Blogit

Ruotsin avustus menee terroriin ja kidutukseen

Debatoitsija: Uusi raportti osoittaa, että Palestiinan viranomaiset loukkaavat ihmisoikeuksia.

Tänä päivänä julkaisee ihmisoikeusorganisaatio, Human Rights Watch, laajan raportin tilanteesta, mikä koskee ihmisoikeuksia Länsirannalla ja Gazassa. Tämä 249 sivua pitkä raportti ”Kaksi hallintoa, yksi tie, nolla dissidenttiä”, on syvästi huolestuttava.

Palestiinalaishallinto, kuten myöskin Hamas omistautuvat järjestelmälliselle vainolle, mielivaltaisille pidätyksille ja poliittisten vastustajien ja toisinajattelijoiden kidutukselle.
Human Rights Watchin mukaan, ihmisoikeuksien loukkaukset palestiinalaisalueella voidaan luokitella rikoksiksi ihmisyyttä vastaan.
Siksi järjestö kehottaa hallituksia, jotka avustavat Länsirantaa ja Gazaa, välittömästi lopettamaan avustuksista osat poliisille ja turvallisuuspalveluille, eli palestiinalaishallinnon aloille, jotka ovat ensisijaisesti ihmisoikeusrikkomusten takan.
Human Rights Watch toteaa, että sekä EU että Yhdysvallat kuuluvat avustuksenluovuttajiin palestiinalaishallinnon turvallisuussysteemin ylläpidolle.

Kun avustuskysymyksistä palestiinalaisalueelle on keskusteltu maassamme, on sekä ulkoministeri Margot Wallström että kehitysapuministeri Isabella Lövin jatkuvasti väittäneet sitä, ettei ruotsalaista avustusta mene suoraan palestiinalaishallinnolle, vaan se ohjataan esimerkiksi YK:n ja EU:n kautta saajalle.
Kuten raportti nyt osoittaa, tämä ei takaa sitä, että avustusrahat päätyvät oikeaan kohteeseen. Myöskin EU-kanavoidut avustukset auttavat ylläpitämään sellaista systeemiä, missä ihmisoikeuksia loukataan säännöllisesti ja systemaattisesti.
Tai, kuten Eurooppa-parlamentin talousarvion valvontavaliokunnan puheenjohtaja, Michael Theurer, on ilmaissut asian Wall Street Jouranalissa:
”Palestiinalaishallinto on ainoa elin, joka saa EU-varoja riippumatta siitä, miten ihmisoikeudet tai talous kehittyy”.

Viime vuosina Eurooppa-parlamentin kristillisdemokraatit ovat kritisoineet sekä EU:n ja ruotsin apua palestiinalaisalueille ja sitä tosiasiaa, että usein tehokas seuranta ja valvonta puuttuu.
Haluamme nähdä täysin uuden Lähi-idän politiikan ja tasapainoisen tie eteenpäin Israelin ja Palestiinan konfliktissa, joka tarkoitta sitä, että ne kahdenväliset suhteet Israeliin luodaan.
Samaan aikaan on pakko asettaa kovempia vaatimuksia palestiinalaisjohdolle. Vakavista ihmisoikeusrikoksista on tultava loppu ja se, että avustuksia käytetään taloudellisiin tukiin terrorituomituille tai antisemitismin levitykseen, on se häpeällistä ja siitä täytyy tulla seuraamuksia, esimerkiksi jäädytettyjen avustusten muodossa.

Niinkin myöhään kun toukokuussa, ilmaisi Palestiinan presidentti Mahmoud Abbas – joka punavihreän hallituksen mukaan on kohtalainen poliittinen voima – suoranaista antisemitismiä. Kun Abbas levitti harhaoppia, joka syyllisti juutalaista kansaa holokaustista, oli ruotsin ulkoministeriön toimistosihteeri paikan päällä kuulemassa. Mutta se oli vasta silloin, kun tiedotusvälineet raportoivat lausunnosta, jolloin hallitus vasta reagoi – ulkoministerin 203:lla kirjaimella tweetissään.

Sen pitäisi olla itsestään selvyys, että sekä Ruotsi tai EU ei antaisi taloudellista apua poliittiselle systeemille, joka kannustaa terrorismiin, alistaa omaa kansaansa ja, jota edustaa Israel-vihaa levittävät johtajat.
Valitettavasti on ruotsin hallitus viimeisen mandaattijakson aikana valinnut katso sormien välistä sitä, että kysymyksessä on mielivaltainen johto palestiinalaisalueilla.
Se on sama hallitus, joka harvoin on tuonut erillisissä kansainvälisissä yhteyksissä esille suoranaisia Israel-vihamielisiä käsitteitä tai näkökantaa.
Se, että yksipuolisesti ja nyanssisoimatta nostaa Israelin kaiken pahan juureksi, kun taas palestiinalaiset esiintyvät kunniallisina poliittisina johtajina, on todellisuudesta poissaolevaa ja haitallista.
Ruotsin maine vahingoittuu ja kyky toimia rakentavana puolena, katoaa.

Human Rights Watch-raportti alleviivaa nyt jälleen kerran Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin vakavuutta. Kunnioitus ihmisoikeuksille, ihmisarvolle ja demokratialle on ja tulee olemaan prustava edellytys neuvotteluille ja rauhanomaiselle kehitykselle, joka pitkällä aikavälillä voi johtaa kahden valtion ratkaisuun.
Siihen saakka, kunnes palestiinalaisjohto tajuaa tämän, kunnes demokraattisia arvoja arvostetaan, tulee vastakkainasettelu säilymään ja palestiinalaisen kansan alistaminen jatkumaan.

Lars Adaktusson, kansanedustaja, ulkopoliittinen puhehenkilö (KD)

Aftonbladet

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa