Blogit

Saksan hallitus tukee pakolaisten rahansiirtoa ulkomaille

Useat korkeakoulutetut ihmiset tulevat Saksaan tekemään töitä. Osa heistä lähettää osan palkastaan kotimaahansa perheilleen. Näin meille kerrotaan niin Saksassa kuin Suomessakin. Todellisuudessa joka vuosi siirtyy Euroopasta jättimäisiä summia rahaa ulkomaille, joista osa on kansallisten hallitusten maksamia sosiaalitukia. Saksan hallitus on asettunut tukemaan tätä liikennettä ja perustanut erikseen järjestelmän, jotta rahansiirto olisi mahdollisimman edullista.

Tosiasia, että Saksassa ja muualla Euroopassa suuri osa maahanmuuttajista saa valtiollista tukea ja lähettää sitä kotimaahansa, ei ole uusi asia.  Eurooppaan on tullut viime vuosina suuri määrä pakolaisia, jotka nostavat veroeuroja siirtääkseen niitä kotimaihinsa perheilleen. On aivan sama oleskelevatko kyseiset henkilöt Euroopassa laittomasti vai luvan kanssa, Euroopan veronmaksajat kustantavat tämän oleskelun. Lisäksi näistä verorahoista osa siirtyy suorina tulonsiirtoina ulkomaille. Suurin osa ulkomaille siirtyvästä rahasta on peräisin Euroopasta ja sen rikkaimmista maista, kuten Saksa sekä lisänä esim. Suomi.

Kuinka paljon rahaa Euroopasta siirtyy kehitysmaihin pakolaisten ja maahanmuuttajien lähettämänä, sen kertoo Maailman pankin tilastot. Vuonna 2017 rahansiirtoja tehtiin 444 miljardin dollarin edestä, kun vuonna 2006 summa oli vain 200 miljardia dollaria.

Miksi tätä suvaitaan?

Saksalainen kansaedustaja Mercthild Rawert (SPD) kertoo asiasta seuraavaa: ”Nämä rahasiirrot ovat usein pakolaisen perheen ainut tulonlähde. Ne varmistavat perheen olemassaolon, mahdollistavat koulutusta ja terveydenhuoltoa ja lisäksi mahdollistavat pienten yritysten syntymisen”.

Saksan kehitystyöministeriön 10 vuotta vanhan tutkimuksen mukaan näitä rahalähetyksiä tulee tukea ja mahdollistaa niiden edullisuus. Tutkimus kertoo, että vuonna 2007 Saksassa asui 10,4 miljoonaa ulkomaalaistaustaista ihmistä, joilla on mahdollinen tarve lähettää rahaa lähtömaahansa. Vuosittaiseksi ulkomaille siirrettäväksi rahasummaksi tutkimus määrittelee 2 927 miljoonaa euroa. Suurimmat vastaanottajamaat olivat Turkki (810 miljoonaa), Serbia ja Montenegro (221 miljoonaa), Marokko (48 miljoonaa), Vietnam (48 miljoonaa), Albania (18 miljoonaa) ja Ghana (12 miljoonaa).

Tutkimus käsittelee myös rahasiirtojen hintaa ja sen muodostamia ongelmia

Joissain tapauksissa summat jotka saapuivat kohdemaahan olivat käsittämättömän pieniä verrattuna maksettuun rahasummaan. Kohdemaahan saapuneiden summien vaihteluväli oli 39,20 euron ja 100 euron välillä, kun lähetyksen hinta vaihteli 106,50 euron ja 115 euron välillä. Esimerkiksi 39,20 euron siirtäminen Marokkoon maksoi Saksassa 112 euroa ja toisaalta 114,50 euron panoksella sai siirrettyä Serbiaan 100 euroa.

Tutkimus nostaa erityisesti paperittomien pakolaisten ongelmaksi passin ja sitä kautta tilin puuttumisen, joka siirtää pakolaisen automaattisesti tilisiirtojen ulkopuolelle. Tämä siis vuonna 2007.

Tänä päivänä ajat ovat muuttuneet, ja esimerkiksi Saksan hallitus on loikannut pakolaisten avuksi.

GeldtransFAIR.de

Saksan hallituksen taloudellisen yhteistyön ja kehityksen ministeriön toimeksiantamana on saatu Frankfurtin talouden ja johtamisen koulun (Frankfurt School of Finance & Management) sekä Saksan teknisen yhteistyön osakeyhtiön (Deutschen Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ) GmbH) yhteistyöllä aikaiseksi internet-sivusto GeldtransFAIR, joka auttaa ulkomaalaisia Saksassa vertailemaan rahansiirtohintoja kotimaahansa.

Tämä tieto keventää varmasti saksalaisen veronmaksajan sydäntä, koska onhan se helpottavaa tietää, että veromiljardit siirtyvät tämän hallitustason veroeuroilla kustannetun oivalluksen avulla entistä helpommalla ja halvemmalla ulkomaille!

 

Kiitos

Hämis