Blogit

Laura Huhtasaaren plagiointikohu

Otetaanpa tähän väliin rivipersun puolueeton näkemys aiheesta Laura Huhtasaaren plagiointikohu. Väänsin oman graduni valmiiksi vuonna 2007, ja se on sataprosenttisesti omien aivo- ja istumalihasteni tuotos.

YLEn selvityksen perusteella näyttää selvältä, että Laura Huhtasaari on gradussaan (2003) plagioinut tietoisesti Tiina Simpasen samaa aihepiiriä käsittelevää gradua (2001) oikein urakalla.

  ”Noin 30 prosenttia Huhtasaaren koko gradusta on kopioitu yhdestä lähteestä, joka on Tiina Simpasen vuonna 2001 kirjoittama gradu Kohti monikulttuurista koulua. Huhtasaaren työssä on kappaleita, jotka on kopioitu suoraan Simpasen tekstistä ja osioita, jossa Simpasen alkuperäistä tekstiä on muutettu lähinnä yksittäisten sanavalintojen osalta. Joissakin kohdissa Huhtasaari on kopioinut Simpaselta tekstiä kirjoitusvirheitä myöten, mikä viittaa siihen, että Huhtasaarella oli pääsy Simpasen gradun sähköisessä muodossa olevaan versioon. Simpasen työtä ei ole listattu Huhtasaaren gradun lähdeluettelossa.

Kopiointi on ollut tahallista, koska Simpasta ei mainita kertaakaan, vaikka kirjoitusvirheitä myöten häneltä on kopioitu tekstiä. Jokaiselle opiskelijalle, joka osaa viitata lähteeseen, on myös päivänselvää, ettei toisen tekstiä saa kopioida kertomatta tekstin lähdettä. Tässä ei ole sijaa selittelyille.

On myös aivan turha valita perinteistä työkalua stereotyyppisen poliitikon pakista eli uhriutua ja syyttää mediaa ajojahdista tai mustamaalaamisesta. Median tehtävänä on paljastaa kaikenlaiset moraalittomuudet, ja sitä me kansalaiset nimenomaan haluamme. Liian moni kelmi onnistuu toimimaan salassa kulissien takana epärehellisin keinoin. Kukaan muu ei poliitikkojen toimintaa oikeasti valvo kuin toimittajat.

 

Motiivi?

Huhtasaaren motiivina teolleen oli varmaankin helppous ja laiskuus. Hänellä ei ollut kunnianhimoa tieteelliselle uralle, joten oli sama mennä siitä, missä aita on vihrein ja ruoho matalinta. Laura on toiminut näin, koska ei ajatellut jäävänsä koskaan kiinni – ehkä siksi, ettei hän tuolloin ajatellut päätyvänsä julkisuuteen.

Selittely ja kiemurtelu on tietysti maan tapa: mitään ei tunnusteta, ennen kuin konkreettisia todisteita hierotaan naamaan. Mutta parempi olisi tunnustaa saman tien, koska muuten saattaa plagioijan lisäksi päätyä olemaan vielä valehtelijakin.

 

Vaikutus?

Mikä on kohun vaikutus Huhtasaaren poliittiseen uraan? Varmaankin olematon. Poliittiset vastustajat käyttävät tapausta tovin lyömäaseena, siinä kaikki. Hänen äänestäjänsä kuitenkin kannattavat Lauraa siksi, koska kokevat hänen ajavan tehokkaasti heille tärkeitä asioita – varmasti ei yksikään siksi, että hän väänsi aikoinaan tuon gradun. Tämä ei siis havaittavasti nakertane Lauran suosiota, joskaan ei se sitä kasvatakaan.

Poliitikot eivät ole sen korkeamoraalisempia, rehellisempiä ja nuhteettomampia kuin tavan tampparikaan, pikemminkin päinvastoin: heitä ajaa usein itsekeskeisyys, kunnianhimo ja oman edun tavoittelu, täysin riippumatta puoluekannasta. Minä tietenkin olisin korkeamoraalisin, rehellisin ja nuhteettomin, mutta juuri siksi en olekaan poliitikko. 😉

 

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Tietoa julkaisijasta

Jaakko Häkkinen

[PASSIIVINEN BLOGI]
~ Vapaustaistelija (kieli-, sanan-)
~ Muuttokriittinen (maahan-, kaupunkiin-)
~ Uskokriittinen ja järkipuolteinen: uskonnollista ja ideologista aivopesua vastaan
~ Sensuurikriittinen ja totuuspuolteinen: paheksunnalla hallitsemista vastaan