Blogit

Poliisin extramiljoonat loppu – menivät Dan Eliassonin lainojen maksuun

Aikaisemmin tänä vuonna satsasi hallitus 700 miljoonaa kruunua extrarahaa poliisille. Mutta rahat on nyt jo loppu ja suurin osa niistä meni lainojen maksuun, paljastaa SvD.

Se ei ole ollut mikään salaisuus, että poliisihallinnolta puuttuu ekonomiset resurssit, joita vaaditaan pyörittämään heidän toimintaansa toimivalla tavalla.

Poliisi on pyytänyt useita miljardeja kruunuja extraa, johon hallitus ei kuitenkaan ole suostunut – poliittisesta, satsauksesta poliisin, puheesta huolimatta. Mutta 7 huhtikuuta myönsi hallitus pienen lisärahan, 700 miljoonaa kruunua, extraa virastolle.

Se, mihin rahat olisi tarkoitus käyttää, ei sillä hetkellä selvinnyt.

Viime vuoden 16 joulukuuta otti poliisiylijohtaja Dan Eliasson lainaa 525 miljoonaa kruunua siksi, että pystyi pitämään 1000 palkattua siviilihenkilöä poliisivirastossa. Tämän hän teki sen takia, koska hallitus kieltäytyi antamasta lisärahaa, mitä olisi tarvittu.

525 tästä 700:sta miljoonasta, jonka hallitus antoi huhtikuussa, on näin ollen mennyt Dan Eliassonin ottamaan lainan maksuun.

Hallituksen satsauksesta jää siis 175 miljoonaa kruunua jäljelle, rahaa, joka nyt käytännössä on kokonaan loppu, kirjoittaa SvD.

Hallitus on tiettävästi luvannut suuremman satsauksen, aina 2 miljardia kruunua poliisille, mutta se on sellaista rahaa, joka tulee vasta useamman vuoden päästä – vaikka sitä tarvittaisiin juuri nyt.
-Riski poliittiselle houkutukselle on, että kansa voi alkaa uskomaan, että me olemme saaneet resursseja. Mutta se kaikki tulee vasta tulevaisuudessa, ehkä viiden, kuuden tai seitsemän vuoden päästä. Meidän on pakko saada tiloja, koulutusta ja oikeanlaista kansaa koulutukseen, sanoo Jan Evensson, Tukholman poliisialueen kansliapäällikkö, SvD:lle ja muistuttaa, että tilanne on akuutti.

Melkeinpä jokaisella maan poliisialueella lasketaan tälle vuodelle taloudellista alijäämää, SvD mukaan. Tukholmassa on tarve tämän takia erottaa työläisiä. Toisin sanoen, se vähäinen lisä 700 miljoonaa kruunua, ei ollut minkään arvoinen.

Dan Eeliassonista tuli poliisiylijohtaja 1 tammikuuta 2015. Silloin hän lupasi, että poliisin uudelleen organisaatio voitaisiin viedä läpi ilman lisärahoitusta ja, että toiminta aikajaksolle 2016 – 2018 tultaisiin rahoittamaan ilman probleemia. Se suunnitelma epäonnistui täysin, kirjoittaa SvD.

Ei kumpikaan, Dan Eliasson tai sisäministeri Anders Ygeman (S), ole kommentoineet tietoja.

Fria Tiden

Jakoa