Blogit

Pakolaiskriisin seuraus – pakkorokotukset

Saksassa Robert-Koch-Instituutin (RKI) uusimmassa tutkimuksessa todetaan, että maan vaarallisien tartuntatautien määrät ovat räjähtäneet nousuun vuoden 2015 jälkeen. RKI on Saksan liittotasavallan tartuntatautien valvonta ja epidemioiden ehkäisystä vastaava virasto, joka kerää tietoa koko Saksan alueelta ja pitää niistä tilastoja.

Jotkut lääkärit Saksasta ovat arvostelleet tutkimusta, että se kaunistelee numeroita ja totuus kentällä on toinen.

Saksaan on tehty 700 – 800.000 turvapaikkahakemusta ja ainakin 300.000 turvapaikanhakijaa on kadoksissa. Eikö heidät olisi pitänyt tarkastaa ? He tulevat suuren riskin maista ?” Kysyi Carsten Boos, leikkaava ortopedi, Focus – lehden haastattelussa.

Kieltävän turvapaikkapäätöksen saanut mies Yemenistä hakeutui katolisen kirkon turvaan ja vietiin kirkon lastentarhaan harjoittelemaan. Yli 50 lasta altistui lääkeresistantille tuberkuloosille. Turvapaikanhakija oleskeli Bünsdorf:in kirkossa tammikuusta huhtikuuhun 2017 ja oli tekemisissä lasten, heidän vanhempiensa ja hoitohenkilökunnan sekä monen muun ihmisen kanssa päivittäin. Mies on nyt hoidossa Rendsburg:in sairaalassa, jossa hänelle tehtiin tuberkuloosi diagnoosi.

Lääkärit joutuvat tarkkailemaan kaikkia altistuneita, koska oireet voivat tulla esiin vasta vuosien päästä altistumisesta, kertoo paikallinen viranomainen. Viranomaiset eivät kykene selittämään miksi mies oli päässyt lääkärintarkastuksesta läpi tai tehtiinkö hänelle sitä ollenkaan.

Robert-Koch-Instituutin (RKI) tutkimus vahvistaa tiedon, että tautien määrät ja muodot ovat lisääntyneet. Jo Saksasta kauan aikaa sitten kadonneet taudit ovat tekemässä paluuta ja joukossa on uusiakin tulijoita. Raportti julkaistiin 12. heinäkuuta 2017 ja kertoo tiedot yli 50 tartuntataudista koko Saksan alueelta kerättynä.

Nousua raportti kertoo tapahtuneen ainakin seuraavissa taudeissa: Kolera, botulismi, vesirokko, cryptosporidiosis, denguekuume, Ekinokokkoosi, enterohemorrhagic E. coli, giardiasis, haemophilus influenza, Hantavirus, hepatiitti A-B-C, verenvuotokuume, HIV/AIDS, lepra, louse-borne relapsing fever, malaria, tuhkarokko, meningococcal disease, meningoenkafaliitti, sikotauti, pikkulavantauti, vihurirokko, shigellosis, kuppa, toksoplasmoosi, trichinellosis, tuberkuloosi, jänisrutto, pilkkukuume ja hinkuyskä.

Esimerkiksi Hepatiitti – B on lisääntynyt 300% viimeisen kolmen vuoden aikana. Vuonna 2014 uusia tapauksia oli 755 ja vuonna 2016 määrä oli jo 3.006 uutta tartuntaa. Suurin osa kantajista tuli Afganistanista, Irakista ja Syyriasta.

Tuhkarokko lisääntyi 450% vuosien 2014 ja 2105 välillä ja 40% uusista HIV/AIDS tartunnoista tuotiin maahan turvapaikanhakijoiden mukana. Tuberkuloosin esiintyminen on noussut myös 30% sitten vuoden 2014. Näistä tubitapauksista 40 prosenttia on lääkeresistenttejä kantoja, sanoo Carsten Boos Focus – lehden haastattelussa. ”Näyttää siltä, että RKI vähättelee ongelmaa…….Toinen vaikutelma on, että RKI:n oikea käsi ei tiedä mitä vasen tekee”, sanoi Focus – haastattelussa tohtori Boos.

Saksalaiset suurimmatkin lehdet kertovat ongelman olemassaolosta ja paikallislehdet tukevat sanomaa läpi koko liittovaltion, eikä kukaan tiedä mitä pinnan alla kytee.

(1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18)

Syyskuussa 2015 Regensburgin yliopistolisen sairaalan lääkäri Michael Melter kertoi ”turvapaikanhakijoiden tuovan maahan aivan uusia sairauksia ja sairauksia, joita ei ole Saksassa nähty kahteenkymmenen vuoteen”.

Marc Schreiner, Saksan sairaalaliiton puheenjohtaja (Deutschen Krankenhausgesellschaft) jakaa Meltersin huolen: ”Vastaanotoilla alkaa olla normaalia nähdä potilaita, joilla on sairauksia joiden uskottiin jo kadonneen Saksasta. Nämä taudit on hoidettava huolella ja erityisen haasteen asettaa diagnoosien tekeminen”.

Tutkimuskeskus Borstel:in tuberkuloosi asiantuntija Christoph Lange kertoo, että saksalaiset lääkärit eivät tunne useita uusia tauteja riittävän hyvin: ”Olisi hyödyllistä, jos harvinaisten tautien opiskelua lisättäisiin lääkärien koulutuksessa”.

Saksan vatsan, suoliston ja aineehvaihdunnantautien liitto (Deutsche Gesellschaft für Gastroenterologie, Verdauungs- und Stoffwechselkrankheiten – DGVS) piti viisi päiväisen kurssin lääkäreille ja lääkintähenkilökunnalle Hampurissa. Luentojen tarkoitus oli antaa valmiuksia parempaan taudin tunnistamiseen. Luennoilla käsiteltiin mm. seuraavia tauteja:

Toisintokuume: Viimeisen kahden vuoden aikana vähintään 48 henkilöllä todettiin toisintokuume Saksassa. Sairaus jota ei Saksassa tunnettu ennen vuoden 2015 pakolaiskriisiä. Hans Jäger, lääkäri Münchenistä kertoi, että ” Tauti on noin 40 prosenttisesti tappava, jos tautia ei tunnisteta oikein. Ongelma on, että toisintokuume muistuttaa oireiltaan hyvin paljon malariaa.

Saksan tilastoissa näkyy myös tuhkarokon lisääntyminen. Vuonna 2016 löydettiin 323 tapausta ja vuoden 2017 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana tautia kantavia on löytynyt 700 tapausta. Tuhkarokkojen lisääntyminen on havaittavissa selvästi kaikissa muissa Saksan osavaltioissa paitsi Meckelenburg-Vorpommerissa. Osavaltio, jossa on vähinten ulkomaalaisia. Nordrhein-Westfalen:in osavaltiossa, jossa on suurin ulkomaalaisosuus väestöstä löytyi melkein 500 kappaletta kaikista tartunnan saaneista. Suurin osa näistä Duisburgissa ja Essenissä, jossa 37 vuotias nainen, kolmen lapsen äiti, kuoli tautiin. Tuhkarokko on puhjennut myös muissa suurissa kaupungeissa esim. Berliinissä ja Frankfurtissa, jossa tauti todettiin yhdeksän kuukautisella vauvalla.

Tästä kaikesta johtuen Saksan uusi lainsäädäntö määrää alkaen 1. kesäkuuta 2017, että vanhemmat, jotka eivät kykene todistamaan lastensa rokotuksia tuhkarokkoa vastaan voidaan rangaista sakolla aina 2.500 Euroon asti.

”Se että tuhkarokko edelleenkin vaatii uhreja, ei jätä ketään kylmäksi”, sanoi Saksan terveysministeri Herman Gröhe (CDU), ”Tämän takia muutimme rokotuksia koskevaa lainsäädäntöä”.

 

Saksan uusi lainsäädäntö jakaa mielipiteitä. Toisille se ei ole vieläkään riittävä kattava pakkorokotuksineen ja toisten mielestä se loukkaa jo nyt yksityisyyden suojaa ja puuttuu lasten kasvatukseen tavalla, joka ei ole oikeusvaltiolle tyypillistä.