johtokuntien jäsenet, sekä kaupungin tytäryhtiöiden jäsenet. KH myös nimeää edustajansa mukaan kaupungin toimielinten kokouksiin (yksi KH:n jäsen tai varajäsen toimielintä kohden).

Käytännössä valinnat ohjeistaa poliittisten puolueiden paikallisosastot yhdessä kunkin puolueen valtuustoryhmän kanssa. Eri puolueilla säännöt jonkin verran poikkeavat keskenään.

Tässä voi pohtia, että millaisia ihmisiä sitten noihin pitäisi valita. Mielestäni juuri kuntavaalitulos antaa ehdokkaille oikeuden olla kunnallisessa päätöksenteossa mukana kyseisen henkilön saaman kannatuksen eli äänimäärän suhteessa. Tuon tulisi olla tärkein ohjenuora.

Joskus aina tuodaan esille, että pitäisi valita kuhunkin hommaan tuota alaa jo tuntevia ja alaa osaavia henkilöitä. Mutta itse ajattelen, että tuo on toissijaista, koska oleellisinta on tuoda äänestäjien kautta välittynyt arvopohja mukaan toiminnan arviointiin ja jopa päätöksiin. Tietenkin uudella alalla perehtymiseen menee helposti jonkin aikaa, esim. kuukausia. Mutta en näe tuota ongelmaksi, koska yleensä osa toimielimen muista jäsenistä usein kuitenkin jo tuntevat aihetta ja uusille jäsenille järjestetään koulutusta.

Huomionarvoista on puheenjohtajien valinnat. Ainakin Oulussa noiden valinnat tapahtuvat vaalituloksen mukaisesti ns. ottojärjestyksen puitteissa, jolloin puheenjohtajuuksia tulee muillekin kuin parille suurimmalle puolueelle. Mielestäni hyvä periaate. Puheenjohtajien henkilöihin tulisi käyttää enemmän harkintaa kuin muihin jäseniin. Puheenjohtajan toiminta on keskeistä koko toimielimen ja puheena olevan hallintoalan toiminnassa, joten noiden valinnoissa tulisi olla erityisen huolellinen (kaunis toive, mutta ei aina toteudu).

Suhteellinen vaalitapa

Mitä sitten tarkemmin ottaen tarkoittaa suhteellinen vaali ja usein käytetty ilmaisu: ”D’Hondtin menetelmä”? Asialla tarkoitetaan laskentatapaa sille, että vaalitulos vastaa parhaalla mahdollisella tavalla äänestystulosta. Tätä käytetään valtiollisissa vaaleissa, mutta myös vaikkapa kunnanhallituksen ja lautakuntien valinnoissa. Yleensä valtuutettujen suhteessa, mutta Oulussa käytämme tässäkin varsinaisia kuntavaalien äänimääriä. Tällä vältämme kaksinkertaisen D’Hondtin vaikutusta ja sivutuotteena laskennassa ei tule käytännössä ollenkaan tasatuloksia eikä siis tarvitse käyttää tuolloin arvontaa.

Jos kuitenkin jokainen toimielin valittaisiin suhteellisella vaalitavalla erikseen, niin käytännössä tuo vääristää vaalituloksen pienempien puolueiden tai vaalilistojen osalta vaalitulosta huonommaksi.

Esimerkkinä voi sanoa, että jos kaupungissa on vaikkapa viisi seitsemän hengen johtokuntaa, niin silloin nimetään kuhunkin vain vähintään noin 13-14 prosentin puolueita, jne. Ihan laskennallisena esimerkkinä voisi sanoa, että 13 prosentin puolue saattaisi saada noihin jokaiseen yhden paikan, mutta 12 prosentin puolue ei saisi ainuttakaan johtokuntapaikkaa.

Kuntalaki ei ota edelliseen mitään kantaa, vaan jokainen toimielin valitaan erikseen, jolloin enemmistön diktatuuri vallitsee ainakin jossain määrin. Jos siis tuota ei kompensoida mitenkään.

Pisteytysmenetelmä

Oulussa tuon edellisen ongelman hoidossa käytetään menetelmää, jossa pisteytetään luottamuspaikat ja ne jaetaan vaalilistoille ensivaiheessa tuon D’Hondtin avulla, mutta sitten tasataan pisteytyksen avulla, niin että vaalitulos näkyy selvästi paremmin luottamuspaikkojen jakoperusteissa vaalilistoittain. Hieman työläs, mutta lopputulos on monien mielestä parempi. Toki hyvällä tahdolla samaan pääsee ilman pisteytystäkin, mutta kun luottamuspaikkoja jaetaan, niin ’hyvä tahto’ unohtuu helposti.

Lopputulema suosii ainakin meillä jonkin verran isoja ryhmiä. Mutta on siis paljon parempi kuin että jokainen toimielin valittaisiin täysin erikseen.

Sukupuolikiintiöt

Eräs ongelma toimielinten jäsenten paikkoja täytettäessä ovat sukupuolikiintiöt. Ongelma syntyy, kun on vaikea saada lain vaatimaa 40 prosentin kiintiötä molemmille sukupuolille (tässä voisi keventää että miten sitten otetaan huomioon ne 26 muuta sukupuolta? No leikki leikkinä).

Tarjosin kerran kaupungin lakimiehille yhtenä ratkaisuna sitä, että jos kerran varsinaisissa paikoissa on tuo 40 % raja, niin voitaisiinko soveltaa varajäsenten sukupuolia siten, että tuolloin laskettaisiin molemmat yhteen, jolloin tulisi enemmän liikkumavaraa. Kuulemma tuokin on jossain selvitetty eikä siis käy.

Esimerkkinä vaikkapa Oulussa 13 hengen lautakunnat ja kaupunginhallitus. Tuo tarkoittaa, että jakona voi olla vain joko 6–7 tai 7–6. Ja sama siis varajäsenille. Käytännössä tuo tarkoittaa, että kun joku jossain tilanteessa nimeää henkilön, niin useimmiten sukupuolta ei voi valita vaan sen täytyy olla jokin tietty.

Tuollaisessa tilanteessa olisi omista joukoista monesti tarjolla juuri joku tietty ja silloin homma lähes joka toinen kerta ei onnistukaan ainakaan ilman joitain muita kommervenkkejä. Olisi suuri helpotus, jos rajaksi muodostettaisiin vaikka 30 prosenttia; tuolloin liikkumavaraa olisi huomattavasti enemmän. Mutta taitaa olla turha toivo; eihän nyt järkevää lainsäädäntöä näissä sukupuoliasioissa voi saada.

***     ***     ***     ***     ***

Juha Vuorio, oululainen DI ja Oulun kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja. Myös oman valtuustoryhmänsä (ps.) puheenjohtaja.

Lue lisää Juha Vuorion verkkosivuilta osoitteessa https://vuorio.net/

tai Facebookissa ja Twitterissä.
https://www.facebook.com/juha.vuorio.oulu/
https://twitter.com/jjvuorio

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Tietoa julkaisijasta

Juha Vuorio

Juha Vuorio, oululainen diplomi-insinööri ja varavaltuutettu kokoomuksen valtuustoryhmässä.

Lue lisää Juha Vuorion verkkosivuilta osoitteessa https://vuorio.net/

tai Facebookissa ja Twitterissä:
https://www.facebook.com/juha.vuorio.oulu/
https://twitter.com/jjvuorio

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement