Blogit

Libyan pakolaisvirta katkesi Prikaati 48:n syntymiseen ?

Prikaati 48 joukko-osasto tunnus

Libyan pakolaisongelmat alkoivat, kun EU länsiliittoutuman osana syrjäytti Libyan hallitsijan Gaddafin ja pommitti maan kivikaudelle vuonna 2011. Nyt maassa on päällä sisällissota, jossa useat pienet paikallishallitukset ja sotilaat kilpailevat herruudesta.

Ennen kuin Gaddafista tuli pahan akselin osa Italia maksoi Libyalle kehitysapuna miljoonia ja EU maksoi Gaddafille vuoden 2010 EU:n ja Afrikan Unionin huipputapaamisen jälkeen 50 miljoonaa, jotta hän pitäisi pakolaiset aisoissa. Gaddafin kaaduttua Eurooppaan alkoi valua ihmissalakuljettajien toimesta väkeä kiihtyvään tahtiin.

Salakuljetustahdin kiihdyttyä EU-ulkoasiainkomissaari Mogherinin johdolla tehtiin uusia hyökkäyssuunnitelmia ihmissalakuljetusta vastaan. Suunnitelmissa oli  sotilaallinen väliintulo salakuljettajien pysäyttämiseksi. Tästä suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin ja Italiaan kuuluvan Lambedusan edessä yhtenä päivänä hukkuneiden 400 pakolaisen jälkeen Italia heräsi toimimaan.

Italia perusti operaation „Mare Nostrum“ 18.syyskuuta 2013. 114 miljoonaa maksanut operaatio kävi Italian lyödylle taloudelle kestämättömäksi ja se korvattiin EU-operaatiolla „Triton“, jonka budjetiksi muodostui 2,9 miljoonaa kuussa. Operaatiolla ei ollut omia laivoja, lentokoneita tai helikoptereita, ja kalusto jouduttin kerjäämään EU-jäsenvaltioilta.

Tähän markkinarakoon iski NGO – järjestöt laivoineen ja ihmissalakuljetuksen kulta-aika alkoi. Havaittuaan villin lännen toiminnan ja yhteistyln salakuljettajien ja NGO-laivojen kesken EU teki NGO-järjestön laivoille toimintaohjeen, jonka järjestöt joutuivat myös allekirjoittamaan ja toimimaan sen sääntöjen mukaan. Myös Libya kiristi suhtautumisistaan ihmissalakuljetukseen.  

Vaikutukset alkoivat näkyä!

EU-komissio ja Euroopan johtajat juhlivat toimiensa vaikutusta näyttävästi Pariisin kokouksessa. Italian pakolaismäärät ovat laskeneet vuoden takaisiin verrattuna melkein 90 prosenttia elokuun lukuja verratessa.

EU johtoinen Frontex ja Libyan rannikkovartiosto juhlivat päättäjien mukana ja omivat kehityksen omaksi voitokseen. Rajojen kontrolli on vihdoin saavutettu ja laillisen keinoin. Kaikki toimijat julistivat yhteistä voittoa Libyan pakolaiskaaoksesta.

Onko asia näin yksinkertainen ?

Onko Frontex ja Libyan viranomaiset yhtäkkiä löytäneet yhteisen sävelen ja EU-komission sääntösäestys saanut aikaan ihmeen vuonna 2011 alkaneiden haparoivien harjoitusten jälkeen ?

Vai onko syynä sittenkin Prikaati 48 ?

Prikaati 48 on puolimilitäärinen joukko, eräänlainen kansalliskaarti, joka on ottanut hoitoonsa maan sisäisiä asioita, kuten polttoaineenjako, kontrollipisteiden hoito ja järjestyksenpito. Järjestö vahtii myös rantoja, eikä päästä pakolaisveneitä alkujaankaan irti Libyan rannasta. He myös keräävät pakolaisia ja kuljettavat heitä toistaiseksi tuntemattomiin paikkoihin toimitettavaksi pois maasta.

Mikä tai kuka on Prikaati 48 takana ?

Prikaati 48 pitää tukikohtanaan rannikkokaupunki Sabrathaa. Heillä on eri lähteiden mukaan noin 400 – 500 taistelijaa, jotka ovat osa Libyan virallista kansalliskaartia ja näin myös raskaasti aseistettuja. Prikaatin päämaja ei ole sattumalta Sabrathassa, joka oli Libyan ihmissalakuljetuksen pääsatama. Kaupungin pormestari on antanut prikaatille kaiken mahdollisen tuen.

Prikaatin komentajana toimii Ahmad Dabaschi, jonka edellinen ammatti oli ihmissalakuljettaja ja omaa perheensä kautta suhteet ISIS-terrorimiliisiin. Prikaati 48 lisäksi on vielä toinenkin joukkio pakolaisten perässä. Tätä joukkiota johtaa Ahmadin veli Anas Dabaschi.

Molemmat veljekset tunnettiin aikaisemmin ”salakuljettajien kuninkaina” Sabrathassa.

Mikä yhdistää EU:n, Italian ja Prikaati 48:n ?

Veljekset Dabaschien kerrotaan saaneen rahoitusta italialaiselta välimieheltä organisaationsa rakentamiseen. Tämän huhun vahvistaa myös Libyan viranomaiset Al-Wasat – tietotoimiston kautta. Italia ja EU on ollut mukana rahoittamassa prikaatin syntymisistä. Myös Washington Post on kertonut asiasta sivuillaan.

Facebook -sivullaan entisistä salakuljettajista ja extremisteistä koostuva Prikaati kertoo uudesta tehtävästään: ”Me lopetamme kansanvaelluksen ja kuljetamme pakolaiset takaisin”.

Mihin prikaati pakolaiset kuljettaa ei ole julkista tietoa, joskin Libyassa on useita leirejä, joiden olosuhteita on kuvattu eläinkarsinoiksi, joissa ei voi pitää edes lehmiä.