Blogit

Lypsävän lehmän lahtarit

Pörssiyhtiöt julkaisevat keväällä osingonjakonsa, ja saamme nähdä, kuinka valtio saa myös komeita osinkoja. Ei voi välttyä ajatukselta, että valtion osinkotulot olisivat paljon nykyistä suuremmat, mikäli valtion osakeomistuksia ei olisi aikanaan myyty. Lisäksi on ihmeteltävä, minkä takia Sipilän hallitus edelleen myy tuottavia valtion omistuksia ja näin kaventaa valtion tulopohjaa.

Suomessa on valtion omistusta hävitetty kiihtyvällä tahdilla ja edistetty hankkeita, jotka tähtäävät lopunkin valtionomaisuuden myyntiin. Ensin liikelaitoksia yhtiöitetään, sitten ne viedään pörssiin ja lopulta myydään. Samoin on valtion olemassaolevaa osakeomistusta siirretty omistusyhtiöille, jolloin kansanedustajien ei tarvitse ottaa syytä niskoilleen typerästä tuottavan omaisuuden halpamyynnistä yksityisille sijoittajille.

Fortum jakaa osinkoja useinkin miljardin vuodessa. Valtio tienaa siitä puolet. Myymällä Fortumin omistuksistaan puolet on valtio luopunut puolesta miljardista suhteellisen tasaista vuosittaista tuloa. Hyvä osingonmaksaja on ollut myös Sonera-vainaa (Telia nykyisin, kuten tiedämme), jonka omistuksesta Sipilän hallitus luopuu myyden osakkeensa. Sipilän hallitus myy osakkeita, joiden tuotto on korkeampi kuin valtionlainojen korko. Fiksumpaa olisi siis valtion ostaa osakkeita, koska lainan korko on pienempi kuin omistusten tuotto. Näinkö Suomi pannaan kuntoon?

Kyseessä on pitkällä aikavälillä kehitys, jossa valtion tulopohjaa kavennetaan. Pian ovat pelkät verot ja maksut valtion tulopohjana ja näin palveluidemme rahoituslähteenä. Luonnollisesti ihmiset eivät halua lisää veroja, jolloin yleinen mielipide kääntyy pian hyvinvointipalvelujen purkamisen kannalle. Tämä on täysin päinvastaista politiikkaa kuin Kekkosen aikanaan harjoittama, ja tätä uutta sortimenttia ovat laman jälkeen harjoittaneet kaikki eduskuntapuolueet.

Toisinkin voitaisiin toimia. Valtio voisi helposti lisätä omistuksiaan, varsinkin niissä yhtiöissä, joissa sillä on osake-enemmistö. Suomella on valtava määrä tulevaisuudenmahdollisuuksia, kunhan talouspolitiikan suunta vain muuttuu, ja yksi tärkeimmistä etapeista on omistajapolitiikan muutos.

Muuten olen sitä mieltä, että Suomen tulisi erota eurosta ja EU:sta.

Akseli Erkkilä (Kansalaispuolue)

16.2.2018

Kansalaisen verkkokauppa