Blogit

Ruotsin keskustan ilmoitetaan olevan afgaaniarmahduksen juridisen kelvottomuuden takan

Se oli keskusta, joka teki tämän nk. lukiolaislaista yksintulleille juridisesti käyttökelvottoman. Tätä väittää Smålandsposten pääkirjoituksessaan.

Perjantaina ilmoitti maahanmuuttotuomioistuin, että nk. lukiolaislaki, koskien ”yksintulleita”, on niin huono, että se on juridisesti käyttökelvoton.

Maahanmuuttotuomioistuin teki lakikokeilun ja totesi, että valmistelu lakiehdotuksesta siltä osin, mikä katsotaan alennettuun henkilöllisyyden todistusvaatimukseen, on ollut niin puutteellinen, että lakiteksti siinä ”ei ole käyttökelpoinen”.

Sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue olivat olleet yksimielisiä siitä, että turvapaikanhakijan pitäisi pystyä selventämään oma henkilöllisyytensä. Keskustapuolue oli se, joka otti pois tämän vaatimuksen. Tätä mieltä on Smålandposten pääkirjoituksessaan.

”Tämä käsittää erityisesti sitä osaa, josta keskustapuolue teki suuren asian neuvotellessaan punavihreän hallituksen alkueräisestä ehdotuksesta. Sosiaalidemokraatit ja vihreät olivat yksimielisiä siitä, että tultaisiin vaatimaan se, että turvapaikanhakijan tulisi voida tehdä henkilöllisyytensä täysin selväksi, mutta tätä muutettiin keskustapuolueen vaatimuksen mukaisesti, joka myöskin meni läpi siten, että se tulisi riittämään, että on vain kiinnostusta siitä, että menee lukioon tai ammattikouluun siksi, että saa oleskeluluvan”, kirjoittaa lehti maahanmuuttotuomioistuimen tuomion jälkeen.

Tämä on mm. saanut kansantalousekonomisti Tino Sanadajin reagoimaan.

”Tämä alkuperäinen ehdotus oli vähemmän anarkistinen, mutta keskustapuolue ajoi läpi sen, että turvapaikanhakijoiden ei tarvinnut kertoa henkilöllisyyttään”, kommentoi hän omalla Facbook-seinällään.

”He jättivät huomiotta lakivaliokunnan kritiikin omassa ylimielisyydessään ja onnistuivat hienosti pelottelemaan ulos ympäristöpuolueen omalla epäoikeudenmukaisuudellaan, vaikka Annie Lööf itse on asianajaja. Vaikuttavaa!, jatkoi hän.

Kuten Annie Lööf, kun myöskin puolueen maahanmuuttopoliittinen puhehenkilö Johanna Jönsson, ovat kieltäytyneet haastatteluista, koskien maahanmuuttotuomioistuimen tuomiota, raportoi Expressen. Ne ainoat kommentit, mitkä he ovat halunneet antaa, on muutamia lauseita, missä he asettavat vastuun hallitukselle:

”Tämä on käynnissä oleva oikeusprosessi ja minä en voi kommentoida yksittäistapausta. Mutta se ei ole mikään salaisuus, että olimme sitä mieltä, että hallituksen lakiehdotus oli huonosti muotoiltu ja huonosti esille otettu. Se ei ollut se tie, jonka me olisimme valinneet, jos olisimme saaneet päättää itse, mutta nyt oli se tämä ehdotus, joka oli pöydällä. Me saamme nyt odottaa ja seurata kehitystä kaikissa instansseissa”, kirjoittaa Jönsson lehdelle.

Keskustapuolueen lehdistöpalvelun mukaan, eivät he halua antaa enempää kommentteja.

Jo 24 huhtikuuta kirjoitti Annie Lööf Twittwrissä:
”Lakiehdotus on huonosti muotoiltu ja huonosti esiin otettu. Tästä ovat sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue yksin vastuussa. Mutta keskustapuolueen päätelmä on, että ne inhimilliset ja humanitääriset seuraukset voisivat tulla liian suuriksi, jos ehdotus stopattaisiin”.

Fria Tiden