Blogit

Puoluerasismi kestää koko iän?

Kuva Wikimedia Commons / public domain

Puolueet on vaarallisia. Oppositopuolueet ja hallituspuolueet, yleensä kaikki parlamenttiin päässeet puolueet, ovat erityisen vaarallisia, jopa toisilleen tai varsinkin toisilleen. Ne ovat kuin mäkättäviä, kaikesta mustasukkaisia ja toisen harmista iloitsevia pihapoliiseja, joita löytyy melkein joka kerrostalosta missä tahansa kaupungissa.

Puolueet on suurimmaksi uhkaksi kannattajiensa lisäksi toisilleen. Ne kyttävät ja kaivavat toisistaan kaiken mahdollisen ja mahdottoman tehdäkseen toisen naurunalaiseksi tai voidakseen varastaa muutaman Sari-Sairaanhoitajan äänen.

Tämä on normaaliksi muodostunutta realipolitiikkaa. Me nauramme ja viihdytämme itseämme tällä sirkuksella, koska se tulee Arkadianmäeltä.

Kuitenkin tämä harmittomalta näyttävä kisailu on joutunut muuttamaan muotoaan, koska puoluekenttä suli yhteen ehkä liiankin suuren yksimielisyyden takia.

Tarvittiin vaihtoehto ja useissa maissa tämä poliittisen tyytymättömyyden huutoon vastattiin. Ei olemassa olevasta oppositiosta vaan koko järjestelmän ulkopuolelta. Kahta näistä pintaan ponnahtaneista vaihtoehdoista olen seurannut pidempään. Toista sen syntyhetkestä ja toista sen noustua Kreikan eurokriisin avulla pinnalle.

Vastarannankiisket

Saksan AfD on noussut kunnallisvaalien ja osavaltiotason maakuntavaalien kautta Saksan liittotasavallan parlamenttiin, jossa se on aiheuttanut pääsärkyä niin hallitus- kuin oppositiopuolueille. Provokaatioilta ei olla vältytty, eikä keskustelusta ole puuttunut väriä. Välihuutoja ja tiukkoja kirjallisia kysymyksiä on jätetty.

Näihin kaikkiin joskus jopa vastattu, mutta ehdotukset on torpattu, vaikka ne olisivat kuinka järkeviä.

Saman kehityksen huomasin Kreikan Kultaisen Sarastuksen noustessa Kreikan parlamenttiin.

Ruotsissa lienee myös puolue joka on eristetty nurkkaan. Ruotsi Demokraatit?

 

Jääkö demokratiaan juovia, kun sitä ruoskitaan tällä tavalla?

Ruoskinta kestää vain hetken, mutta demokratiaan jäävät juovat näkyvät ikuisesti?

Vai onko demokratian maineessa ylimääräisiä, joilla paikata tämäkin reikä?

 

Kiitos

Hämis