Blogit

MURHAA EI TUTKITTU VUOROKAUTEEN

Gangsterimurhan tutkinta, kun 30-vuotias mies ammuttiin kuoliaaksi viime viikolla Malmössä, voi olla laiminlyöty niin pahasti, että epäilty murhaaja kulkee vapaana. Ensimmäisen vuorokauden aikana puuttui poliisia, jotka olisivat voineet ottaa työkseen syyttäjän vaatimuksen tutkinnasta. Tämä selviää aikaisemmasta salaisesta kirjeestä Malmö-poliisin korkeimmalle johdolle.

-Meillä oli vaikeuksia saada vakituista henkilökuntaa tutkimaan tapausta, minkä vuoksi tämä otti aivan liian pitkän ajan, sanoo Stefan Sintéus, joka nyt kutsuu eläkkeellä olevia murhatutkijoita auttamaan akuutissa tilanteessa.
Eteläisellä poliisipiirillä on tänä päivänä yhteensä 26 ratkaisematonta murhaa, koska poliisi työskentelee ilman riittäviä resursseja. Malmössä kriisi on pahin yhdellätoista murhatutkinnalla sekä akuutilla puutteella rutinoiduista tutkijoista, jotka osaisivat ja tietäisivät kuinka murhatutkimusta pitää tehdä.
Mutta kriisin todellinen laajuus on tuntematon ulkopuolisille. Kirjoitettu kirje pääsyyttäjältä Ola Sjöstrandilta, päälliköltä Malmön syytäjän virastosta, paljastaa, että puute rutinoiduista murhatutkijoista ja toimivasta poliisiorganisaatiosta tekee sen, että epäillyt murhaajat voivat kulkea vapaana.

Hän kirjoitti kirjeen 16 marraskuuta, kaksi päivää sen jälkeen kun 30-vuotias mies ammuttiin kuoliaaksi Köpmansgatanilla Sevedin alueella Malmössä.
Pääsyyttäjä toteaa kirjeessään Stefan Sintéukselle, että vastaava syyttäjä oli tullut hänen luokseen ja kertonut, että hän, poliisille tiedottamisesta huolimatta, että heidän tulisi tehdä tuoreeltaan joukko tärkeitä tutkinnallisia tehtäviä, jolloin hän oli saanut tietää, ettei mitään kuitenkaan ollut tapahtunut.
6805

Murhaaja voi ehtiä pakenemaan

Kirjeessä Ola Sjöstrand laitta järjestykseen mahdolliset riskit siitä, että murhaaja tai murhaajat kulkevat vapaana:
#Tekijöiden mahdollisuus tuhota ja vaikeuttaa tutkintaan, kasvaa joka päivälle.
#Todistusaineisto kylmenee ajan kanssa.
#Riski, että tekijä pakenee maasta, on mahdollinen.
Stefan Sintéus tunnustaa Kvällspostenille, että murhatutkimus on huonosti hoidettu.

-Meillä ei ollut vastaanottajaa joka olisi voinut käsitellä syyttäjän ohjeistusta. Meillä oli lisäksi vaikeuksia saada vakituista henkilökuntaa tapaukselle. Se otti aivan liian pitkän ajan ja se on itsestään selvyytenä kovasti onnetonta. Me tiedämme sen aivan hyvin, mitä meiltä vaaditaan, sanoo Stefan Sintéus.

Tarkalleen sitä. Mitä syyttäjä vaati, että poliisin pitäisi tehdä, mutta mitä ei oltu tehty, kaksi päivää murhan jälkeen, on salassa pidettävää tietoa. Syyttäjä Neela Frisell, joka on vastuussa oleva syyttäjä, ei halua kertoa mitä hän pyysi poliisia tekemään tapauksella, joka oli jäänyt paikalleen.
-Minä en halua kommentoida käynnissä olevaa esitutkintaa, vastasi hän.
6809

Harvinainen syytäjän kirje.

Pääsyyttäjä Ola Sjöstrandin kirje poliisimestarille on harvinaisuus. Kvällsposteni antoi, rutinoidun rikoskomissaarin Bo Lundqvistin, aikaisemmin tutkinnanjohtaja nykyisin jo lakkautetusta läänini rikospoliisista, joka tutki väkivaltarikoksia, lukea kirjeen.
Oletko koskaan ollut mukana urasi aikana tutkinnan johtajana murhatapauksissa niin, että ei ole voitu aloittaa tärkeitä toimenpiteitä ensimmäisen kahden vuorokauden aikana?
-Ei, sitä en ole koskaan, sanoi Bo Linqvist.

Miksi se on niin tärkeää sen kanssa, mitä Ola Sjöstrand kutsuu ”nopeuttavaa toimintaa” kun murha tapahtuu?
-Kokemus on opettanut, että on olemassa selvä riski, että kadotetaan kokonaan ratkaiseva todistusaineisto, joka ehkäpä voi vapauttaa epäillyn, mutta voi myöskin langettaa epäillyn murhaajan murhalle ja elinikäiselle vankeudelle, sanoo hän.
-Se 48 tuntia ei ole mikään Hollwood keksintö tuolle 48:lla tunnille. Ensimmäiset 48 tuntia ja 78 tuntia ovat täysin ratkaisevia. Se mitä ei silloin tehdä, tai sen mitä et huomaa silloin tehdä, niin sitä et voi koskaan saada enää takaisin. Se ei auta vaikka olisi 50 miestä, jotka tekevät töitä kokonaisen vuoden, on se poissa ja eikä saatu takaisin, niin se on poissa, sanoo Bo Lundqvist.
-Se on ikuisiksi ajoiksi kadotettu.

Kriisikokous kirjeen jälkeen.

Sen jälkeen kun Ola Sjöstrand oli lähettänyt kirjeen poliisille, oli hänellä perjantaina kriisiä muistuttava kokous Stefan Sintéuksen ja varalla olleen aluepoliisipäällikön Jarl Holmströmn kanssa. Kysymys oli, kuinka Köpmansgatnin murhatutkimukseen saataisiin vauhtia.
-Sen me järjestimme melko nopeasti keskustelun jälkeen. Olemme ottaneet käyttöömme nämä toimenpiteet. Me olemme varmistaneet asian niin, että meillä on vakituiset tutkijat tutkimassa. Se päätettiin perjantaina. Mutta meillä oli aluksi probleema löytää oikeanlainen käsittelijä tapaukselle, sanoo Stefan Sintéus.

Hän myöntää, että sellaiset asiat kuin jälkien varmistus ja ovelta ovelle koputtelu murhapaikan läheisyydessä on myöskin suoritettu. Tietyt näistä asioista, joita on tehty, on Malmö-poliisi saanut apua siihen ja ne on tehty eräänlaisena hätäratkaisuna. Apuna käytettiin poliisia, jotka olivat opintomatkalla Malmössä.

-Eräästä syystä johtuen meillä oli henkilökuntaa Tukholmasta, jotka työskentelevät jengirikollisuuden parissa, täällä oppimassa meidän työskentelytapojamme. He ovat todellisuudessa auttaneet meitä alustavasti, sanoo Stefan Sintéus.
68080

Kutsutaan eläkeläisiä.

Apu tästä eteenpäin tulee muusta suunnasta. Stefan Sintéuksen avustaja istuu juuri nyt ja soittelee ympäriinsä eläkkeelle jääneille murhatutkijoille siksi, että saisi heidät auttamaan murhatutkinnoissa.
-Useat heistä ovat kiinnostuneita ja nyt on käynnissä nopea palkkaaminen heitä tuntityöläisinä. Ajatus on, että he myöskin samalla voisivat olla opettajina vielä vähemmän kokemusta omaaville tutkijoille, sanoo Stefa Sintéus.
Malmö poliisi lisää myöskin yhden aivan uuden ryhmän joka tulee tutkimaan törkeitä rikoksia, rinnastusten sen kanssa joka on jo olemassa.
-Me olemme koko ajan värvänneet uusia tutkijoita törkeitten rikosten ryhmään ja nyt olemme saaneet päätökseen niiden värväyksen, sanoo hän.

Poliisiliiton puheenjohtaja Sophia Willander eteläisellä alueella, tuli viime viikolla esiin ja vaati, että Annika Stenberg, alueen poliisipäällikkö, pitää erottaa. Ammattiliitto on nimittäin kyseenalaistanut sen kuinka hän priorisoi.
Yksi sellainen priorisointi jonka aluejohto on tehnyt, oli, että romuttaa se niin kutsuttu läänini rikospoliisin. Heillä oli yksinkertaisesti useita rutinoituja poliisia, mutta myöskin ammattiliitto on edesauttanut sitä kriisiä, mikä on olemassa ja, joka kosketta murhatutkimuksia.
-Me olemme kadottaneet kontrollin. Me tunnemme, että he ovat purkaneet yhden hyvin toimineen organisaation, minkä nimi oli läänin rikospoliisi. Tässä uudessa organisaatiossa ovat he perustaneet sellaisen, jonka nimi on nyt törkeät rikokset, ei ainoastaan tutkimaan murhia vaan myöskin suuren määrän muita rikoksia. Nyt sitten lähetellään henkilökuntaa alueella sisäisesti, sanoo Frederik Brokopp, yhteyksistä vastaava poliisiliiton eteläisellä alueella.

Poliisiliitto eteläinen alue.

Ennen päätöstä läänin rikospoliisin lopettamisesta varoitettiin aluejohtoa mm Poliisiliitosta, mutta myöskin suurelta joukolta poliisipäälliköitä, että siitä seuraisi vakavia seuraamuksia. Alueen poliisipäällikkö Annika Stenbeg ei kuitenkaan huomioinut sitä lainkaan.
-Samaan aikaan sanoo alueen poliisipäällikkö. Että meillä pitää olla kanssatyöntekijävetoinen työ ja meidän on kuunneltava kanssatyöntekijöitä. Sen jokainen tekee jos kanssatyöntekijät on samaa mieltä kuin johto. Mutta tässä tapauksessa ei ilmeisestikään olla kuunneltu. Tämän edestä valitaan, että seurataan kansallisia ohjeita, jotka menevät ristiin rastiin sen kanssa, mikä on parasta toiminnalle, sanoo Freserik Brokopp.

”Olisi ollut väliä”

Bo Lunqvist oli yksi niistä, jotka hävisivät läänin rikospoliisista kun se lopetettiin. Hän johtaa tänä päivänä Kylmien tapausten ryhmää.
Jos läänin rikospoliisi olisi olemassa tänä päivänä – tuolla valtavalla paineella mikä tänä päivänä on Malmön poliisilla ja etelä ruotsissa – olisi sen olemisella ollut väliä.
-Se olisi näytellyt osaansa sen takia, koska meillä edelleen olisi ollut mahdollisuus jakaa rutinoituja vähemmän rutinoitujen tutkijoiden kanssa. Me olisimme varmuudella edelleen saaneet lainata koko joukon joltakin toiselta poliisialueelta, sanoo Bo Lindqvist.

Sinä olet ollut mukana sillä aikajaksolla kun, suunnilleen yhtä monta murhaa, suunnilleen samalla aikavälillä sattui Malmössä, kun läänin rikospoliisi oli olemassa. Te onnistuitte ratkaisemaan ne kuitenkin?

-Me onnistuimme ratkaisemaan ne Skånen, sen aikaisen poliisiviraston henkilökunnan avustuksella, ja muulla extreemillä avulla. Siitä tuli myöskin nk. kansallisesti erikoinen tapahtuma. Sen teki myöskin se, että saimme apua täydelliseltä murhatutkimustiimiltä mm.Jönköpingistä ja Tukholmasta. Niihin muihin tapauksiin pystyimme me jakamaan kokeneita ihmisiä Malmöstä ja Helsingborgista, sanoo hän.

Expressen

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement