Blogit

Poliisi kehottaa varovaisuuteen useitten päällehyökkäysten takia

Aiotko ulos ja liikkua Eskilstunassa iltaisin? Ehkäpä yöaikaan? Silloin tulisi olla hiukkasen valveilla. Erityisesti, jos olet menossa kapakasta kotiisi. Tämän kehotuksen suuntaa Eskilstunan poliisi nyt kaupungin asukkaille, viime aikaisten suuresta ihmisten kimppuun hyökkäilyiden johdosta.

-Me emme ole pelottelemassa kansalaisia. Mutta haluamme silti, että ihmiset ovat varovaisia. Toisinaan saa sen käsityksen, että tekijä seisoo ja odottaa ihmisiä, joilla on enemmän kuin nolla promillea veressään. Heidän tulisi mieluiten kulkea seurueissa, kun he menevät kapakasta kotiinsa, sanoo Lars Franzell, poliisi törkeiden rikosten osastolta Eskiltunasta.

-Kehotus koskee niin miehiä, kuin naisiakin. Ne ovat melkeinpä useimmiten miehiä kuin naisia, jotka tulevat alistetuiksi, sanoo Franzellin kolega Lennart Vestergren.

Usean eskilstunalaisen kimppuun on hyökätty Eskilstunassa tänä kesänä. Toisinaan on tekijä yksin ja toisinaan heitä on useampia jengissä. Ja poliisi on vakuuttunut siitä, että on olemassa ihmisiä, jotka ovat nähneet ja tehneet havaintoja ja toivomme, että ne, jotka tietävät jotain, ottavat itse yhteyttä poliisiin, puhelinnumero on 114 14.

Viimeinen tapausten joukossa tapahtui Forsin kirkkopuistossa lauantaita vastaisena yönä, viime viikon lopulla.

Kello oli 01.50 ja yksinäinen nainen oli matkalla kotiinsa ja käveli keskustasta puiston läpi etelään päin.

Äkkiä hän joutui yksinäisen miehen päälle hyökkäämäksi, joka tyrkkäsi hänet nurin niin, että hän kaatui selälleen maahan.
-Mies istui hänen päälleen ja lukitsi hänen käsivartensa ja jalkansa kunnolla. Kun hän yritti huutaa apua, yritti hän peittää hänen suunsa, kertoo Lars Franzell.

Nainen, joka yritti kiemurtelemalla päästä irti otteesta ja kun hänen piti huutaa apua toisen kerran, tuli hänen tilansa huomioiduksi.
-Neljä henkilöä, kolme poikaa ja yksi tyttö tuli hänen pelastuksekseen ja mies säikähti ja häipyi paikalta, kertoo Lars Franzell.

Ne neljä, jotka auttoivat naista puistossa, auttoivat häntä myöskin koko matkan kotiin. Mutta ketä ne tuntemattomat auttajat olivat, sitä ei nainen tai poliisi tiedä ja poliisi toivookin nyt, että he antavat kuulua itsestään siksi, että heillä voi olla tapauksesta tärkeää tietoa.

Eskilstunalaispoliisi Lars Franzell

Lars Franzell sanoo, että poliisilla ei ole tietoa siitä, mitä mies oli halunnut. Jos se oli ryöstöyritys tai yritys käyttää naista seksuaalisesti hyväksi. Mutta hän ei onnistunut missään ja nainen ei myöskään joutunut seksuaalisesti häirityksi. Se, mitä poliisi voi vahvistaa juridisesti juuri nyt, on, että pahoinpitelyä on tapahtunut, toteavat Franzell ja Vestergren.
-Hänelle tuli kunnolla mustelmia sen takia, koska hän piti hänestä kiinni niin kovaa. Hänen silmälasinsa saivat myöskin osansa siitä. Hän on erittäin vihainen nyt siitä, että hän ei ottanut taksia kotimatkalle, niin kuin hän oli alkuunsa ajatellut, sanoo Lars Franzell.

Heillä ei ole paljoakaan tietoa naisen kimppuun käyneestä miehestä ja tällä hetkellä ei ole ketään epäiltyä.

Mutta myöskin miesten kimppuun käydään. Niistä tapauksista, joita poliisi on ”listannut” juuri nyt, on suurin osa rikoksen uhreista miehiä ja ketään epäiltyjä ei ole.

Ukotteko, että hyökkäyksillä on jotain yhteistä? Että tekijänä voisi olla yksi ja sama henkilö?

-Sitä emme voi luonnollisestikaan poissulkea joissain tapauksissa. Tämä ei ole normaalikäyttäytymistä, että tehdään näin. Heitä ei nyt kuitenkaan ole liian monta, jotka hyökkäävät ihmisten kimppuun tällä tavalla, sanoo Lars Franzell.

Tämän artikkelin lopussa on olemassa yhteenveto muista kimppuun hyökkäyksistä, jotka ovat tapahtuneet Eskilstunassa sitten toukokuusta aina tähän päivään.

Poliisit Lennart Vestergren ja Lars Franzell toteavat, että useimmat näistä tapauksista on tapahtunut keskustan eteläpuolella, myöhään ja matkalla kapakasta kotiin.
-Tällä yksittäisellä henkilöllä on väkivaltataipumus. Se on aivan selvä. Tämä voi päättyä huonosti, sanoo Lennart Vestergren vakavana.

-Se, joka tekee tätä, osoittaa valtavaa säälimättömyyttä ympärillään olevia ihmisiä kohtaan, sanoo Lars Franzell.

He kumpikin toivovat nyt kansalaisten apua ja varovaisuutta. Totta kai on olemassa ihmisiä, jotka tietävät, kuka tai ketkä omistautuu tämän tyyppiselle rikollisuudelle. He kehuskelevat mielellään omissa jengeissään siitä, mitä he ovat esimerkiksi tehneet. Jos poliisi sitten esittää kysymyksiä, tulee suuri hiljaisuus.
-Silloin heistä tulee hiiriä. He ovat oppineet, että heidän tulee olla hiljaa, sanoo Lars Franzell.

Mutta entäs poliisi sitten? Mitä tekee poliisi sille, että yrittää estää sen, että tällaisia rikoksia tapahtuu?

-Poliisi osoittaa huomiotaan. Poliisi liikkuu näillä paikoilla noina aikoina. Mutta viikonloppuina,kun on kysymyksessä toiset kiinniotot, emme ennätä yhtä usein ja niin paljon kun haluaisimme tehdä sitä, sanoo Lennart Vestergren.

Päälle hyökkäykset Eskilstunassa, joihin poliisi haluaa saada vihjeitä

5 toukokuuta, kello 01.00. Nygatan. Tekijä uhkaa 20-vuotiasta nuorta miestä veitsellä ja aseella. 20-vuotias pelästyy ja luovuttaa puhelimensa.

11 toukokuuta, kello 18.00. Lagårdgatan. Neljä tuntematonta tekijää uhkaa kahta miestä. Jengi sanoo näille kahdelle asianomaiselle, jotka ovat 25-vuotiaita, että he aikovat lyödä heitä puukolla, jos he eivät anna heille arvoesineitään.

15 toukokuuta, kello 22.30.Lagårdgatan. Kolme tekijää käyvät yksinäisen 24-vuotiaan asianomaisen kimppuun. He potkivat ja lyövät miestä, myöskin silloin kun hän jo makaa maassa. Miehelle aiheutuu mm. avohaavoja kasvoihin ja viedään sairaalaan ambulanssilla. Tekijät vievät mukanaan matkapuhelimen.

2 kesäkuut, kello 00.10. Svengrensgatan. Tekijä uhkaa uhriaan pistoolilla ja vie asianomaisen matkapuhelimen.

2 kesäkuuta, kello 03.15. Svengrensgatan. Tekijä varastaa asianomistajan puhelimen tämän laukusta.

5 kesäkuuta, kello 00.00 keskiyöllä. Nyforsgatan. Kolme tekijää, kaksi miestä ja yksi nainen, käyvät 50-vuotiaan miehen kimppuun ja ryöstävät häneltä mm. lompakon.

17 kesäkuuta, kello 00.30. Fröslunda centrum. Kolme- neljä tekijää käyvät 65-vuotiaan miehen kimppuun, joka matkalla kotiinsa kapakasta. Miestä lyödään potkuin ja iskuin ja hän kaatuu maahan. Tekijät häipyvät hänen lompakkonsa ja puhelimensa kanssa paikalta. Mies viedään sairaalaan ambulanssilla.

27 kesäkuuta, kello 00.00 keskiyöllä. Tunnelissa Gymnastikgatnilla. 65-vuotias mies on matkalla kotiin Gymnastikgatanille ja kävelee keskustasta päin. Äkkiä hänet ympäröi neljä tuntematonta miestä, jotka kysyvät häneltä paljonko kello on. He uhkaavat häntä sen jälkeen veitsellä ja pakottavat häneltä puhelimen, hänen sukeltajankellonsa ja 2 500 kruunua käteistä rahaa.

14 heinäkuuta, kello 01.50. Fors kirkkopuisto. Tuntematon mies hyökkää äkkiä naisen kimppuun, joka on matkalla puiston halki kotiinsa keskustasta. Mies kaataa naisen maahan ja pitää kiinni hänestä. Hän pelastuu neljän tuntemattoman toimesta, jotka havaitsevat, mitä on tapahtumassa (enemmän tietoja tästä tapauksesta yllä olevassa artikkelissa)

ekuriren

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa