Blogit

Ruotsi: Sensuuri tulee varmistamaan eduskuntavaalit – hallitus haluaa saada pois ”loukkaukset” ja poliittiset ”trollit”

Ruotsin hallitus ei luovuta, vaan jatkaa vaatimustaan siinä, että nettisuuruudet, kuten Facebook ja Google poistavat ”loukkaavaa” materiaalia alustoiltaan. Nyt kuitenkin Facebook on valinnut olla saapumatta hallituksen suunniteltuun tapaamiseen, kirjoittaa Ekot.

Viime viikolla, uhkasi digitalisointiministeri Peter Eriksson (Vih), kiristää lakeja nettisuuruuksille, kuten Google ja Facebook siksi, että saisivat poistettua ei-toivottua materiaalia heidän palveluistaan.

TT:n mukaan, haluaa ministeri mm. estää ”nettitrollit poliittisella agendalla”, jotka voisivat vaikuttaa syksyllä pidettävien eduskuntavaalien tuloksiin.

Mutta jos ei onnistuta ylipuhumaan nettisuuruuksia tottelevaisiksi, voi silloin tulla kysymykseen lainsäädäntä.
-On täysin mahdollista, että meidän muutoin on pakko säädellä tämä paljon kovemmin, sanoi Peter Eriksson TT:lle.

Ministeri lensi ensin EU-komisaarien tapaamaan Brysseliin sekä keskustelemaan asiasta ja sen jälkeen Facebookin Eurooppa-toimistoon Dubliniin.

Huomenna pitäisi ruotsin hallituksen tavata Facebook ruotsissa, missä he vaativat nättijättiläistä lisäämään henkilökuntaa niin, että he voivat nopeasti toimia ”loukkaavaa tai laitonta materiaalia” kohtaan heidän alustallaan.
-Heidän on pakko voida varmistaa se, että he seuraavat omia suuntaviivojaan ja poistavat sellaiset materiaalit mahdollisimman nopeasti, sanoo oikeusministeri Morgan Johansson (S) Ekolle tänään.

Mutta nyt yhtiö on peruuttanut tapaamisen, johon myöskin Twittwr ja Google osallistuu. Johanssonin mukaan, oli Facebook ilmaissut vastustavansa kokouksen muotoa ja muita siihen osallistujia – vaatimus, josta hallitus ei ole samaa mieltä.

Facebook kuitenkin kieltää sen, että on lupautunut osallistumaan kokoukseen. Ekolle lähetetyssä kirjeessä, huomauttavat he, että Peter Erikssonia jo Dublinin tapaamisen aikana, viime viikolla, informoitiin Facebookin työskentelystä ennen ruotsin eduskuntavaaleja.

Sosiaalisessa mediassa hallitusta on arvosteltu siitä, että se ei ole täsmentänyt, mitä tarkoitetaan esimerkiksi ”laittomalla materiaalilla”. Sitä on korostettu, että tuomioistuinten on määritettävä, mikä on lainvastaista.

Kun Johan Andersson, Tarkastus Ruotsista, soittaa ympäristöpuolueen lehdistösihteerille Carl-Martin Vikingssonille, on hän sitä mieltä, huolimatta Johanssonin ja Erikssonin lehdistötiedotteesta, että hallitus haluaa ajaa eniten ”keskustelua” siitä, nettisuuruuksien nk. vastuusta. Kuitenkin Martin Vikingsson hämmentyy täysin, kun häneltä kysytään miksi kaikkien pitää pystyä todistamaan henkilöllisyytensä netissä, kun taas laittomilla maahanmuuttajilla on oikeus jäädä ruotsiin, ilman, että voivat todistaa henkilöllisyyttään. Lopuksi hän pyytää saada palata myöhemmin keskusteluun tästä kysymyksestä.

Samhällsnytt

Kansalaisen verkkokauppa