Blogit

Ruotsalaispariskunta oli pakotettu anomaan turvapaikkaa Malmössä – halusivat saada hoitoa vastasyntyneelle lapselleen

Elokuussa 2018 matkusti pariskunta Maria ja Mats Hansson kesälomalle Puolaan, missä miehen äiti asuu. Loman aikana raskaana oleva Maria sairastui, minkä takia hän oli pakotettu jäämään maahan synnyttämään vauvan. Tästä tuli alku omituiselle tarinalle, joka päätyi siihen, että pariskunta tunsi itsensä pakotetuksi hakemaan vastasyntyneelle lapselleen turvapaikka omassa kotimaassaan – siksi, että voisivat saada hoitoa lapselle.

Puolalainen lääkäri kehotti Maria olemaan matkustamatta, enne kuin hän olisi synnyttänyt vauvan, välttyäkseen komplikaatioilta. Kolme kuukautta myöhemmin syntyi Gabriella puolalaisessa sairaalassa Krakovassa. Vanhemmat soittivat sitten ruotsin verovirastoon siksi, että saisivat selville sen, mitä tarvitaan siihen, että tyttö saadaan henkikirjoitetuksi kotona Malmössä.
-He sanoivat vai, että he tulevat järjestämään sen ja, että meidän ei tarvitse huolehtia mistään, kertoo Maria Hansson meille.

Mutta siitä tuli vaikeampaa mitä he olisivat voineet kuvitella. Tammikuun alussa tuli perhe takaisin Malmön ja teki niin kutsutun muuttoilmoituksen verovirastoon, sekä anoivat nimen rekisteröintiä ja perhesuhteen rekisteröintiä Gabriellalle. Samaan aikaan he anoivat myöskin poliisilta passia hänelle. Helmikuun puolessa välissä saivat he hylkäävän päätöksen kaikille anomuksilleen.

Huolimatta useista Puolan sairaalan asiakirjoista, halusi verovirasto saada ”vaaleanpunaisen paperin” rekisteröintiä varten. Maria kertoo, että ensimmäisessä puhelussa ei kerrottu mitään sellaisesta ja, että nämä uudet vaatimukset tulivat täysin yllätyksenä.
-Me tarjouduimme antamaan heille DNA-näytteen meistä, jos he epäilisivät sitä, että me emme ole Gabriellan todellisia vanhempia – koska mikä voisi olla sen varmempaa kuin se? Mutta he eivät edes halunneet tehdä sitä.

Se tieto, jonka pariskunta sai verovirastolta, oli, että heidän on otettava yhteyttä Puolan viranomaisiin siksi, että saavat syntymätodistuksen ”vaaleanpunaisella paperilla”. Ne todistukset Puolan sairaanhoidolta, jotka todistavat lapsen synymän, eivät riittäneet.
-Se olisi siis, että matkustetaan takaisin Puolaan, mutta emme voi myöskään tehdä sitä, koska Gabriellalla ei ole passia – ja ei voi sitä myöskään saada, niin kauan, kun verovirasto kieltäytyy rekisteröimästä häntä, ilmoittaa Maria.

Pariskunnan suurin ongelma on se, että tyttärellä ei ole oikeutta hänelle kuuluvaan terveydenhuoltoon, jos hän äkkiä vaikka sairastuisi – mikä tarkoitta sitä, että hän voi saada apua, mutta sitten hänen vanhempansa joutuvat maksamaan täyden hinnan siitä. Perheen mukaan, heillä ei ole varaa siihen. Maria opiskeli enne raskautta, kun taas hänen miehensä työskenteli sähkömiehenä, mutta kumpikin on vanhempain vapaalla juuri nyt.

Sille, että saadaan oikeus hoitoon, perhe keksi idean hakea turvapaikkaa:
-Se olin minä, joka keksin sen, koska hän ei saa hoitoa muutoin. Jos hän hakee turvapaikkaa, niin saa suoraan kortin käteen, jolla voi käyttää terveydenhuoltoa hyväkseen, kertoo Maria.

He menivät maahanmuuttoviraston toimistoon Malmössä, mutta virasto on kieltäytynyt vastaanottamasta heidän hakemustaan.
-Virkailijan mielestä tämä oli naurettavaa ja, että emme voi hakea turvapaikkaa, koska hän on ruotsin kansalainen.

Niinpä ei ole ratkaisua tähän tilanteeseen?
-Ei, ei ole ainakaan, miltä se näyttää nyt… Me soitimme heille virovirastoon ensin, ennen kuin lähdimme Puolasta siksi, ettemme tekisi mitään väärin. Ja saimme vastaukseksi, että me vain lähettäisimme kaikki ne paperit, jotka saisimme sairaalasta heille, niin he järjestäisivät sen ja sen ja sitten pitäisi tulla henkilönumero. Mutta sosiaaliturvatunnustusta ei koskaan tullut….

-Meillä on vastuu, siitä olemme täysin yksimielisiä. Me yritimme ottaa sitä vastuuta ja tutkia, mitä meidän pitäisi tehdä ja luotammeko viranomaisiin. Se on siinä, missä olemme tehneet väärin – me olemme luottaneet viranomaisiin. Mutta kuinka se vain on ja kenen virhe se on – olemme nyt ruotsissa ja meillä on ongelma. Miten ratkaisemme sen yhdessä? Mitä me voimme tehdä? Ja he sanovat vain – ei ole muuta tapaa!

Useassa veroviraston päätöksessä, jotka Samhällsnytt on saanut käsiinsä, lukee sama nimi – veroviraston käsittelijä, joka on kirjoittanut kaksi kolmesta kielteisestä päätöksestä. Samhällsnytt saa hänet puhelimeen:

Kuinka oikeudenmukaista on se, että heidän lapsensa ei ole henkikirjoitettu lähemmäs kahden kuukauden aikana?
-Tämä koskee kaikkia meidän tapauksiamme siten, että meillä on oltava syntymätodistus sille, että todistamme suhteen lapsen ja vanhempien välillä.

Eikö se paperi riitä, minkä he saivat Puolan sairaalasta?
-Ei, siihen tarvitaan täydellinen Puolan viranomaisten antama syntymätöditus.

Mutta tällä hetkellä heidän lapsensa on laittomasti ruotsissa siis?
-Täsmälleen sitä, miltä heidän tilanteensa näyttää, en pysty vastaamaan… Minä tiedän vain, miltä meidän tapauksemme näyttää ja mitkä päätökset minä olen tehnyt niiden asiakirjojen perusteella, jotka meillä on tapauksesta.

Oletteko ottaneet huomioon sen näkökulman, että tyttö ei voi saada hoitoa ruotsissa, rekisteröinnin puuttumisen vuoksi, juuri teidän päätöksenne mukaan?
Virkailija ei halua vastata tähän kysymykseen, vaan viittasi sähköpostiin. Hän ei myöskään halunnut vastata siihen kysymykseen, että millainen vastuu verovirastolla on syntyneestä tilanteesta, joka syntyi sen jälkeen, kun perhe oli noudattanut viranomaisten neuvoja.

Me kysymme Maria Hanssonilta:

Miten näet sen, että ulkomaalaiset, joilla ei ole henkilöllisyystodistusta voivat tulla ruotsiin ja saada pääsyn terveydenhuollon piiriin ensimmäisestä päivästä lähtien, kun taas te, jotka olette ruotsin kansalaisina päätyneet tällaiseen tilanteeseen?
-Minä olen hiton vihainen! Olen todella vihainen. Minun vanhempani ja minun vanhempieni vanhemmat, me kaikki olemme maksaneet veroa kaikki nämä vuodet. On helppo usko, että sinulla on turvaa, että sinulla on turvallisuus sille, että jotain voisi tapahtua ja sinulla olisi tuki ja sitten sinua kohdellaan lähes rikollisena. Kaikilla samanlaine arvo… Sitä ei ole meillä. Ja samaan aikaan antavat he ihmisten tulla ilman papereita ja kaikkea mahdollista. Sama arvo ei ole kaikille.

Samnytt

  • 91
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement