Blogit

Kurkistus Saksan vaalimaanjäristyksen avaamiin halkeamiin

Saksan vaalien lopputulosta on ruodittu Saksassa useiden keskusteluiden kautta. Berliner Runde nimisessä ohjelmassa esitettiin mielenkiintoinen demokratiateatteri. Ohjelmassa pohdittiin AfD:n ”yllättävää” nousua, joka ei ole muuta, kuin suoraa jatkumoa nykyisen politiikan epäonnistumiselle. AfD:n voitto repi Saksan poliittiseen kenttään syviä halkeamia, joista voidaan oivallisesti kurkistaa epäonnistumisen ytimeen.

Halkeamat poliittisen systeemin kantavissa rakenteissa sallivat kurkistuksen perusrakenteisiin, jotka normaalisti jäävät piiloon valmiin tuotteen ostajalta. Nämä halkeamat mahdollistavat poliittisiin rakenteisiin muodostuneen homeen havaitsemisen tavallisellekin vaalikarjalle.

Halkeamaa on lähestyttävä ja uskallettava kurkistaa sen syvyyksiin. Ensin on tietysti löydettävä halkeamat eri puolella rakennelmaa, jotta kuvakulmien antamat kuvat voi myöhemmin sitoa yhtenäiseksi kuvaksi rakennelman kunnosta.

Halkeama nimeltä Joachim Herrmann on jo maanvyöryn aiheuttama luola, koska menetti yli 10 prosenttia tukipilareistaan. Tämän menetyksen takia CSU-listan kärkimies menetti paikkansa liittovaltiopäivillä. Joachim siirsi syyn valtiollisien toimijoiden niskaan tietäen, että ne luovat edellytykset vallalle ja jakavat roolit tässä demokratia teatterissa.

Joachim Herrmann: ”Puolet lähetysajasta käsitteli AfD-puoluetta. Puolet lähetysajasta pelkää AfD:tä! Tämä on mahdoton yhtälö. Ja (suoraan ZDF-päätoimittaja Peter Frey:lle) minä voin sanoa, että keskustelu jatkuu tulevina viikkoina, mutta missä mitoissa jää nähtäväksi. (Martin Schulz nyökyttelee ironinen hymy huulillaan) Molemmat julkiset tv-asemat tekivät hartiavoimin töitä viimeisinä viikkoina ennen vaaleja, mutta ei että AfD:stä tulisi pieni vaan teitte siitä suuren……”

Tämä kahden nyrkin mentävä halkeama antaa kuvan demokratia teatterin roolijaosta vastaavista toimijoista:

1. ”Minä voin sanoa, että keskustelu jatkuu tulevina viikkoina”

Tämä vähintäänkin verhottu uhkaus Bayerin kärkipoliitikolta (Bayerin sisäministeri) oli kohdistettu suoraan ARD ja ZDF toimittajille, joiden riippumattomuus on ehdoton. Uhkaus joka ei aiheuta mitään vastareaktiota organisaatioilta, kuten Reportern ohne Grenzen (Reportteri ilman rajoja) tai DJV (Saksan journalistien liitto). Tämä verhottu uhkaus oli suora näyttö kaksinaismoraalista, joka Saksan poliittisessa kentässä on ohjeistamassa muiden maiden medioita purkamaan yhdenmukaista ja yhteen pyrkimykseen keskittyvää uutisointia ja vaihtoehtomedioita, jotka esittävät eriäviä mielipiteitä. Samalla Saksan johtavat poliitikot vaativat näitä ominaisuuksia joko sisäänrakennettaviksi tai poistettavaksi valtiollisista toimijoista Saksassa. CSU-jätin uhkaus valtamediaa kohtaan ei ole noussut teemaksi valtamediassa.

Tämä halkeamasta pullahtanut verhottu uhkaus kertoo suoraan, miten riippuvaisia julkinen media on valtaa pitävistä poliitikoista. Pelkästään jo se, että Herrmann heitti uhkauksensa suorassa lähetyksessä suoraan päätoimittajalle, eikä lähettänyt sitä kulissien takana piilossa kertoo, miten halkeamia pyritään paikkaamaan hautaamalla journalistien riippumattomuus niihin.

2. mutta ei että AfD:stä tulisi pieni vaan teitte siitä suuren”

Tämäkin toteamus näyttää uuden halkeaman demokratian muurissa. Herrmann kertoo, tai oikeastaan ohjeistaa julkista mediaa tehtävissään, jotka ovat vastustajan ”tekeminen pieneksi”. Tämä on jo ajatuksena hurmaavan homeinen aivopieru, mutta kertoo demokratia teatterin syvimmistä onkaloista kohoavan ohjeistuksen raadollisimmillaan. Televisioluparahoilla rahoitettavien ARD ja ZDF kanavien tehtävät on määritelty laissa ja niiden tehtävänä on informoida kansalaisia avoimesti, objektiivisesti, riittävän kattavasti ja poliittisesti riippumattomasti.

Sääntöjä ja Herrmannin ohjeistusta ei saada sopimaan saman katon alle, vaikka repeämät halkaisisivat kaikki seinät. Wanhojen puolueiden mielipide tuli keskustelussa selväksi ilman Herrmannin hyökkäystäkin ja sanoma on, että ”meidän rahoittaman valtiollisen median tehtävä on tehdä kilpailijoista pieniä”, vaikka todellisuudessa kansalaiset rahoittavat kanavat pakkomaksuilla. Poliitikot vain ojentavat kerätyt rahat kanaville.

Jos tasavallan poliittinen eliitti, kuten tässä tapauksessa Joachim Herrmann uhkaa suorassa lähetyksessä riippumattomiksi tarkoitettuja journalisteja ja ohjeistaa heitä työssään, on selvääkin selvempää, että näissä vaaleissa aikaan saadut halkeamat, eivät korjaannu seuraavan neljän vuoden aikana.

On myös ilmiselvää, että valtapoliitikot eivät näe varpaille pudonneita tiiliä omaksi syykseen, vaikka ovat kaivaneet teoillaan demokratian perustuksien alta maata koko valtakautensa ajan. Tämän itse aiheutetusta sortumisesta vastuun siirtäminen muille tulee takaamaan sen, että seuraavalla kerralla saattaa koko katto sortua teatterin johtajan päähän ja uuden teatterin rakentaa kokonaan uudet voimat.

Kiitos

Hämis