Blogit

Onko hallintarekisteri räätälöity SOTE- ja liikenneuudistusta varten?

Under-the-table transactions...
Tänään on silmiemme eteen pompannut jälleen jo kerran haudattu hallintarekisteri. Sama, jonka käsittelyn yhteydessä Stubbilla menivät prosentit väärin päin. Tuon rekisterin kaatamisesta ovat Perussuomalaiset pyrkineet ottamaan kunnian, mutta kas – niin vain on rahaherrojen hallintarekisteri taas menossa läpi.

Aivan ensiksi lienee hyvä käydä läpi, mitä hallintarekisteri oikein tarkoittaa. Se on käytännössä laki, joka mahdollistaa yhtiön osakkeiden omistamisen kertomatta sitö julki. Toisin sanoen yhtiön omistajaluettelossa lukee osakkeen omistajan sijaan jonkin välikäden, yleensä osakerahaston tai pankin, nimi. Tämä välikäsi sitten vasta tietää, kuka ne osakkeet todella omistaa. Tämä on nykyisellään mahdollista ulkomaiselle henkilölle, joka omistaa osakkeita suomalaisessa firmassa.

Näin siis vuodesta 1991. Koko hallintarekisteri ja sen käyttöönotto ulkomaisille osakkeenomistajille on ollut virhe. Tai olisi ollut virhe, jos jos sen haittavaikutuksista ei oltaisi oltu tietoisia. Eiväthän päättäjämme silloinkaan ole olleet tietämättömiä päätöstensä tuloksista. Vuonna 1991 Suomi oli jo lamassa, ja suomalaisten pörssiyhtiöiden polkumyynti oli selvästi nähtävissä. Silti päättäjät halusivat säätää lain, jossa nimenomaan ulkomaisille sijoittajille tarjottan mahdollisuus omistaa suomalaisia yrityksiä ilman, että kukaan osakeomistuksista tietoja hakeva saa heidän nimeään selville.

Keksiikö kukaan hallintarekisterille mitään muuta käyttöä, kuin hämärätouhut? Koko hallintarekisterihän soveltuu parhaiten poliitikkojen omistusten piilottamiseen ja tätä kautta mahdollistaa omien firmojen suosimisen ja toisaalta lisää pörssiyhtiöiden poliittista valtaa. Toisekseen suomalaiset raharikkaat voisivat kiertää veroja ulkomaisen hallintarekisterin kautta ja paeta suomalaista lainsäädäntöä – osakkeenomistajan sijaisena toimiva hallintarekisteri kun noudattaisi kotimaansa lakeja.

Toisin sanoen hallitus on laillistamassa omistusten piilottelua, veronkiertokikkailua ja rahanpesua.

Aivan kuin tämä liittyisi johonkin
Kuten 1990-luvulla, eivät Suomen ministerit ja kanisterit tyhmiä ole vieläkään. Kun katsotaan vähän hallituksen muita esityksiä, ymmärtää hyvin, miksi tällaista piilopaikkaa halutaan suomalaisillekin sijoittajille. Veronmaksajien kustantamia palveluita ja rakenteitahan ollaan hallituksen toimesta saattamassa pörssiyhtiöiden pelikentäksi.

Esimerkiksi SOTE-uudistus, josta olen usein kirjoittanut, avaa veronmaksajien kustantaman terveydenhuollon yksityisille yrityksille, joista suuri osa on osakeyhtiöitä. Samoin on tuontikeskustalainen liikenneministeri Anne Berner ollut yhtiöittämässä teitä ja tarjoamassa tiemaksuista bisnestä yksityisille firmoille. Jos minä omistaisin osakkeita vaikkapa ainoasta Kittilässä toimivasta vanhusten palvelutalosta, joka perii monopoliasemassa kiskurihintaa ja hoitaa kaiken ulkomaisella työvoimalla, tai tieverkkoyhtiöstä, joka rahastaa naapuriani töihin ajamisesta, haluaisin nimeni piiloon!


Kaukana ollaan Vennamon ajoista

Perussuomalaiset ovat vastustaneet hallintarekisteriä eduskunnan talousvaliokunnassa Kaj Turusen johdolla. Nyt Turunen kuitenkin puolustaa valiokunnan päätöstä näyttää veronkiertolaille vihreää valoa. Turunen nimittäin esittää Perussuomalaisten suurena voittona sen, että hallintarekisterilakiin kirjataan sanktioita, mikäli pyydettäessä ei anneta verottajan tai muun viranomaisen haluamia tietoja. Valiokunnassa läpi menneet esitykset ovat kuitenkin paitsi leväperäisiä, ei niillä toteutuessaankaan estetä rötöstelyä.

Nämä sanktiot lienevät yhtä tyhjän kanssa. Nytkinhän suomalaisia sijoittajia omistaa Suomessa osakkeita ulkomaisen hallintarekisterin kautta, sen meille tiesi kertoa jo Stubb, ikään kuin tämä olisi peruste laillistaa hallintarekisterit. Tietojen onkiminen on aikaavievää, ja lisäksi hakuammuntaa. Koskaan ei voida tietää, kuka niitä osakkeita lopulta omistaa. Eli tietojen ruinaamisesta pitäisi tehdä automaattinen jokaisen hallintarekisteriosakkeen osalta – eikö silloin ole jo sama purkaa koko hallintarekisterijärjestelmä, eikä sallia sitä ulkomaisillekaan osakkeenomistajille? Sitä paitsi, Sipilän hallitus on leikannut poliisin harmaan talouden tutkinnan määrärahoja. Kaiketi rahaa piti riittää ihmisten nettikirjoittelun kyttäämiseen, etteivät rumia puhu.

1983 Perussuomalaisia edeltänyt SMP sai suuren vaalivoiton. Noita vaaleja kutsutaan vieläkin ”rötösherravaaleiksi”. Esimerkiksi SMP:n Sulo Aittoniemi kunnostautui rötösherrajahdissa ns. Noppa-jutussa. Kauas on noista päivistä tultu, kun rötösherrajahtia vaikeutetaan ihan lailla.

Muuten olen sitä mieltä, että Suomen tulee erota eurosta ja EU:sta.

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement