Blogit

Kotoutusohjelma

Juha Vuorio, Oulu
Tästä on Ruotsi hyvä esimerkki, joka sijoittuu nykyään monilla turvallisuuteen liittyvällä mittarilla samoille sijoille monien kehitysmaiden kanssa.

Valmistelin varalta Oulun kaupunginvaltuuston 8.11.2021 kokoukseen oheisen puheenvuoron juuri maahanmuuttopolitiikaan liittyvään asiakohtaan 5 (Kotoutusohjelma tälle valtuustokaudelle).

Erinäisistä syistä puhe jäi pitämättä;  mutta yhtä kaikki, ohessa valmistelemani lyhyt puhe:

Arvoisa puheenjohtaja

Nyt käsillä oleva maahanmuuttajien kotoutusohjelma herättää paljon ajatuksia.

Aivan alkuun huomio, että erilaiset maahanmuuton ryhmät sekoittuvat usein keskustelussa. Joskus varmaan tarkoituksellakin, mutta usein myös vahingossa.

Itse ajattelen, että länsimaiseen kulttuuriin sitoutuneet, usein koulutetut ihmiset, ovat meille monessa mielessä tarpeellisia tulijoita. Toki rajansa kaikella, mutta tällaisia tulijoita tuntuu kuitenkin olevan pikemminkin liian vähän kuin paljon.

Joutuu kuitenkin ihmettelemään tähän liittyvään lupakysymysten kankeuteen ja hitauteen viranomaistemme suunnalla liittyen jopa oikeasti korkeasti koulutettujen asiantuntijoiden perheenjäseniin.

Toisaalta tiedämme, että Länsi-Euroopassa, johon ainakin kulttuurisesti kuulumme, on monissa suurkaupunkien lähiöissä muodostunut, ja muodostuu lisää, muiden kulttuuripiirien usein väkivaltaisiakin rinnakkaisyhteiskuntia. Kotoutusohjelmat eivät ole näissä maissa auttaneet.

Tästä on Ruotsi hyvä esimerkki, joka sijoittuu nykyään monilla turvallisuuteen liittyvällä mittarilla samoille sijoille monien kehitysmaiden kanssa.

Ja vaikka viranomaisemmekin ovat virkavastuulla meille kertoneet, että tämä ei tapahdu Suomessa, niin viimeaikaiset uutisoinnit pääkaupunkiseudulta ja osin parista muustakin etelän isosta kaupungistamme osoittavat ihan muuta.

Tämä on syy, miksi en kannata monikielisten palveluiden tarjoamista kaupungissamme, koska nämä helposti ovat edistämässä noiden rinnakkaisyhteiskuntien syntymisiä ja yhteiskuntamme rapautumista.

Toki tarvitsemme matkailun edistämistä ja naapurimaiden ihmisille suunnattuja kielipalveluja, nykyinen lingua franca englanti etunenässä, joita kieliä tulisi olla soveltuvin osin tarjolla palveluissamme.

Arvoisa puheenjohtaja, vielä lopuksi muistutan, että meidän tulee kehittää vetovoimaisuutta erityisesti länsimaiseen kulttuuriin sitoutuneita ihmisiä kohtaan auttamaan yritystoimintaamme ja edistämään kansainvälistä vuorovaikutusta vaikkapa yliopistopiireissä.

kiitokset.

 

Tilaa
Ilmoita
guest

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kaino-Vieno Huttunen

”… meidän tulee kehittää vetovoimaisuutta erityisesti länsimaiseen kulttuuriin sitoutuneita ihmisiä kohtaan…”

Eikö tämän vetovoimaisuuden pitänyt lisääntyä kuin itsestään EU:n myötä, kun rajat poistuivat ja tuli vapaa liikkuvuus. Onko tutkittu, miksi emme edelleenkään saa huippuosaajia muualta Euroopasta, vaan luku-, kirjoitus- ja kielitaidotonta pohjasakkaa EU:n ulkopuolelta.

Minusta myöskään pelkkä kielitaito ei riitä kotoutumiseen, vaikka se monessa asiassa auttaakin. Tärkeämpää olisi uuden kotimaan arvojen ja tapojen kunnioittaminen ja noudattaminen. Tähän eivät kuulu naisten ja pikkutyttöjen päähuivit ja hunnut, lasten ja eläinten hyväksikäyttö, joukkoraiskaukset tai kunniaväkivalta.

John Quiman

Vetovoima länsimaisiin ihmisiin nähden heikkenee, kun kutsutaan poskettomien etujen avulla ”etnistä värinää”, siis noita luku- ja kirjoitustaidottomia rakentamaan slummeja ja notkumaan kaupunkien keskustoissa.

Eurooppalaisille Suomi on kovin kylmä maa, jossa kesällä ei voi nukkua, kun on niin valoisaa ja talvella on raskasta, kun on niin pimeää. Osa tottuu, joillekin se on vaikeaa. Siihen päälle poskettomat verot ja verotuksen korkeina pitämät hinnat jne.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Kata

No nyt oli asiaa!Suomen kieli pitää oppia jotta tulee toimeen,piste!

John Quiman

Koulussa tärkeimmät asiat ovat matematiikka ja äidinkieli.

Matikka opettaa realismia ja ajattelemista.

Äidinkieli on edellytys ajatusten luomiseen, ilman sitä ei ilmaista mitään. Hyvä äidinkieli helpottaa ilmaisemista, toki ilmaistun ymmärtämistä myös.

Tietoa julkaisijasta

Juha Vuorio

Juha Vuorio, oululainen diplomi-insinööri ja varavaltuutettu kokoomuksen valtuustoryhmässä.

Lue lisää Juha Vuorion verkkosivuilta osoitteessa https://vuorio.net/

tai Facebookissa ja Twitterissä:
https://www.facebook.com/juha.vuorio.oulu/
https://twitter.com/jjvuorio

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement