Blogit

OBAMAN PERINTÖ: LISÄÄ SOTIA

Rauhanpalkinnon saaneen Obama lupaus siitä, että vähentää USA:n sotilaallisia edes ottamisia koko maailmassa vaivoin tullee täytetyksi. Kun hän nyt jättää vallan Donald Trumpille on USA vieläkin suoraan sekaantunut lukuisiin sotatoimiin seitsemässä maassa. Missään näissä maissa ei tilanne näytä erikoisen valoisalta, vaan vastoin piti, lisääntyy vain tappaminen, Uppsala Conflict ✗Data Program:in (UCDP) tutkijoiden mukaan.

Kun tutkijat Uppsalassa nyt tulostaa konfliktitilanteet maailmassa 2016, on se selvää, että USA on sekaantunut meidän aikamme kaikkein pahimpiin sotatuhoihin, sanoo professori Erik Melander, UCDP:n johtaja.
-Useassa niissä konflikteissa, missä USA:lla on ollut tavoitteena vetäytyä ulos ja vähentää osallistumistaan, on tilanne maassa sen sijaan tehnyt sen, että amerikkalaisten sekaantuminen uudelleen on kasvanut ja uusia hyökkäyksiä on aloitettu, selventää hän vielä.

Tällainen tapaus on esimerkiksi Afganistanissa, missä toimivuus sodassa, näinä kahtena vuonna, on ollut korkeammillaan sitten Neuvostoliiton miehittämisen 1980 luvulla. Obaman puhuma tavoite oli, että kun hän jättää valkoisen talon, on ainoastaan pieni sotilaallinen joukko Amerikan suurlähetystössä Kabulissa. Sen sijaan on USA viimeisen kahden vuoden aikana ollut pakotettu siirtämään suunnitelmia siitä, että vetää pois amerikkalaiset sotilaat Afganistanista. Huonontunut turvallisuustilanne on tehnyt sen, että pommitukset ja drönerihyökkäykset ovat kiihtyneet ja, että amerikkalaiset joukot jälleen ovat mukana sodassa talibanien, IS:än ja al-Qidan kanssa.

Vaikkakaan lukumäärä kuolleista, organisoidussa väkivallassa, eivät ole jatkaneet kasvamista viimeisen vuoden aikana, olemme me jaksossa, missä enemmän ihmisiä kuolee aseellisissa konflikteissa, kuin missään muussa ajanjaksossa sitten kylmän sodan loppumisen, UCDP:n mukaan. Kaikkein verisimmistä näistä konflikteista, sisällissodassa Syyriassa, suorittaa USA sitten 2014 ilma- ja drönarehyökkäylsiä IS:ä vastaan. Sen lisäksi tukee USA aseistamalla ja kouluttamalla erilaisia aseistettuja ryhmiä.
-Samalla lailla on ilmapommitukset IS:ää ja al-Qidaa vastaan maissa kuin, Irak, Jemen, Libya, Somalia ja Pakistani lisääntyneet valtaisiksi viimeisen vuoden aikana, valitettavasti seurauksena monilla siviiliuhreilla, sanoo Melander. Kaikissa näissä maissa, paitsi Pakistanissa, on olemassa sen lisäksi amerikkalaisia erikoisjoukkoja maavoimissa.

Yhteenvetona jättää Obama, joka sai Nobelin rauhanpalkinnon 2009, jälkeensä perinnöksi suoran amerikkalaisten mukanaolon useissa sodissa, jotka näyttävät vain pahenevan pikemminkin kuin saavuttaisivat jonkinlaisen rauhanomaisen ratkaisun. Se on UCDP:n mukaan vaikea osoittaa mitään pysyviä positiivisia tuloksia USA:n sodankäynnistä maailmalla, niiden raamien valossa, nk. sodassa terrorismiä vastaan, joka aloitettiin vastatoimena jälkeen al.Qaidan terrorihyökkäyksen USA:han syyskuussa 2011.

Fria Tiden

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement