Blogit

Postin tapaus on EU-ajan kuva

Viime aikoina on puhuttanut Postin yhtäkkinen päätös siirtää työntekijänsä halvemman työehtosopimuksen piiriin. Liike on semminkin törkeä, koska samalla Posti kieltää tavoittelevansa palkkasäästöjä, mikä tietysti on silkkaa keljuilua työntekijöille, mutta myös siksi, että Postin oma pomo tienaa 82 000 euroa kuukaudessa. Vaikka tilanne ei enää ole aivan akuutisti päällä, on kirjoitettava asiasta laajemmasta näkökulmasta.

Posti on entinen valtion laitos, joka on yhtiöitetty. Olkoonkin, että se on edelleen valtion omistama, yhtiö se on yhtä kaikki. Suomessa osakeyhtiölaki säätää, että osakeytiöiden tulee tahkota mahdollisimman paljon voittoja. Samoin yhtiöitettiin Metsähallituksen metsätalousosa. Heti yhtiöittämisen jälkeen uusi Metsätalous Oy tarjosi metsureille eropaketteja. Näin siitä huolimatta, että yhtiöittämisen puolesta äänestäneet poliitikot vakuuttelivat, että ei mikään muutu, kun Metsähallitus yhtiöitetään. Myös Metsähallituksessa on jo liikelaitoksen aikana hilattu palkkauksen perusteita alaspäin jo vuosikaudet.

Mistä on kysymys?

Nyt isot poliitikot yrittävät hyödyntää närkästystä Postin toiminnasta kuka mitenkin. Yksi vaatii Postin pomon eroa, aivan kuin suuri kuva siitä ratkeaisi. Toinen taas syyttää halpatyövoiman saatavuutta. Se onkin jo osaksi totta, sillä ajamalla vanhat työntekijät pois saadaan tilalle esimerkiksi aina yhtä vähään tyytyväisiä virolaisia. Kolmas selitys on tietysti pomojen ahneus ja palkkausperusteet, joka sekin on aika hyvä. Tämäkään ei kuitenkaan osoita meille itse sairautta, vain oireen. Menneet ovat kuitenkin murheen päivät, sillä minulla on tietous, jonka teille nyt armossani jaan.

1990-luvulta lähtien Suomeen on hiipinyt ns. tulosjohtaminen. Se voidaan tiivistää yhteen lauseeseen siten, että mitä enemmän tietyn tulosyksikön viivan alle jää, sen parempi. Siksi esimerkiksi Metsähallitus yrittää kaupata omia toimistojaan ja sitten asettua niihin itse vuokralle. Silloin yhden budjettikauden tulos on parempi ja tuloutettavaa rahaa on enemmän. Samalla Metsähallitus on myynyt koko ajan omaa tuottavaa pääomaansa, eli metsämaata ja myynyt töitään urakoina virolaisille.

Tärkeintä on tulos

Toisin sanoen edes valtion sataprosenttisesti omistaja yhtiö tai edes liikelaitos ei huomioi toiminnassaan muuta kuin tuloksensa – ei vaikka valtio kerää esimerkiksi korkeammasta palkasta maksetut verot ja toisaalta irtisanomisten tapauksessa joutuu maksamaan työttömiksi jääneiden sosiaalihuollon ja mahdollisen uudelleenkoulutuksen. Tätä aivan ilmeisesti järjenvastaista mallia on sementoitu varsinkin EU:n kilpailulainsäädännöllä.

Mikäli valtion tai muun julkisen toimijan omistamia yhtiöitä tai laitoksia toimii kilpailluilla markkinoilla, ne eivät saa olla konkurssisuojattuja. Toisin sanoen valtio ei voi vaikkapa rahoittaa Postia niin, että se voi ylläpitää laajaa työllisyyttä ja palvelupisteiden verkostoa ja hyvää palvelua, vaikka tekisi koko ajan vähän tappiota. Ei, vaikka hyvä ja edullinen postipalvelu auttaisi taloutta koko maassa. Tämän kieltää kilpailulainsäädäntö. Sen sijaan yksityiset postipalvelut voivat kuoria kermat päältä ja toimia vain siellä, missä se on voitollista ja kannattavaa.

Paremminkin voidaan asiat hoitaa

Vielä 1980-luvulla valtion toiminnot toimivat osana laajempaa kokonaisuutta, Suomea. Nykyään ne tuijottavat pakotettuna omaa tasettaan. Kyse on kerta kaikkisesta kulttuurinmuutoksesta, kravattikaulojen aikakaudesta. Tämän voisi peruuttaa EU:n ulkopuolella, mutta ei sen sisällä. Se olisi kaikille meille hyväksi, sillä nykyisen liiketalousajattelun vaikutukset ovat karmeita. Ihmiset elävät pätkätöissä, työttömyydessä tai vuokratyöllä. Yksi nykyajan härskeimpiä ilmentymiä on se, että vuokratyönantajan ei tarvitse edes kertoa työntekijälle ennen työn alkamista, kenelle työntekijä työnsä tekee ja millä työmaalla.

Suomi on ollut oikein hyvä maa työtä tekevälle. Se voisi olla sitä edelleen, ja uskon että kyllä Suomi tästä vielä nousee. Kun vain opimme kantapään kautta, että parasta meidän olisi päättää omasta kilpailulainsäädännöstämme ja yhtiökulttuuristamme itse.

Siksi Suomen tulee erota eurosta ja EU:sta.

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement