Blogit

Poliittinen lakkoilu on paikallaan

Perjantaina olen ensimmäistä kertaa eläissäni lakossa. Teollisuusliitto, johon olen kulkeutunut entisen Puuliiton jäsenenä, on mukana poliittisessa lakossa vastustamassa aktiivimallia. Se on mielestäni hyvä asia.

Itselläni on ollut pitkään ammattiliittoihin hieman kaksijakoinen suhde. Puuliitto oli liittona surkea, se oli laiminlyönyt työntekijöidensä puolustamisen tilanteessa, jossa saman tuotantoketjun paperimiehet ajelivat uusilla mersuilla tetsooni päässä ujeltaen. Siinä oli kaksi liiton mallia. Joko pelkkä työttömyyskassa, jossa edunvalvonta tulee kyseeseen käytännössä vain irtisanomistapauksissa tai avainalan liitto, joka käyttää asemaansa oman sopimusajan palkkojen nostattamiseen muun tuotantoketjun ja siis toisen työmiehen kustannuksella.

Siihen nähden on tultu melko pitkälle. Puuliitto sulautui onneksi osaksi suurempaa Teollisuusliittoa, ja paperimiehet säikähtivät tehtaiden lakkautuksia. Liitoista on kymmenen vuoden aikana tehty syypäitä lähes kaikkeen Suomen epäonneen, ennen kaikkea työttömyyteen. Joustaa pitäisi, ja paikallisesti sopia. Tulopoliittisesta kokonaisratkaisusta on luovuttu, ja työnantajapuoli on uhonnut, ettei tee enää keskitettyjä ratkaisuja. Tämä on mahdollista, koska valtiovalta on jo pitkään ollut erotuomarin sijasta työnantajapuolen kuudes kenttäpelaaja.

Liittojen tulisi ottaa ylipäätään aktiivisempi ote ja käyttää sitä voimaa, mikä niillä on. Poliittinen lakko aktiivimallia vastaan on myöhäisestä ajankohdasta huolimatta oikein hyvä ajatus. Siinä liitot lähtevät laajemmalla katsantokannalla puolustamaan paitsi työntekijöitä, myös työttömiä, joita siis voivat pian olla tämän päivän työlliset. Liitot edustavat siis tässä tapauksessa työtä pääomaa vastaan.

Yksi mutta tässä kuitenkin on: lakkoilisivatko SAK:n liitot, jos samankaltaisen mallin tekisi hallitus, jossa SDP on mukana? Eivät välttämättä. Liittojen olisi luovuttava puolueiden, siis lähinnä vasemmistoliiton ja SDP:n, tukemisesta ja ottaa toimintatavakseen vaikuttamisen muilla keinoin, ja perjantainen poliittinen lakko on oikein hyvä keino. Vasemmistopuolueet kun ovat jo työntekijän useaan kertaan hylänneet, ja tekevät sen vielä monta kertaa uudestaankin.

Muuten olen sitä mieltä, että Suomen tulee erota eurosta ja EU:sta

Akseli Erkkilä (Kansalaispuolue)

Shares

Kansalaisen verkkokauppa